Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фудбалски натпревари

Дискусија во 'Спорт' започната од free, 16 март 2010.

1. Hiii

Hiii Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2011
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.563
    Не бе душо тука сум јас...само немав време да коментирам по форуми.А и кога ги прочитав коментарите од типот гра-гра и да имав време немаше да објаснувам.
    Зошто?Затоа што едни велат требало пенал, други плачат дека не требало а ниту еден не ја анализира ситуацијата.
    Еве мене вториот пенал не ми направи ќеф и не ми беше слатка победата :) Затоа што влечењето за дрес беше уште пред да биде изведен корнерот, судијата требаше да ја прекине играта, да даде жолт картон па потоа да го изведеа корнерот.Арно ама судијата не прекина, влечењето продолжи и следуваше пенал.

Ајт чао и без плачење.Снајди се па живеј!

2. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    A сега имаше време? :D

Ноу хард филингс.

Се надевам дека до крајот на сезонава нема Реал да киксираат.И да,следен пат Игуаин да не игра а Кака да игра од прва постава и ке биде полн погодок.

На creshicka и starbucks им се допаѓа ова.
  3. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    ^
    Ќе плачете вие на крај и тоа како. ;)

Кога барса ќе игра ваков фудбал,тогаш пиши пак на темава.

Оној неспорски потег на играчите на Валенсија врз Ангелот требаше да се казни, ама тоа е тоа.

На creshicka, SunFlower94, ani22 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Така е.Реал барем поштено победува и игра нерешено а не како Барселона со пенали и црвени да се влечка.
    Ќе видеме во мај кој ќе се смее ;) .
    Да,Ди Мариа го срамнија со земјата,а немаше ниту жолт :x .Да беше Барселона ќе имаше два црвени.

Но знаете што,не мрчам веќе за судии.Досадно стана.На нас ни е битно да играме со играта и играчите кои ги поседуваме.Всушност,тоа е и смислата на фудбалот.А Барселона нека се снаоѓа и нека живее.Очигледно како клуб не е доволно силна,па си игра валкана игра.Тоа е нивниот начин и крај.Најпосле што можам јас против тоа.

На creshicka, Blanca, starbucks и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. SunFlower94

SunFlower94 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2010
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    362
    Мадристки мои, ич да не ве засега ништо. На Камп Ноу титулата ќе им ја однесеме на крај, што се секирате? Хала Мадрид :inlove:

На BlackSwan5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Melany.Macedonia

Melany.Macedonia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    67
    :D душава ми се исполна :party: :party: :party: :party: :party:
    хаха ќе ни ја земеле титулата на домашен терен :rofl: мало морген ;)
    титулата ви летна од рака :hai: :*

7. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Многу ми се интересни каталончињава.
    Ние не изгубивме, игравме нерешено, за разлика од вас кога губевте од некои си таму што се меѓу последните.

Бев уверена дека Роналдо сам падна пред голот, ама оваа слика ме буни :?:

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 6375_n.jpg

На creshicka, Pelikuna и BlackSwan5 им се допаѓа ова.
  8. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Што дочекавме да читаме.Да се радуваат на -4.Патетично бе.
    Ами има нешто вистина во зборовите на Каталонците.Може ке ги победат Реал пак со помош на судии бидејки и со Милан беа толку сигурни.

Фала што ни кажа девојче кој ке ја освои титулата,барем нема да гледаме остатокот од сезоната |(

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Melany.Macedonia

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    67
    :D вас стално ве победуваме шо гледаш ти за други пули си го твојот тим :P
    абе ние вас цело време ве победуваме со судии, кога сте изгубиле вие од фер плеј :^) ? хахаха смешки
    и нема проблем повели и друг пат :rofl: ;)

10. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Уништуваме го добриот впечаток за овој одличен натпревар со глупи коментари. Каталонците се’ едно исто на секој натпревар. Дај признајте барем дека ова беше најдобар натпревар оваа сезона.

11. Melany.Macedonia

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    67
    шо беше добар натпревар никој не ви негира
    мене ми е глупо шо:
    Барса се тие шо секоја победа ја земаат со помош на судии според вас
    а Реал се светци ? тие никогаш немаат помош од судии ? ви се молам
    кога викате да бидеме искрени,бидете и вие ;)

12. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Гледаш. Секоја утакмица, се’ тоа па тоа, затоа ми се смачи веќе да коментирам за едно исто.
    Крај веќе, досадни сме.

На SunFlower94 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Melany.Macedonia

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    67
    гледав на страниве уназад само фанови од Барса и Реал се карат.
    то е шта чеш :D

14. Hiii

Hiii Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2011
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.563
    Абе остај па и приморен си овде да оставиш коментар инаку отиде на бесилка :D Јас 2 недели бев многу зафатена па сега цел живот ќе треба да бидам.Ајт се читаме за некоја година ;)

15. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    Беа тоа времиња кога јас и Најтвокер се собиравме на темава да го исмејуваме Челзи и Торес , беа тоа времиња....

