Најголем hater на хемијата ! Најпрво поради наставничката,одвратна ми е,а после и материјалот кој не ме интересира.Мислам,каква корист имам од неа во животов ?! Иако имам 5,не ја сакам.ИЧ !
Не сум некој обожавател ама не ми претставува проблем да ја учам. Зависи која хемија некогаш ми е интересно
Девојки тие денови отсуствував од часовите по хемија па затоа ќе ве молам да ми објасните малку за јонска ковалентна и водородна врска. Знам дека јонската врска е помеѓу метал и неметал и дека ковалентната помеѓу два неметали. Дека јонската е давање на електрони, а ковалентната за спарување. Ќе ве замолам да ми објасните малку за овие електроните т.е електронските конфигурации и точките која каде се става. Многу ќе ви бидам благодарна ако некоја од вас оддели малку време да ми разјасни.
Ве замолувам доколку некој најде нешто на нет за значењето и историјата на f- елементите да ми пише. Се пребарав не наоѓам ништо.
епа вака: ќе ве замолам во врска со хемија ако знае некој да ми помогне на тема горивни ќелии..што и да било, каква и да е информација би ми била добредојдена...барав и на интернет и по книги, но сепак ако има некој повеќе знаење нека ми пиши благодарам.
Еве вака една задачка -Колку грама глукоза има во 3,3 mmol глукоза? Притоа треба да се претвори во мол. Колку побрзо,толку подобро.
Во вторник правам тест за алкохоли,оцетна киселина....За разлика од 7-мо,сега во 8-мо е мн полесно.И сега конечно се решив асално да научам барем еднаш да добијам петка.Сакам и јас барем еднаш во животот хемија да добијам 5,а ова е навистина лесна тема,бидејки можам на памет да си научам.
Добиваш сол на оцетна, ацетат и водород. Во случајов добиваш цинк ацетат, калиум ацетат, алуминиум ацетат. Прашај ако има нешто нејасно.
1.Напиши ги реакциите на: а) оцетна киселина со бутанол б) натриум хидроксид со оцетна киселина в) добивање на алуминиум ацетат 2.Доколку во една чаша ставиш сок од грозје и лимон каква боја ке биде индикаторот?Што содржи сокот исцеден од грозје и лимон? Ако знае некој?
Не ја сакам хемијата И на часовите ми е досадно и не слушам освен кога правиме некои експерименти Пред некој ден правевме тест од 3 теми а јас ништо не знаев и морав да ја учам и претходната тема бидејки и таа не ја знаев а беа поврзани и то