Која е формулата за пресметување на масен удел со само позната формула и ништо друго. Еве пример задача: Пресметај го масениот удел на H,S и O со позната формула H2SO4
Ar прво види го од периоден на елементите после W=Ar( element)/ Mr soedinenie значи за секој елемент мора посебно
izvinete za latinicava,ali na ovoj pc neam instalirano mk font W(element,soedinenie)=I(indeksot na elementot) po) Ar(relativna atomska masa na elementot) i se toa vrz relativnata molekulska masa na soedinenieto
Aj ako ima nekoj vreme da mi resi ova 1.Presmetaj ja molarna masa na PbO2,Al2(SO4)3,CaSO4 po 2H2O 2.Kolkav volumen zafakjaat 150g amonijak(NH3) pri standarni uslovi? 3.Pretstavi ja molarnata masa na bakar vo kg po mol-1
1. M(PbO2) = Ar(Pb)+2Ar=82+2*16=82+32=114 g/mol M(Al2(SO4)3) = 2Ar(Al)+3Ar(S)+12Ar=2*13+3*16+12*8=26+48+96=170 g/mol M (CaSO4*2H2O) = [Ar(Ca)+Ar(S)+4Ar]*[4Ar+2Ar]=(20+16+32)*(4+16)=68*20=1360 g/mol 2. V(NH3)=? Vm=22,4 dm/mol m(NH3)=150 g -------------- V(NH3)=Vm*n n(NH3)=m(NH3):M(NH3) M(NH3)=Ar+3Ar=7+3=10 g/mol n(NH3)=150g:10g/mol=15mol V(NH3)=22,4dm/mol*15mol=336dm3 3. Ова не знам како да го решам....
3. M = Mr g mol -1 M моларна маса на супстанцата Мr релативна молекулска маса М = 63.55 10 -3 kg mol-1
Може некој да ми каже како да најдам некои метали и неметали на пример цинк, калај, олово, алуминиум, магнезиум, сулфур....? најдов фосфор од кибритчиња....... Ве молам кажете ми ми треба
Алуминиумска фолија само ми текнува, олово во моливите(се надевам дека вака беше) и магнезиумова лента.
Цинк - цинкова плоча Бакар - бакарна жица (би требало да имате дома) Сулфур - го има во вештачко ѓубриво и чкорчиња
Лелеее ја мразаамм од дното да душатаа Во седмо и осмо 1 петка извадив жити се ама ајде на наставничката и раскажав една лекција кога сакаше 4ка за полугодие да ми пише и си останав со петката. И така таа не предаваше како робот и не знаеше да објасни. Сега во средно од почетокот разбрав се, но сега некако се потешко ми станува, но не верувам дека ќе си имам проблеми, сепак го имам знаењето Но едвај чекам да се тргнам од хемијата, аууу
Дечки,јас немам никаква идеја како да го решам ова,а петка имам Имавме задача со а,б,в,г....Вака е:Напиши ги ефективните и полните јонски равенки и изведи го производот на растворливост за следниве реакци...на у-ште сите ги решивме...добро не сите..останаа под в и г...тие се за дома в)железо три нитрат (Fe(No3)2-нз дали вака се пишеше) + NAOH= железо три нитрат+ NaNO3 енд г)натриум сулфат(Na2SO4-вака се пишеше?)+ BaCl=BaSO4+NaCl знаете ли како се решаваат овие?Јас озбилно најозбилно не ги сфаќам
мене воопшто не ми е јасно за електронска конфигурација и за валентни електрони ако може некој да ми помогне нека ми пише во ЛП ве молам
Здраво феминки Дали некоја има некој проект/семинарска за брзина на хемиска реакција или некакви материјали.
Финтата е во тоа што елементите што рекацијата е меѓу првиот елемент и четвртиот и вториот и третиот Na2SO4 + 2BaCl=2 NaCl + Ba2SO4 запамети 1+4 и 2+3 натриум и хлор ти се 1 и 4 Истото важи и за останатите реакции и внимавај на израмнувањето
Мене хемија па баш ми е интересно, и затоа од секогаш сум сакала да бидам или хемичар или биохемичар! Интересно е да правиш експерименти, да видиш што ќе се случи, да мешаш бои, да решаваш...
Јас многу сакам хемија, ама не повеќе од биологија на пример, хаха . Имам и среќа со смерот во кој сум, лани учев аналитичка хемија, годинава фармацевтска хемија, биохемија, хемија ... Убајни ...♥
Номенклатура на алкани,ако сака некој нека ми пиши ЛП и накратко нека ми објасни,малку е зфркнато во учeбникот
и мене за тоа ми треба помош, ништо не разбирам Помош: супституција на јод и етан, реакцијата. И да хемијо, те мразам од дното на душата.