Сега само Реал и Барса... ..... ех внучко беа тоа времиња :tmi: :P

16. ani22

ani22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2010
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    303
    Знаете секогаш ние Реаловите навивачи сме признаввале, како и сега Реал има помош од судиите , но барселона ? што има таа ? кога и се досудуваат пенали за без врска, кога меси глуми светец а тепа се пред себе, па мн јасно нема жолт за него.. какво копиле , кога тимот ви е преплавен од глумци, срамота..

Очајни сте каталончијна, имате набиено многу комплекси од Реал :)

Не сакам ни јас да станам досадна иако ми се чини дека веќе сум, затоа чао до следен натпревар :)

17. vendiii

vendiii Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.465
    По толку дискусии за натпреварот во Лигата на Шампиони меѓу Милан и Барселона . Иако слегна прашината најдов статија која МОРА да ја има на темава . Мојот став го кажав но верувам дека секој фан на Милан особено . Нека го има тука , како заклучок можеби :?:

Заговор: УЕФА ја ’блиндираше’ Барса!!!

ФК Барселона, по рекорден 5-ти пат во серија се пласира во ½ во Лигата на Шампиони. И овој пат благодарение на УЕФА, која му даде точни инструкции на судијата Бјорн Куперс, да го режира пласманот на популарната Уефалона во полу-финалето.
    Не победи Барса затоа што ги има тројцата најдобри играчи во светот, затоа што игра најубав фудбал, туку победи затоа што ги има судиите на своја страна, или поточно цела УЕФА, на чело со Платини. Милан никако не треба да бидат бесни и разочарани што отпаднаа, затоа што сепак за противник го добија „миленикот“ на УЕФА. Па зарем се надеваа да ги поминат?!

Иако Миланезите според сите параметри заслужија да одат понатаму. Ја надиграа Барса во секоја смисла, и на теренот и надвор од него, ги изработија комплетно. Нешто слично како првиот дуел во Милано, така и на реваншот синоќа, им одржаа лекција по фудбал и џентламентско однесување. Ја имаа контролата на целиот натпревар, ја имаа иницијативата, со преку 25 шутеви на гол (нешто помалку од првиот дуел), со преку 10 стопроцентни шанси, комплетно отворен и напаѓачки фудбал, каков и што најави Алегри на прес-конференциите, постојано напаѓаа, напаѓаа и... напаѓаа, но сепак имаа уште еден противник, најголемиот, УЕФА со своите претставници – судиите!
    Но и покрај тоа, тие не се жалеа, беа оштетени, недосудени 3 пенали во нивна корист, 2 црвени картони за играчите на Барса за кои судијата се правеше слеп, и за крај „победнички“ пенал за Барселона. Веројатно знаејќи ја судбината, тие се однесуваа како прави џентламени, ниту приговараа, ниту се жалеа на судењето (сем некое вметнување во реченица на мајка му и жена му на судијата), ниту после натпреварот плачеа. Се помирија и сфатија дека Барса сепак е „блиндирана“.

Ова е мислење на некои тешко заболени „стручњаци“, (заболени со вирусот – ‘H8’), кое се шири со таква брзина, што и Касперски и Нортон се откажуваат од негово „лечење“. А целта е многу јасна – да се створи јавно мислење за горенаведениов заговор.

Почнувајќи од неколку медиуми и одредени луѓе (АС како лидер), па преку хејтерските фанови на ФБ до пошироката јавност, до македонските аматерски портали, се појавуваа текстови, односно – еден ист текст (кој веројатно сите го препишувале едни од други), со скоро исти наслови кој револтирано кажува како Барса повторно помогната од судиите се пласира во ½ финале, токму така како што горенаведените „вирусани стручњаци“ и нивните „екипи“ сакаат да верувате.

Значи се слуша една мислење, се чита еден текст, се гледа една слика, и тоа е се. Тие ве убедуваат во тоа, а на вашите мозоци толку им треба тоа да го присвојат. И од тука почнува „какањето“, сите, обединети – илериии на какање. Ниту еден да го стави прстот на глава и да помисли малку, да ја анализира ситуацијата, да си ги повтори фудбалските правила, да погледне снимки, и донесе СОПСТВЕН заклучок... Веројатно и турските серии си го прават своето. Секаде ги даваат, сите ги гледаат, па ќе ги гледам и јас... Сите викаат дека магарето лета, па и јас ќе викам така.

Сите успеси на Барса се благодарение на судиите. Среќа УЕФА има некои врски и во шпанскиот фудбал, па благодарение на судиите Барса заостанува само 6 бода зад лидерите во првенството. Доколку не беа тие протекции, разликата сигурно ќе беше околу 20 бодови, што би значело нов срам за нивните миленици. Па индиректно тоа влијае и на шпанската репрезентација.

Според тој „заговор“ и тие станаа светски и европски прваци благодарение на судиите. Затоа што, нели, поголемиот дел од играчите на Фуријата се играчи на Барса, па затоа што судиите ги познаваат нив и се на нивниот платен список, им помагаат и во репрезентацијата. Меси три години по ред е најдобар играч во светот – НЕМА ШАНСИ! Сигурно и тука има некое влијание УЕФА, на чело со Платини, кој со другар му Блатер (мора да му е другар), им наметнале некое мислење, закана или сл. на капитените и селекторите да гласаат за Меси.

