јоој ја се испирачавм..хлорот е халоген,да да. Ете Старки како стурчно лице е тука да ме исправи Туку ај кога сум веќе тука да си прашам... Кое соединение со дехалогенирање дава пентен-2? CH3-CH-CH2 _____ZN______> CH3-CH=CH2 ` oд левата страна под CH i CH2 имам CL и под Zn ima -Cl2 Toчно ми е..
CH3-CH-CH-CH2-CH3 -----> CH3-CH=CH-CH2-CH3 + ZnCl2 2,3 дихлоропентан На левата страна под двете CH треба да има Cl (не можев да ги напишам) , а врз стрелката Zn.
Општи прашања Не видов дали некој ти вратил, но еве. 1. а) Zn + 2 HCl --> ZnCl2 + H2 b) Fe + H2SO4 --> FeSO4 + H2 2. a) Cl2 + H2 --> 2 HCl b) 2 H2 + N2 --> 2 NH2
Ја обожавам и јас хемијата.. многу интересна и занимлива наука е.. на пр. мене во 7мо одд.. ми е премногу интересна.. па сеа може малку е тешка коа ќе почнат да се учат симболите но со тек на време и тоа лесно ќе ви стане
Ја сакам хемијата!Интересно е,се прават експерименти,и многу други интересни работи!Малку ми беше потешко да ги научан хемиските знаци(симболи),но откако ги научив сватив дека се лесни.
Луѓеее дај помагајте :/ Значи додека не почна темава хемија ми идеше ептен добро, секогаш 5ки и се тоа.. Ама сега.. некако тешки ми се израмнувањата и оваа хемиска равенка -.- За маса, количество, број , релативна молекулска моларна маса значи тоа ми е лесно ама равенкава -.- Имам 4 задачи такви и ако можете за овие две да ми помогнете некако со израмнувањето па ќе се снајдам потоа: Амониум сулфат (NH4)2SO4 наоѓа примена како вештачко ѓубриво. H2SO4 + NH4OH = (NH4)2SO4 + H20. Колку грами амониум сулфат ќе се добијат ако реагираат 12 грами амониум хидроксид? Со неутрализација на натриум хидроксид и сулфурна киселина се добивва натриум сулфат и вода. Наоиши ја равенката и израмни ја. За да се добијат 500g натриум сулфат колку грами сулфурна киселина е потребно? Значи најблагодарна ќе ви бидам
Да прашам: Дали има на интернет некоја збирка за задачи по хемија за осмо? дека ги решавам задачине од учебник па после нема од каде да си решавам
Дали може некоја да ми помогне да напишам вовед за проектна по хемија на тема хемиски метали? Една до две реченици колку да знам што да пишувам. Фала однапред!
да не знае некој како се добива јаглероден диоксти но не со киселини да бидат продукти од домакинството???
Девојки, утре правам тест по хемија, па барајќи на нет, некои задачи наидов на следниве: (ќе ве замолам, тие што сакате да ми помогните, одговоретеми на ова до утре најкасно до 11 часот) Во која од реакциите дадени со следните равенки,се издвојува водород? а.) Hg + HF → б.) Mg + HСl → в.) Cu + HNO3 → г.) Au + H2SO4 → д) Au + HNO3 → е.) Ca + HCl → ж.) Ag + H2SO4 → з)Ag + NO3 → ѕ) Fe + H2SO4 → и)Au + HCl → Ј) Hg + HЈ → к) Zn + H2SO4 → л.) Ag + HCl М.) Au + H2SO4 → Н.) Na + HCl → њ) Mg + H2SO4 →
Во 7мо ич не го сакав предметов, не знам некако одвратен ми беше Ама од 8мо почнав редовно да учам башка и задачи повеќе ми идат Сеа прво полугодие ни се истите задачи од осмо и супер ми оди , ама сега од второ полугодие кога ќе почнеме со тие реакциите (од седмо) тешко мене
Дали може некој да ми помогне во врска со органската хемија, 3 година гимназија сум малку заглавив со алкените не ми е јасно само едно. Како ќе треба да се реши: Напиши ги структурните формули на a) cis-3,4-диметилхекс-3-ен, trans-4,5-диметилокт-4-ен, trans-хепт-2-ен. Не ми е јасно како ќе бидат овие cis-trans ако знае некој да ми објасни.