Како главна намена ке ставиш дека има важна улога во градење и одржување на коскеното ткиво како соединение ке го ставиш CaCO3 кој заедно со магнезиумот ја одржува јачината на коските. Ако има хиперкалцемија може да се создатат каменчиња во бубрезите а ако има хипокалцемија тогаш коските се кршливи, забите пожолтуваат... Ова ми текнува во моментот, одамна беше каа учев....
^А кога го учеше? 9 оддд сум јас а иначе требало нешто за калциум оксид,калциум хидроксид па да пишувам каква функција имат
Може мала помош ? 1.Која е причината за големата застапеност на C, H. O,N во живите организми ? 2,Како се добиваат моносахаридите во природата ? 3,Која е разликата меѓу моносахариди полисахариди и олигосахариди?
Постои ли правило за пишување на Луисовите симболи, односно за распоредот на точките околу елементот (не колку точки, туку распоред на пишување)
Постои : Првите 2 точки се пишуваат во пар потоа следните се пишуваат една по една, па пак пучнуваш да правиш парови .
Mozes li da slikas nekolku napisani elementi. Namesto tocki pisi brojcinja da vidam prakticno kako ide redosledot.
Mislam deka ne se razbirame . Ajde redosled na pisuvanje... Toa prasav dali ima sema kako redosledno se pisuvaat tockite.
@sanjaeva Првите две точки ги ставаш од иста страна, а потоа продолжуваш со внесување на една точка на другите три страни.
1. Сите овие елементи влегуваат во состав на органските соединенија кои се исклучително важни за живите организми (јаглехидрати, протеини, липиди, амино киселини, нуклеински киселини....), при што истите се или продуцирани од организмот или добиени како дериват од некој веќе непостоечки организам. Најкарактеристичен е јаглеродот со неговата специфична карактеристика на сврзување која му овозможува да формира молекули со останатите елементи во вид на долги ланци (полимери). 2. Се синтетизираат од растенијата во текот на фотосинтезата (преведување на CO2 и H2O во глукоза + кислород). Повеќето моносахариди под дејство на ензими во дигестивниот систем се добиваат со разложување на посложените шеќери, и тоа најчести се: глукоза, галактоза и фруктоза. - глукозата која е основен извор на целуларната енергија може да се разложи со процес на гликогенолиза или пак да се синтетизира од нејаглехидратни компоненти со процес на глуконеогенеза; практично сите јхексози во организмот најлесно преминуваат во глукоза и сите форми на потребни јаглехидрати (за организмот) се синтетизираат од глукоза! - галактозата се хидролизира од дисахаридот лактоза (присутна во млекото) 3. Моносахариди се едноставни шеќери кои со хидролиза не можат да се преведат во помали шеќери. Дисахаридите содржат два моносахариди сврзани со гликозидна врска, а полисахаридите содржат преку десетици/стотици/илјадници едноставни шеќери.
Koj znae da mi gi odg prasanjata into mi trebaat? 1.So ravenkata Na reakcijata nCH(CH3)=C2-(-CH(CH3)-CH2-)n e pretstaveno dobivanje Na ? 2.Pirit e ruda koja se. Dobiva od? 3.Pri heteroliticko raskinuvanje Na kovalentna vrska pomegu dva jaglerodni atoms vo organ ska molekula se dobivaat 4.koi of navedenite crsticii se nukleofili 5.Koja supstanca se dobiva so reakcija Na prisoedinuvanje pri sto se dobiva supstanca koja e so golem a relativna molekulska mass? 6.Sto ke se sluci koga svetlinata paga vrz teloto i dikolkunsite sletlosni oscilacii Na vidliviot del od spektarot gi propusta? 7 Kakvi izpmeri se 2 2 dimetilpentan i 3 metilheksan
Ако има некој што разбира хемија, а воедно има време и желба да ми помогне малку го замолувам да ми се обрати во пп.
Може ли некој да ми објасни како се израмнуваат хемиски равенки?Тоа дека на една и другата страна треба да биде изедначена јасно ми е но од каде почнуваме првин со бројката ? На пр: ZnSo4+Na2CO3 + H2O----> ZnCO3 * Zn(OH)2 + Na2SO4 + CO2