Прво беше Овребо против Челси, кој не им досуди на „плавите“ 4, 5 а според некои и 6 пенали. Сосема незаслужено Барса отиде понатаму. После беа Бенкеренца и Де Блекере против Интер, но овој пат И ПРОТИВ СУДИИТЕ, Интер успеа да ја елиминира Барса. Што ја покажува големината на Интер. Затоа се сега таму каде што се.

Потоа беше Бусака против Арсенал, кога повторно и помогна на Барса, како толку немоќна да се пласира понатаму. Арсенал со толку многу шанси и шутеви на гол, со толку многу напади не успеа да го повтори „случајот Интер“, и да ги победи и судиите.

Потоа доаѓа дуелот со Реал Мадрид, и како и секогаш кога ќе „згусти“, на сцена се појавува судијата, овој пат Штарк. Дани Алвес за микрометар избегна да седне во инвалидска количка, а судијата му покажа црвен картон на „кроткиот“ Пепе. За горенаведените „вирусани стручњаци“ правилото е следно – нема скршеница = нема црвен картон. Правилото е јасно, но судијата не го испочитува, затоа што се работеше за Барса нели?!

Потоа дојде финалето со Манчестер Јунајтед. И немојте да сте помислеле дека овде Барса победила регуларно, без помош од судиите. А тоа беше случајот кога Виктор Валдес на два пати убаво се испрди, но сепак технологијата не е отидена до таму за да може преку ТВ да се пренесува и мирисот, па затоа и веројатно сте незапознаени, но присутните на Вембли тоа убаво го осетија, но судијата се правеше затнат, па не му додели два жолти на Валдес, поради загадување на средината... Ахх, пак тие судии. Затоа копирајте го слободно ова, проширете го, и барајте титулата од 2011 да им се одземе на Барса и додели на Ман. Јун.

НО ШТО БЕШЕ „РИЦИНУСОТ“, ЗА ТОЛКУ ДА ВЕ ПРОДРСНЕ?

Пеналот на Неста над Бускетс. Тука вашите мозоци стискаат пауза и праќаат информација до одредени органи - „време е за какање“. И не се гледа ништо пред и по тоа. Мадридскиот весник АС во јавност пушта една фотографија, вие само и правите Ctrl+C – Ctrl+V, и вирусот се шири.

Значи топката не е изведена, па така фаул нема. Значи кога играта е во прекин, кога топката не е во игра, играчите можат и да се колат, но казна ќе нема.

Шта речи? Шаљем поруку онима која виде а не чују... Шаљем поруку онима које виде а не виде!

Еве слика од продолжение. Додека топката е во воздух, да го најдеме фаулот... Значи топката е изведена, а влечењето сеуште трае, Неста ни за жива глава не го пушта Бускетс. Значи не држи вода оправдувањето дека топката не била изведена кога бил прекршокот. Доколку Неста го пуштеше Бускетс кога Чави го изведе корнерот, тогаш ќе важеше тоа, но во случајов и кога Чави го изведе корнерот, Неста продолжи да го влече Бускетс, се додека не го собори на земја. Ако Боатенг направеше фаул над Фабрегас (таму пред голманот), тогаш немаше да биде досуден прекршок, затоа што тоа немаше да влијае на играта, но во овој случај, топката е упатена кон Бускетс, и прекршокот влијае на играта, и се суди. Затоа што доколку не беше повлечен и јавнат од Неста, ќе можеше да скокне и да оди на таа топка. А правилото е многу јасно – влечење за дрес = прекршок... Но оваа слика не ја објави АС!
    Еве ја изјавата на Неста (играчот кој го направи прекршокот): „Мислев дека судијата нема да свирне втор пенал. Во Европа судиите судат подруго одколку во Италија. Меси е играчот кој ја прави разликата.“. Значи тој знаел дека прави прекршок ни мислел дека поради реномето негово и на клубот, и веќе еднаш досуден пенал за Барса, дека судијата нема да свирне уште еден пенал.

Рацете во фудбалската игра се користат само за едно – за изведување на аут... Зошто го влечеше? После ова треба ли да се каже нешто?

Рио Фердинанд веднаш напиша на Твитер: „Судијата се држеше до правилата... Повлекување за дрес = прекршок. Меси = ладнокрвен.“

И стручниот фубалски аналитичар на Скај Спортс, Руд Гулит (и поранешна легенда на Милан) изјави дека пеналот беше ЧИСТ кога Неста во сумо стил го собори Бускетс!

И за потсетување, натпреварот заврши 3-1. Хипотетички, еве да речеме тој пенал да не бил свирнат, и ќе било 1-1 на полувреме. Тоа значи дека Иниеста немаше да го даде голот во второ полувреме? Дека Барса немаше да постигне уште еден гол за цели 45 мин.? Но не, клучен момент беше пеналот на Неста... Секогаш мора да се оспорува успехот на Барса, да се бара алиби.

