1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фјодор Михајлович Достоевски

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од LivingGlam, 27 март 2011.

1. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    Зависи од κај, од κој град си, ќе прашаш во било κоја κнижарница (веројатно знаеш во κоја κнижарница κај вас се продаваат κниги) и аκо ја нема моментално, ќе и речиш на κнижарκата аκо вршат нарачκи да ја запиша и твојата.

На Аргентина * и joyful им се допаѓа ова.
  2. maia.

maia. Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    391
    - Вие не сте Достоевски, - рече граѓанката, но некако збунета од Коровјов.
    - Од каде знаете, од каде знаете, - одговори овој.
    - Достоевски е умрен, - рече граѓанката, но некако не сосема уверено.
    - Протестирам! - пламено викна Бегемот, - Достоевски е бесмртен!

Некогаш мислам дека малку е овој еден живот за човек да му се посвети со полно внимание и да го исчита Достоевски. Моментално ја читам Бедни луѓе, краток епистоларен роман, негово прво дело. Ах, Варвара... И кротката девојка, и Голјаткин, и Николај и Наташа, и Дуња, и Мишкин и Настасја, Ставрогин и Кирилов, и Коља и тројцата Карамазови. ♡ Никој како Достоевски не успеал така нежно, а толку моќно да напише последна сцена како оние за Нели и Коља. Ми требаше долго време за да се соберам по сиот плач. Ниту една друга книга не е дел од мене како Браќа Карамазови. Кога на седумнаесет не можев да ги пронајдам точните зборови за да ги опишам превирањата што ги чувствував, наеднаш ги видов пред себе срочени во маестрална целина. Книга за гревот и наследната вина, вечното искупување и слободата. Читана ми е неколку пати и секојпат одново ме тера да застанам на истите подвлечени места од претходно и долго да размислувам за вистината. Не ја негирам големината на Големиот инквизитор, впрочем таа расправа може слободно да се чита и засебно од целината, ама мене ме измести Бунтот. Бунтот, заедно со монолозите на Кирилов, имаат иста моќ да ми изместат внатрешни светови и по години од првиот прочит.

Нека ми ги купи некој за роденден :wasntme:

[​IMG] [​IMG]

На renata77 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ГорданаР

ГорданаР Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2016
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    419
    За мене секогаш број еден, Достоевски. Воодушевена сум од начинот на пишување. Вклопувањето во повеќе улоги во исто време. Извонредна моќ за опишување на се, да те стави како да си на лице место. Маестрален е неговиот придонес за книжевноста.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Regina.Phalange

Regina.Phalange Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.427
    Демони:nod::nod:

5. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    не верувам многу во хороскоп ама Достоевски е вистински шкорпион по карактеристиките го гледам филмот идиот и сакав да знам подетално за него од една страна на прв поглед досадно ама не те оставаат делата рамнодушен бе. Толку мистериозен и длабок и страствен писател.

На Dandra и elimkd им се допаѓа ова.
  6. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    9.212
  7. Фантом слободе

Фантом слободе Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    11
    Dostoevski vlegue direkno vo psihata NS karakterot. Sličen pisatel e Meša Selimović. Na prvo mesto kako najdobar pisatel e Dostoevski pa 10 prazni mesta i togaš ostanatite.

8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.836
    Допаѓања:
    12.391
    Пример за добро пишување. Јасно, прецизна мисла. Долги таман колку треба. Буквално сите елементи за добар роман ги има кај него. Има многу странски романи, кои имаат само 30-50 страници кои се во ред, другото натаму, буквално дејството се губи и завршува нејасно, недефинирано, нема никаква порака.

9. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    4.233
    Еден и единствен.

Зарем постојат возрасни луѓе барем на Балканот што не прочитале ниту една книга од најголемиот писател на сите времиња ? Достоевски мора да се прочита еднаш у живот.

По не знам кој пат последна ја прочитав Коцкар.

Инаку на 4 год возраст мајка му ја користела Библијата за да го научи да пишува и чита, а понатака го запознала и со сериозна литература како Гете , Пушкин итн .

Инаку бил епилептичар и нормално голем коцкар :)

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    9.212
    Не се доискажав што е финтата. Евреин го отплаќа долгот на истакнат антисемитист, многу романескно и анегдотски.

Инаку, книги од Достоевски имам во сопственост со самото мое раѓање. Не знам какви времиња доаѓаат, дали ќе смеам да ги задржам :?: (facepalm)

11. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    48.103
    Затоа и ја напишал книгата Коцкар, за да си ги исплати долговите

На Lotus Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.836
    Допаѓања:
    12.391
    Сретнав податок кој е интересен и ќе го споделам. Орхан Памук во една од своите книги пишува дека имало обвинувања дека Достоевски во една своја книга има дел кој бил украден од турски трактат.

13. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.159
    Допаѓања:
    6.444
    Достоевски заедно со Толстој, Гогољ и Чехов е нешто најдобро што и се случило на руската и на светската литература.

На Shalitra му/ѝ се допаѓа ова.