26.Егзотермна 27.Ова второто се случува мислам во Даунсова (Down-сова) ќелија и реакцијата на анодата е: Anoda (+) 2Cl- -2e -----> Cl2 (e се надевам знаеш е електрон, а кај последното Cl; двојката е индекс) 28.2NH4Br +2H2O= 2NH4OH+2HBr мислам дека се добива неутрална средина 29.Ba(NO3)2+H2SO4=2HNO3+BaSO4 Ba2+ + 2(NO3)- + 2H+ + (SO4)2-=2H+ + 2(NO3)- + BaSO4 (тие што се со црна боја се кратат лево и десно од знакот ,,=" , a овие што се обоени го даваат талогот, кој инаку се пишува со стрелка надолу, додека кога при јонска реакција се добива гас се пишува со стрелка нагоре) Ba2+ + (SO4)2- = BaSO4 (талог) (овие 2+ и др. бројки до елементот или киселинскиот остаток се пишуваат горе десно) 30. Нема шанси овде да ти ја објаснам, ако сакаш може да ти ја решам и да ти ја сликнам во лп Повели
Претстави ја константата на хемиска рамнотежа изразена преку концентрацијата на реакцијата чија неизрамнета равенка е дадена подолу. N2(g) + H2(g) -> NH3(g) Ajde pomos za matura mi e
Прашоците на солите со киселински остаток - сулфат се генерално не растворливи во вода, до додавање на неколку капки неконцентрирана хлороводородна киселина се расторуват. Сите, освен Стронциум Сулфатот.. За 100% растворање е потребно многу поголемо количество киселина и загревање, и во моментот кога растворот се лади дел од соединението повторно се таложи на дното од епруветата. Како може да се објасни ова? Знам дека стронциумот има поголем атомски радиус, но тоа би требало да биде позитивно во однос на растворливоста.. Помош
Не ми е тешка хемијата.Малку имам проблеми со реакциите, ама ништо страшно.Омилен дел ми се експериментите.
Девојќи лани Хемија на прво тромесечие и полугодие Хемија имав 3 после за 2 тромесечие и на крај имав 4 ама јас сакам оваа год да имам 5.Сега може ли некој којј се разбира во хемија да ми пише во лп и кога ќе имам нешто нејасно да ми обасне оти оваа година ќе било многу тешко хемија.Иначе 9одд сум
Во 7 одделение, кога за прв пат започнавме да учиме хемија, ми беше интересно. Потоа имаше многу форумули, реакции и задачи, и учев ради реда, не дека баш разбирав.
Девојки, ми треба помош. Имам дадено неколку хемиски формули, и сега треба да одредам кои од нив се изградени од молекули. Е, сега, како да одредам?
Нели , често треба равенката да се израмни . Т.е. да се стават коефициенти пред супстанците/соединенијата кои учествуваат во таа равенка , па коефициентот ти ги покажува бројот на молекулите . Во основно ние така учевме , и мислам дека е така .
Број еден.По интересен предмет амин, мене не ми треба ни учебник ни тетратка за предметов се од час учам па и една наставничка што си имам млада мила како објаснува тоа чудо нешто блазеси и Многу си го сакам предметов