Еве што изјави и Пеп за тоа: "Пенал? 2 чисти пенали не ни беа досудени на првиот меч и никој ништо не се жалеше. Играчот (Бускетс) беше повлечен од страна на Неста, тоа е чист пенал."
    Но сите го коментираат едниот меч. Нели ова беше двомеч, што е со првиот меч, зошто никој не го коментира? Што е со пеналите од првиот меч, или тие не беа решавачки. За многумина дури и не се пенали. Во првиот случај Алексис стигнува прв до топката а потоа Абиати го собира, по сите правила пенал, на за „вирусаните“ тоа не е. Во вториот случај иако очигледно е тегнењето за дрес, немало пенал затоа што Пујол не се фрлил и не паднал... Сигурно во правилата е пишано – Ако има тегнење за дрес, а играчот не се фрли да падне тогаш нема фаул, само ако падне тогаш е пенал...

Или тие пенали немаше да го решат двомечот? Ако тепаше Барса на Сан Сири со 1-0 или 2-0, Милан ќе можеше да го надокнади тоа на Камп Ноу? Значи Барса била прва оштетена, за два пенала (нека бил и еден)... а тоа значи дека судиите од првиот меч им дале шанса на Милан, да можат нешто да направат на Камп Ноу, им дале надеж, можност за да поминат понатаму... Али ваму се најде вистиснки судија, што ги почитува правилата... Ама тогаш коментиравме ли ние као вас, плачевме ли? Се крена ли ваква прашина? Или тогаш никому ништо, а нешто малку да е контравезно (од ваша страна) досудено во корист на Барса, тогаш - илерииииииии, сите на...

Или кога игра Барса никако не смеат да се судат пенали, никако не смее да се исклучуваат играчи, слободно играјте со раце, влечете, тепајте ги, ништо нема да смее да се досуди, во спротивно се ќе биде контровезно. Правилата се јасни. Шутирање на топката после судиски свиреж за прекин на играта е казниво со жолт картон. Влечење за дрес = прекршок. Чукање раце за судиска одлука е казниво со црвен картон.

Никој не ја бара грешката во своите редови, никој не гледа Робињо што промаши волеј од 5 метри на првиот меч, што Ибра цело време беше само статист, што правеа наивни пенали... туку алибито мора да се бара кај судијата.

Срамота за фудбалот е тим кој со 3 удари кон голот за 180 минути да сака да игра во полу-финале на ЛШ... На крај сепак победи ФУДБАЛОТ.

Но да е во прашање некој друг тим, а не Барселона, оваа ситуација не би била спорна. Но затоа што во прашање и тим кој со години доминира и е најдобар, тоа ги иритира навивачите на другите тимови, и прават се за да го оспорат успехот на најдобриот тим во историјата на фудбалот. Најдобрите секогаш се и најомразени, а тоа се вика љубомора. Зад најдобрите се крева и најголема прашина!

Но за таквите, магариња секогаш ќе летаат!

Мечот меѓу Барселона и Милан крена огромна фама по медиумите, и ги засили гласините за наводен заговор на УЕФА според кој Барселона се форсира да успева во Европа.

Прикачени фајлови:

На Smilly му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Венди зошто имам чувство дека си поголем фан на Барселона отколку на Челзи.Јас само што го симпатизирам Челзи од англиско па не можам да ја заборавам " победата " на Фарселона во 2009.

А еве еден текст и од друга страна,поради тоа што ова горе го пишувал некој опасен каталонец.Се со цел изгледа самиот себе да се увери дека чесно одат понатаму.Неуспешна мисија.

1. 6ти Мај 2009, 1/2 финале во Лига на Шампиони - реванш
    Челзи - Барселона 1-1 (во првиот дуел беше 0-0).
    ... Во текот на натпреварот целосна доминација на Челзи.(Фарселонциве не шутнаа на гол). Не беа досудени 3-4 чисти како солза пенали за Челзи, а Барселона во 90+ даде гол за 1-1 по првиот и единствен шут во рамките на голот(а сега тие кажуваат дека Милан само еднаш им шутнал па и да не било пенал тоа вчера Барса секако заслужено ќе била во 1/2 финале!!!).
    Епилог: Барселона поминува 1/2 целосно надиграна и со огромна судиска кражба.Потоа ја освојува ЛШ!

2. 24ти Април 2010, 1/2 финале во ЛШ - реванш
    Барселона-Интер 1-0 (во Милано беше 3-1 за Интер)
    Гледајќи дека Барселона се мачи и дека ќе има тешка задача да ја стигне предноста на Интер од 3-1, судијата уште во раната фаза му покажува црвен картон на Мота од Интер по едно театрално паѓање на најдобриот глумец меѓу фудбалерите С. Бускетс( сите се сеќаваме на ѕиркањето на Бускетс додека се превиткуваше на земја). Но Интер издржа и правдата беше задоволена, но кражбата како кражба остана засекогаш!!

