Фрази од типот as old as time: 1.Ме врти нешто ракава/коленово/носот/ушите. Ќе се мења времето. И фрази од овој тип: Кога ќе кажам некому колку пари сум потрошил за нешто и одма со фразава: „Толку пари си дал за тоа. Па ваму има поевтини работи, истите производи ги има. Џабе пари си фрлил само.“ Луѓе, олабавете малку. Сум имал, сум штедел и сум дал. Оке?
Најмногу ме вади од кожа кога сум нервозна и некој/а ќе ми каже Абе ај па ти не се нервирај оти се толку замараш ( да се чудиш затоа се замарам ) Исто така кога некој/а ќе ми каже Знаеш кој/а сум јас? ( Не,и не ме интересира )
Тешко на тие шо ќе му одиш дома куќата да му изгори пред да влезиш баба Шо прајш арна си? Комшијата.. јаа секогаш одговаарам арно ете
Здравје, Ќе се договориме, Има време, што ти е? (прв пат) што ти е? (втор пат) ама дај бе кажи ми што ти е? ( трет пат)
Па има ли нешто поморонски од тоа кога некој ти каже: Уживај Ем ти вика, уживај, демек не требало, не се лутам, остави, океј е, не ми смета, а е се, освен набројаното. Подобро развикај ми се, отколку да ми викаш уживај. Страшно ме иритра овој збор и конотацијата во која секогаш се употребува.
Здравје, ќе видиме (најчесто надополнето со има време) ,ќе се договориме; и нели сите овие се користат кога најчесто дотичната личност што ги кажува сака да те откачи за нешто. Фрази што ги кажуваат моите поврзани со учење/факултет, не ги памтам точно, но претпоставувате отприлика кои се: Само се шеташ, по цели денови си излезена (ова нели и кога три дена по ред седам дома) ,цело време си со тоа телефонот во раце, книгата не ти текнува да ја фатиш и после зашто си паднала на колоквиум.. Ете зашто! Има и полоши, ама ај ќе се задржам на попристојниве. Потоа фрази од типот на: Уживај, прај што сакаш, а кажани се секако во негативна конотација.