1. а) CH3COOH + CH3-CH2-CH2-CH2-OH = CH3-CO-О-CH2-CH2-CH2-CH3 (бутил ацетат) + H2O -реакција на естерификација б) NaOH + CH3COOH= CH3COONa (натриум ацетат) + H2O , реакција на неутрализација в) Al(OH)3 + 3CH3COOH = (CH3COO)3Al + 3H2O 2. сокот од грозје содржи гроздов шеќер (моносахарид) кој се нарекува глукоза, а лимонот содржи витамин C, односно аскорбинска киселина.
Ве молам ако може некој да ми даде некој материјал за полза, штета и употреба на азотна киселина. Ви благодарам однапред <3
I mene hemijata mi e mnogu interesna...i nastavnichkata shto mi predava bara znaenje dosta, ama bash e interesno i ne e voopshto teshka kako nauka...Ako sekoj si pochne od pochetok da ja uchi posle kje mu bide lesno..posho ako ja znaesh definicijata za solite na primer i iminjata i simbolite na hemiskite elementi.. lesno kje mozhes da pishesh formuli i da ramnish ravenki...Godinava ja uchev neorganskata hemija i nemav mozham da kazham nikakov problem...V godina organskata, pa kje vidime sho kje bide.... Vo sekoj sluchaj povishe sum zainteresirana za hemija i za drugive prirodni nauki , otkolu za istorija
Многу ја сакам Хемијата и од рака ми оди. Материјалот скоро цел го знам од основно, бидејќи тогаш многу учев и сега во средно се, се повторува и не учам дома скоро никогаш
Само едно ме буни во врска со номенклатурата на карбоксилните к-ни. Дали може лимонската киселина која што се именува како 2-хидроксипропан-1,2,3-трикарбоксилна киселина да се именува и како 3-хидроксипропантриска киселина. Исто како килибарната к-на која се именува како бутандиска киселина.Ако некој може да ми објасни ќе му бидам благодарна.
1. 2Na + Cl2 -> 2NaCl Na -> Na+ + e- (оксидација) Cl + e- -> Cl- (редукција) 2. Mg + 1/2 O = MgO Mg -> Mg2+ + 2e- (оксидација) O + 2e- → O2- (редукција) Поедноставни равенки
и дали некој ке може да ми каже што ке се случи ако една шајка ставиме во син камен а друга во сода бикербона ама обична шајка не рѓосана
Нема тука ништо тешко.За некои елементи има постојани оксидациони броеви,како на пример за Н е плус еден а за О минус два.А ако има некое соединение како на пример хлороводородна киселина HCl тогаш се знае дека на водородот оксидациониој број му е минус еден што значи за соединението да биде неутрално оксидациониот број на хлорот ќе биде плус еден. Иначе во периодниот систем на елементите кај полето на секој елемент одма под релативната атомска маса ти пишува кој може да биде оксидациониот број на елементот . Значи секогаш гледај да добиеш неутрално соединение.Мислам дека ти помогнав
ивинете сум поглешила со ке се случи ако една шајка ставиме во солна киселина а друга во син камен Seashell31 фала сто си се потрудила да ми објасниш ама не те сватив еве на пример како решава равенкава H3PO3