3. 8ми Март 2011 1/8 финале во ЛШ - реванш
    Барселона-Арсенал 3-1 (првиот дуел заврши со 2-1 за Арсенал)
    Барселона поведе со 1-0 и со тој резултат одеше понатаму, но Арсенал изедначи на 1-1 и тоа беше знак дека судијата треба да стапи на сцена. Го исклучи Ван Перси за шутирање на топката одкако е свирен офсајд(неколку секунди после свирката -нешто не видено ни во македонската трета лига-север). Потоа лагано си дојода до потребната предност, си шутнаа и пенал за на крај да поминат во 1/4 финале со вкупни 4-3!

4. 27ми Април 2011 1/2 финале ЛШ
    Реал Мадрид - Барселона 0-2 прв натрепвар!
    При резултат 0-0 Дани Алвеш реши да се фрли на земја (како некој да го погодил со куршум) по еден старт на Пепе, а Пепе не ни го допра! Најблиску што беше ногата на Пепе до таа на Алвеш беше 10 сантиметри. Но тоа беше знак за судијата да му даде директен црвен на Пепе. По тоа Реал со играч помалку прими 2 гола!!
    Барселона - Реал Мадрид 1-1 реванш!
    Во првото полувреме Ди Марија излегува сам пред Валдез и таман да даде гол судијата свири фаул во напад. Наводно го потегнал Пујол, а Ди Марија беше едно метро оддалечен од Пујол, каталонецот се спрепна и падна сам!
    Второ полувреме Игуаин дава гол за 0-1! Но тој е поништен поради фаул на Роналдо!!! (Пике го удри Роналдо, а беше свирен фаул од него!). Краен резултат 1-1 и Барселона е во финале каде победува!

5. 4ти Април 2012 1/4 финале во ЛШ - реванш
    Барселона-Милан 3-1( во Милано беше 0-0)
    Барселона поведе од пенал со 1-0. Но Миланезите се вратија и изедначија на 1-1. И тука повторно кога резултато не е поволен за Барса судијата стапува на сцена! Свирна пенал за влечење за дрес во моментите кога играта не беше активна, кога имаше прекин!! Барса поведе 2-1, а потоа и 3-1 и помина во 1/2 финале!

На Anabelle, JuLleE и BoaVista им се допаѓа ова.
  19. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Зад текстот кои Венди го сподели овде, ако не се лажам стоеше потпишан фан на Барса(така јас прочитав, зошо го имам читано текстов, само не памтам на која страна беше) кој бил изнервиран од постојаното зборување дека Барса е форсирана од судии, па си направил статија за тоа како тој гледа на работите, што аналогно ни дава до знаење дека текстот сепак е субјективно мислење на фан на Барса(впрочем само фановите на Барса сеуште веруваат дека Барса нема помош од судии).

А еве што пишуваа медиумите по натпреварот
    -Милан елиминиран од Кујперс, не од Барса
    На "Ноу Камп" беа досудени два пенала, од кои вториот проблематичен, за победа на бранителот на титулата (3:1) и пласман во 1/2-финалето, што Баерн (М) наполно го заслужи со идентична победа и дома над Олимпик од Марсеј (2:0)
    Актуелниот бранител на тронот, каталонскиот гигант Барселона, ќе биде дел од полуфиналната фаза од најпрестижното клупско натпреварување, Лигата на шампиони, откако со голема судиска помош успеа да го победат и елиминираат калчо гигантот Милан. Жалбите и крокодилските солзи на Гвардиола, Меси, Чави и Алвеш изминатата недела поради недосудените пенали во Милано и лошиот терен, вродија со плод на реванш пресметката на "Ноу Камп" за победа со 3:1 на Барса со два гола од пенал.

Холандскиот арбитар, Бјорн Кујперс, чекаше само 11 минути пред да го досуди првиот пенал за Барселона, а вториот го досуди кога беше најпотребно, при резултат 1:1, пред крајот на првото полувреме и кога топката не беше во игра што е фудбалски преседан.

Дека двата тима немаа ист третман покажува стартот на Маскерано врз Ибрахимовиќ кој според судијата не бил доволен за да покаже на белата точка. Сите дилеми околу патникот беа решени на стартот од второто полувреме по среќниот погодок на Андрес Иниеста.
    - Не знам дали судиските одлуки се пресудни за нашата елиминација. Ние им подаривме еден пенал и судијата и подари еден пенал на Барса. Добија помош од Кујперс. За жал, Милан е елиминиран, но подобро ќе беше да не елиминираат со игра, а не со два пенала. Судијата со невидена леснотија ги досуди ударите од белата точка. Не е лесно да се игра против Барселона, изјави предводникот на "росонерите", Масимилијано Алегри.

Иако сите ги слушнаа и прочитаа неговите изјави дадени изминатата недела, а во кои главна тема беа недосудените пенали во Милано, предводникот на Барса, Пеп Гвардиола, мислејќи дека сите имаат кратко памтење изјави дека не ја коментирал судиската арбитража на "Сан Сиро".
    - Не се жалевме за недосудените удари од белата точка во Милано. Веќе ја погледнав снимката од спорните ситуации на "Ноу Камп". Станува збор за чисти пенали. Има пенал кога фудбалерот го тегне дресот на противникот. Тоа го знам уште од кога бев дете. Милан упати само три удари кон нашиот гол. Не ни беше лесно, игравме против седумкратниот клупски шампион, тим полн со големи ѕвезди. Не може Милан да се победи со 7:1, тоа е нешто нереално, изјави Гвардиола.

