Откако почнавме да го учиме знаев дека не можам ја со него.. Имам 5ки на препишување итоа цел клас и генерација.. Само ако идам во гимназија ќе си добијам голем кец колку мене. Толку не ми иде и не го сфаќам уопште! освен англискиот друг јазик не можам да учам,а англискиот го знам топ Али француски Please kill me
Тоа се повратни глаголи, ги има и во македонскиот јазик (се мие, се смее...). Се употребува кога лицето е предмет во реченицата. А, се образуваат со додавање на me, te, se, nous и vous по личната заменка (Je, tu, il/elle..) и зависно што сакаш да кажеш, го пишуваш времето, во случајов претпоставувам ти треба употреба на сегашно време (со другите времиња поинаку се образува). Пример: Je me lave/Tu te laves (јас се мијам/ти се миеш). Негација се образува едноставно со додавање на ne...pas. Односно, Je ne me lave pas.
Ке може некој да ми ги одговори прашањава за француски? Итно ми е. 1.Cochez la forme correcte du verbe vendre au plus-que-parfait. 2.Cochez la forme passive du verbe trouver . 3.Choisissez la conjonction convenable pour la phrase suivante : _____ je me lève tôt, j’arriverai à l’école à temps. 4.Cochez le mot correct pour compléter la phrase: Cette maison est achetée _____ un boulanger. 5.Complétez la phrase avec la forme correcte du verbe chanter au passif: La chanson ………… par nos musiciens. 6.Cochez la forme correcte du pronom possessif dans les phrases proposées: 7.Complétez la phrase avec le verbe vivre au plus-que-parfait: Il a raconté les histoires qu'il ______________à l’âge de 16 ans. 8.Cochez le verbe marcher conjugué au plus-que-parfait.
1.j'avais vendu tu avais vendu il avait vendu nous avions vendu vous aviez vendu ils avaient vendu 2.trouvé 3.Si 4.par 5.a été chantée 7.avait vecu 8.j'avais marché tu avais marché il avait marché nous avions marché vous aviez marché ils avaient marché
@hermosa дали може да ти пишам, доколку знаеш нешто по француски во врска со една лекција за условни реченици?
Има некој што знае добро француски да ми заврши една услуга. @hermosa може да ти пишам? Или некој друг
Здраво, Дали некој што учел француски ке може да ми каже до кое ниво би постигнала да научам француски за еден месец со секој ден учење? Ви благодарам однапред
Со еден месец учење многу малку,основни познавања ќе научиш .Ако веќе имаш основа на јазикот ,тогаш побрзо ќе научиш
Ги продавам следниве учебници по француски јазик: Junior 3 Café Crème 1 Le Nouveau Taxi ! 2 Le Nouveau Taxi ! 3 Alter Ego 2 Alter Ego 4
Zdravo me interesira kade mozam da se zapisam na kurs privatni casovi po francuski vo blozina na centar kisela voda ?