Еве ти прилично едноставно и сликовито објаснување за тоа како се изедначуваат хемиски равенки: http://www.wikihow.com/Balance-Chemical-Equations А еве ти и он-лајн алатка за изедначување, у која можеш после да се провериш дали добро си изедначила: http://www.webqc.org/balance.php Среќно!
Мака мачам со една проста задача па ако некој се разбира од овие работи, благодарна ќе му бидам ако ми помогне -Брзината на една реакција на температура од 20оС изнесува Ј. За оваа реакција температурниот коефициент γ = 3 Пополни ја следната табела -Температура 10 20 30 40 -Брзина х Ј х х Формулата по која мислам дека се решава задачава температурен коефициент= брзина1(температура)/брзина2(температура+10) *Инаку брзината со Ј ја означуваме и горе во табелата е 1 фактички на местото на Ј
Ако темп коефициент е 3, значи дека на секои 10 степени брзината се зголемува 3 пати. На 10 степени ќе биде Ј / 3, на 30 C брзината е 3Ј на 40 степени брзината е 9 Ј
Мала помош ПЛИСС 1. Оксидот и сулфидот на двовалентниот бакар имаат формули CuO и CuS, соодветно. Дали молскиот удел на бакарот во првото од овие соединенија е: а. поголем одошто во второто б. еднаков како во второто в. помал одошто второто г. а масениот удел на бакарот? Одговори без да пресметуваш! 2. При мешање на 100мл чист етанол и 94,4мл вода бил добиен раствор чиј волумен бил 185,3цм3(кубни), а не 192,4мл. Се работи имено за појава што се вика волуменска концентрација. Колкави се? а.волуменскиот однос на етанол и водата б. волуменскиот удел на етанолот во образуваниот растворт
Ми треба помош. Имаш дадено некоја електронска конфигурација и гледајќи ја неа треба да одредиш во која ПЕРИОДА, во која ГРУПА, колку ВАЛЕНТНИ електрони има елементот, колку изнесува ГЛАВНИОТ и ОРБИТАЛНИОТ КВАНТЕН БРОЈ ? Од која бројка, како се гледаат овие податоци во една конфигурација на елемент? Помагајте.
има ли некој збирка за 2 година средно по хемија? веќе 2 години биле тргнати од продажба не знам каде да најдам ако не е за продавање,да ја ископирам само фала многу
Ми треба помош за протолитички реакции според теоријата на Бренштед и Лаури. Некој што се разбира во хемија да ми помогне, да ми подобјасни!? Мојава професорка не објаснува баш...
Ја сакам хемијата, иако понегокаш знае малку да биде тешка.... Дали некој знае какви се натпреварите по хемија за прва година средно општински? Сабота сум на натпревар
Помагајтее ве молам Бариум сулфат е сол на.. Кон оксид на азот при рекција со вода дава смеса од азотеста и азотна киселина Концентрираната азотна киселина е оксидационо средство.Во оксидо-редукционите процеси таа се редуцира до?
Бариум сулфат е сол на сулфурна киселина, се добива со реакција на бариум и сулфурна киселина при што се добива бариум сулфат и водород Од оксидот N2O3 се добива азотеста киселина, а од N2O5 се добива азотна киселина Концентрирана азотна киселина се редуцира до сол, гас и вода
Фала тии многу А оваа како треба По 2 часа од почетокот на хипотетичката хемиска реакција опишана со равенката 2А+В=2С не може да се определи реактантот А.Ако се знае дека почетното количество на А изнесувало 2mol, да се определи брзината на изменување на концентрацијата на учесникот А.Волуменот на реакциониот систем е 1 L.
Алкени се јаглеводороди во чии молекули покрај единечна врска се содржи и една двојна врска меѓѕ два јаглеродни атоми. ако сте учеле за алкани тогаш знаеш дека алканите содржат само единечни врски во соединението, е за разлика од нив алкените содржат двојна врска ( = ) и затоа се sp2 хибридизирани хомолошка низа , номенклатура и општа формула: CnH2n n=1,2,3... завршуваат на наставката -ен , за полесно алкен -ен правила за именување: - најдолгата низа мора да ја содржи двојната врска -при нумерирањето, С атомите со двојна врска треба да добијат што е можно пониска бројна вредност - положбата на двојната врска се означува со број пред наставката -ен еве неколку примери: H3C-CH=CH-CH3 бут 2 ен H3C-CH2-CH2-CH=CH-CH3 пент 1 ен H2C=C-Ch3 2 метилпропен | CH3