Далеку позаслужено пласман во следната фаза обезбедија фудбалерите на Баерн (М) кои ја искористија предноста на домашниот терен и повторно со 2:0 го победија и елиминираа вицешампионот на Франција, Олимпик од Марсеј.
    - Игравме против многу голем тим, сега можеме да видиме до каде сме. Дадовме се од себе, се боревме, но Баерн (М) е далеку подобар. Сега мора да се фокусираме на националниот шампионат и на Лига Купот. Многу тешка сезона, но ние мора и понатаму да се бориме за целите кои ги зацртавме, изјави најдобриот фудбалер на Олимпик од Марсеј, Лорик Реми.

Поранешниот фудбалер на Марсеј, а сега стандарден првотимец во дресот на Баерн (М), Франк Рибери, додаде дека со нетрпение ја очекува полуфиналната пресметка со шпанскиот гигант Реал (М).
    - Мислам дека ќе играме против Реал (М) во полуфиналето, тоа е нешто прекрасно. Играме многу добро во последниот период. Реал (М) е фудбалски гигант, се надевам дека ќе одиграме два дуела кои ќе бидат вечно запаметени. Не е лесно да се игра за Баерн (М), тука се има обврска да се добијат сите натпревари, изјави репрезентативецот на Франција.

Резултати:
    Барселона - Милан 3:1 (Меси 11' пе., 41' пе., Иниеста 53' - Ночерино 32') - вкупно 3:1.
    Баерн М. - Марсеј 2:0 (Олиќ 13', 37') - вкупно 4:0.

Ибра: Сега го разбирам Мурињо
    Шведскиот напаѓач Златан Ибрахимовиќ беше разочаран по поразот од Барса (3:1) на Ноу Камп и од елиминацијата на неговиот тим во 1/4-финалето на ЛШ. По натпреварот тој изјави дека каталонците ја имале помошта на судијата, кога го досуди вториот пенал во нивна полза.
    - Сега веќе разбирам зошто Мурињо е чувствителен на темата судии, кога станува прашање за "Ноу Камп". Оваа игра не се игра за судиите. Ова е срамота. Не можам да поверувам дека свирна пенал додека топката се уште не беше во игра. Се чини дека УЕФА сака да ги одреди двата тима во финалето на Лигата на шампиони, изјави Швеѓанецот.

Незадоволен беше и Алесандро Неста, кој го направи вториот пенал.
    - Го повлеков Бускетс, но откако ме изблокира Пујол. Ниеден играч не протестираше. Мислам дека на двата натпревара покажавме дека Барселона може да се победи, изјави дефанзивецот на "црвено-црните"

Пеп: Златан му стана пријател на Жозе
    Тренерот на Барселона Јосеп Гвардиола беше вознемирен од коментарите на напаѓачот на Милан, Златан Ибрахимовиќ, кој по победата на Барса на "Ноу Камп" (3:1), истакна дека сега сфаќа зошто тренерот на Реал (М) Жозе Мурињо се жалел на судиските грешки кон неговата екипа и толерантно однесување на судиите кон Барса.

На прес-конференцијата Гвардиола му одговори:
    - На телевизија се виде дека има два пенала. Бидејќи има места каде тие не се свират, можно е Ибрахимовиќ да не е задоволен. Требаше да сочекаме нивниот дефанзивец да му го одземе дресот на Бускетс и тогаш судијата да го свирне вториот пенал, изјави Пеп, кој додаде:
    - Не ја споделувам оценката на г. Ибрахимовиќ, кој сега му стана пријател на Мурињо. Ако г. Ибрахимовиќ вели дека сме се пласирале благодарение на судиите, како ќе објасни дека пет пати по ред играме во полуфиналето, запраша Гвардиола.

-Champions League is no place to set a precedent: Referee robbed Milan, Barcelona & fans with ludicrous penalty call
    Bjorn Kuipers awarded a spot-kick for an infraction that's rarely penalised. Thus, both teams and fans missed out on what could have been a thrilling finale to a thrilling tie.

By Clark Whitney

Watch a football game, any game, and you will see fouls that are not given. In every league, there are unwritten rules: it generally is accepted that even the slightest touch of a goalkeeper results in a free-kick to the defending team. But not just any touch to an attacking player in the penalty box results in a spot-kick: it always requires a little more of an infraction to make such a game-changing call.
    But on Tuesday night, referee Bjorn Kuipers deviated from the code by which footballers play every week as he awarded a highly controversial penalty to Barcelona in their Champions League semi-finals second-leg clash with Milan. The infraction? Shirt-pulling on the part of Alessandro Nesta upon Sergio Busquets as a corner-kick was delivered.

The contact was nowhere near the ball, and it can be safely assumed that Busquets never had a chance of impacting the play. And at the same time, Carles Puyol stepped in front of Nesta, creating contact that easily could have resulted in a foul against the Barcelona man.

