Брзината на некоја хемиска реакција се зголемува три пати доколку температурата се покачи за 10 oC. Колку пати брзината на реакцијата на температура од 70 oC ќе е поголема од брзината на истата реакција на температура од 40 oC? Не ми текнува ова, се собира или се множи?
Знае ли некој да ми каже ако имам соединение како да разликувам кои се органски а кои неоргански соединенија
Органски соединенија се оние кои во својот состав содржат јаглерод, освен некои оксиди на јаглеродот, кои се неоргански соединенија, како и јаглеродната киселина.
Ова е метан, органско соединение, едно од најпростите HCl, хлоровородна киселина, една од најјаките неоргански киселини
девојки дали знаете некоја професорка по хемија која дава приватни часови за средношколци и објаснува убаво ?
Може ли некој да ми помогне, заглавив на прашањево... "Напиши ја формулата на хидроксидот кој содржи едновалентна група (исклучок од другоите)"
Дали некој знае одговорите на овие прашања: 1. Што ќе се случи со брзината помеѓу водород и етен доколку притисокот се намали? 2.Според топлискиот ефект, каков процес е образовањето на калциум хидроксид при реакцијата на калциум оксид со вода? 3. Кои се точните хем. формули на бариум сулфат и бариум сулфид соодветно? 4.Што се добива меѓу реакцијата на бакар и концентрирана азотна киселина? 5.Ако при определена температура и определен притисок се намали концентрацијата на некој од продуктите на реакцијата, тогаш: 6.Каков вид процес представува растворањето на концентрирана сулфурна к-на во вода? Фала однапред
Девојки може помош за утре ми ее ве моламм Да напишам треба еден пример при кој масата останува иста ии при кој се менува.. лекцијата ми е закон за запазување на масата некој ако знае нека ми каже за утре ми ее фалаа однапред
Дали ќе можи доколку некој знај да ми објасни за перманганометрија. За реакцијата помеѓу KMnO4 i Fe2+ јони, зошто се додава во растворот јони на калај, дали се додаваат индикатори и зш да или ако е не зш не. Би ви била мн благодарна доколку некој ми објасни