Дали сте знаеле дека фруктозата е многу штетна? Покрај тоа што може да предизвика дијабетес и проблеми со варењето и бубрезите, таа е и главна причина за дебелеење. Фруктозата го зголемува отпорот на организмот кон лептин(хормон на ситост) и така не сме сити и сме гладни целото време. Затоа се препорачува да се намали или отфрли фруктозата од исхраната. Лошото е што фруктозата ја има во овошјето кое содржи и многу витамини и влакна. Што мислите, дали треба фруктозата да се отфрли? Поздрав
Не не не ова е баш за шеќерот што доаѓа од овошјето, и баш заради тие мислења дека е добар шеќер. Всушност ова е многу нездрав шеќер и не е ништо подобар од обичниот
Ми имаат кажано луге кои се стручни во таа област дека,редовното конзумирањето на фруктоза како засладувач наместо обичен ,кафеав шеќер или малтекс доведува до намалено лачење на инсулин со тоа се доведува до ризик за дијабетес
Шеќерот кој доаѓа од овошјето не е штетен доколку се јаде на празен желудник, значи наутро, се до ручек. Овој шеќер се претвора дирекно во енергија и не дебелее (нормално нели ако не се меша со друга храна). Уживајте во вкусот на овој благодет!!! Јадете овошје и пијте вода, чај. Така се чисти организмот, а воедно и се збогатува со сите потребни витамини.
Зна4и денеска сите сме експерти и ова било лошо, она било лошо, па не може да е лошо ако се јаде во умерени коли4ини, и нема шанси пак овошјето да е лошо и како што кажа марија, овошје се јаде само за појадок, целото овошје што планираш да го изедеш во текот на денот треба да го изедеш на сабајле и тогаш нема никаков проблем и не е штетно. И јас колку што знам дијабети4арите можат да јадат само фруктоза, оти она нема врска со инсулинот, само за гликозата е потребен инсулин....и само уште нешто да кажам про4итам таму погоре гликозата била штетна, па ако изеден 2 чоколади денеска секако дека е штетно, ама гликозата дава основнаенергија на која работи мозокот и се друго, така да без гликоза не се може...ама најубаво е таа да се прима преку сложени јагленхидрати (скроб) , а не преку рафиниран шеќер, оти тогаш многу брзо оди во крвта и го оптоварува панкреасот да лачи повеќе инсулин и тогаш е штетно...
Јас имам слушнато дека фруктозата е штетна. Треба што поретко да се внесува. Колку помалку се внесува фруктоза, толку се помали шансите за дијабетес. Ретки се оние што не јадат благо.
Фруктозата е многу значајна за организмот, посебно за исхрана на мозокот. Треба да се внесува во умерени количини, многу нормално. На организмот му е потребно се’!