But whether Puyol was guilty of an infraction and whether Busquets had a chance to reach the ball in the first place are both irrelevant. Associated with this decision are some undeniable truths that football viewers across the world can agree upon.
    Firstly, shirt-pulling inside the penalty box happens with nearly every corner kick in every game. And in all of Europe's leagues, it is penalised perhaps a handful of times in a given season.

Secondly, holding an opponent is, according to the rules of the game, a foul. In any area outside the penalty box, there would be little denial that an infraction like that of Nesta's upon Busquets would be worthy of a free-kick. But the Laws of the Game state that penalty can only be awarded if the ball is in play at the time of the infraction. In the incident of Nesta's grabbing of Busquets, the corner had not yet been struck.

But finally, and most importantly, football fans around the world - regardless of team affiliation - can and must agree that equal application of the rules of the game must be enforced. Let's assume that Kuipers made the understandable mistake of assuming that Nesta's foul had been committed a split-second later, when the ball was in the air. It is true that shirt-pulling is, according to the letter of the law, an offense punishable with a foul. But just as in civil law, the rules of football are guidelines that are only given meaning by the results of previous decisions. Based on the precedent of thousands upon thousands of corner-kicks delivered this campaign in which shirt-pulling took place but no penalty was given, Milan and their fans can feel victimised. The unfortunate truth in football is that referees are forced to make a verdict in an instant. And in football, there are no appeals over such calls.

The game is not about the man in green. It's a disgrace. I couldn't believe he called a penalty when the ball wasn't in play. It seems like Uefa want a certain two teams in the Champions League final. Now I understand how Mourinho feels every time he comes to Camp Nou

- Zlatan Ibrahimovic
    There is a time and a place to make changes to the way rules are enforced. But that time and place is not the Champions League quarter-finals, especially in a match in which a single goal could decide a two-legged tie. Just minutes before half time, Milan were leading the tie on away goals at 1-1, and although Barcelona may still have been favourites with over 45 minutes to play, the penalty award and Lionel Messi's subsequent conversion (his second spot-kick of the game) was an unrecoverable blow that completely altered the momentum of the tie.

If Uefa wish to see a change in the application of the game's rules, the only appropriate and responsible way is to make a formal announcement before the season's start. The players deserve to know how they will be assessed.

Kuipers' decision casts a dark shadow upon the biggest football game of the week, and cheated both sides. Milan have every right to protest the decision. Zlatan Ibrahimovic roared: "The game is not about the man in green. It's a disgrace. I couldn't believe he called a penalty when the ball wasn't in play. It seems like Uefa want a certain two teams in the Champions League final. Now I understand how Mourinho feels every time he comes to Camp Nou."

Barcelona, meanwhile, will have an otherwise good performance marred by accusations of conspiracy and luck. Despite reaching a record five successive Champions League semi finals, all the post-match talk is about the penalty conceded by Nesta.

For fans, Kuipers' call was tragic across the board. Because whether pro-Milan, pro-Barca or neutral, the viewers were cheated out of what might have been a finale for the ages.

-Nesta's shirt-pulling, Van Persie's red, Chelsea's five penalties: Barcelona's Champions League referee controversies
    Goal.com looks at the dubious decisions from referees to have affected Barca's European encounters after Guardiola's side were involved in another contentious match.
    ANALYSIS
    By KS Leong

Style and success have gone hand in hand with the name Barcelona over the last four years. It would also appear, however, that during that period, the Blaugrana have become synonymous with controversy ... especially when the Champions League is concerned.

Ahead of last week's first leg quarter-final clash between AC Milan and Barca, Real Madrid coach Jose Mourinho had voiced his hope that the football spectacle rather than the match officials would be the talking point after the final whistle. Neither happened as the focus fell on the San Siro pitch.
    But in the return leg at Camp Nou on Tuesday night when the Catalans won 3-1 to become the first club to make five successive semi-final appearances in the Champions League era, and despite Lionel Messi equalling Jose Altafini's record of scoring the highest number of goals in a single European Cup campaign, the spotlight was all on one man: the referee.

Ever since Pep Guardiola took charge of the Blaugrana in 2008 and led the team to victory after victory, success after success, the club have been accused of winning favourable decisions from match officials.
    Below, Goal.com looks at the recent controversial refereeing decisions involving Barcelona in the Champions League.
    Chelsea's rivalry with Barcelona started even before this highly controversial clash in 2009 when Mourinho and Frank Rijkaard were in charge of the two respective sides. But when the Blaugrana somehow escaped as many as five penalties in the second leg of the semi-finals at Stamford Bridge, eyebrows were raised. After a 0-0 stalemate in the first leg, the Blues took the lead in the return clash as early as the ninth minute through Michael Essien.

Over the remainder of the encounter, Guus Hiddink's men made five penalty claims: the various shouts ranged from Eric Abidal pulling Didier Drogba's shirt, Dani Alves hauling down Florent Malouda inside the box only to be awarded a free kick, and handball appeals when Gerard Pique and Samuel Eto'o blocked Chelsea's attempts at goal with their arms.

Andres Iniesta went on to score a humdinger in injury time to salvage a 1-1 draw and send Barca through on away goals. But his sumptuous effort was overshadowed by one man: Tom Henning Ovrebo.
    This was the game that turned Sergio Busquets from midfielder to actor. After going down 3-1 to Inter in the first leg, Barca's attempted fightback began with Thiago Motta's sending off. The Nerazzurri man swung his arm back to fend off Busquets and connected with his chin, and the young Spaniard went crumbling to ground.

Many would argue that an arm across the face warrants a card, no matter the severity of the contact, and even if it was to be a yellow instead of the straight red, Motta would have walked. But Busquets being caught on camera peeking through his fingers to see whether his efforts had paid off didn't help referee Franck De Bleeckere's case.

The man advantage didn't work in Barca's favour, however, as it prompted Mourinho to put every Inter man behind the ball for the remaining hour of the game to see off the tie 3-2 on aggregate. But De Bleeckere's debatable refereeing performance did come back to bite Guardiola's side as he disallowed Bojan Krkic's late effort - a goal which would have sent Barcelona through - when he deemed Yaya Toure had deliberately handled Lucio's clearance in the build up.
    After being demolished 4-1 by Barca, and Messi in particular, the previous season at Camp Nou, Arsenal looked as though they had the measure of the Catalans in this last-16 encounter in 2011. The Gunners won 2-1 at home in the first leg and held on for an entire half in the second before Messi scored two minutes into injury time in the first period.

The momentum was with the Catalans at the interval as they held the advantage of away goals, but Busquets heading the ball into his own net eight minutes into the restart swung the tide back Arsenal's way with a 3-2 aggregate cushion. Then came the turning point. Three minutes after the own goal, Robin van Persie was shown his second yellow card of the night when he "kicked the ball away" by taking a shot at goal after the whistle had gone for offside. Barca went on to score the two goals they required to advance 4-3 on aggregate.

Van Persie claimed after the match that he could not have heard the whistle, and he struck the ball away just one second after Massimo Busacca had blown his whistle.
    Last season's chaotic Clasico series was littered with incidents and debates, all of which culminated in the highly-anticipated Champions League semi-final showdown. The controversy had started in the first-leg meeting, where Real Madrid went down 2-0 at home. Barca netted both their goals through Messi, but only after Pepe had been sent off in the 61st minute for a challenge on Dani Alves. Mourinho's sarcastic applause at referee Wolfgang Stark's decision also earned him a dismissal from the bench. After the encounter, Pepe and some of his Madrid team-mates accused the Barca right-back of play-acting and claimed that there was no contact made with the Brazilian before he spun to the ground clutching his ankle.

In his post-match press conference, Mourinho infamously went on his tirade and cried conspiracy, accusing Uefa, and even Unicef, of collaborating with the Blaugrana. One of Jose's more memorable lines was: "If I tell Uefa what I really think and feel, my career would end now. Instead I will just ask a question, to which I hope one day to get a response: Why? Why? Why Ovrebo? Why Busacca? Why De Bleeckere? Why Stark? Why?"

More sparks were to fly in the second leg, where a certain De Bleeckere indeed returned to the spotlight. With the score on the night still 0-0, the referee disallowed Gonzalo Higuain's goal after he deemed Cristiano Ronaldo had clipped and brought down Javier Mascherano in the build up. The game finished 1-1 and Barca advanced to the final 3-1 on aggregate.
    The trend of controversial second leg Barcelona calls continued last night, and it was yet another decision that proved to be the turning point of the game, if not the tie. After a goalless draw in Milan in the first leg, Messi opened the scoring as early as the 11th minute of the second leg through a penalty. But Antonio Nocerino's equaliser just past the half-hour mark tipped the advantage towards the Rossoneri on the away-goal rule. Five minutes before the break, the complexion of the game would change when the Blaugrana were given another spot-kick by Bjorn Kuipers.

While the first penalty award was rightly unprotested by the Milan camp, the second left the Italians frustrated and bemused. Alessandro Nesta had held back Busquets by pulling his shirt as a corner was about to be swung in, while Carles Puyol also got in the act by trying to shove the Rossoneri defender away. It was a debatable call because the infringement happened when the ball was not yet in play. Messi converted from the spot and Andres Iniesta added a killer third goal early in the second period as the Catalans saw out the tie 3-1 on aggregate.

After the game, Clarence Seedorf argued that "if he [the referee] saw that a foul was being committed [before the ball was in play], he should have stopped the game, which is what always happens" while Zlatan Ibrahimovic cried conspiracy and said, "If he gave that penalty, he should have given my penalty."

И уште многу други текстови од спортски весници, сега ме мрзи да пребарувам ;)

На BlackSwan5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710
    Зошто мрчат фановите на Барса кога не се работи за изгубен меч? Инаку не се секираје Мурињо нема да дозволи од толку бода разлика да ја изгуби титулата. No no no. :wasntme: Hala Madrid. :rock:

На starbucks му/ѝ се допаѓа ова.