ќе може некој да ми прати за номенклатура алкохоли соли бази итн. ама на пример калциум карбонат и како е формулата за сите така барам на нет ама неможам да најдам .. значи сите ми требаат да ги научам ве молам помогнете ми
Итно ми треба некој да ми каже вежби за редокс процеси, оксидациони броеви и да ми објасни тест правам во вторник денес или утре да ми кажете!!
Оооу ја обожавам, по натпревари сум била секогаш први места, па навистина ќе ми е многу криво ако не продолжам на нешто биохемиско
Обично завршуваат на о. Општо, ако името на анјонот завршува на ид, ит или ат, се додава о и така се добива идо, ито или ато, соодветно. Исклучок од ова правило прават некои соединенија, кај кои се отфрла ид, а се додава о. Имињата на лигандите што се молекули се употребуваат без промени. Водата и амонијакот се именуваат како аква и амин, соодветно. (на гугл побарај номенклатура, па имаш и многу повеќе објаснувања)
да прашам во скопје тие што се запишуваат хемија, нели после таму 2ра се избира аналитичка и др.. откако ќе завршат дали на дипломати им пише хемија само или пр аналитичка хемија? ми треба за сигурно да знам фала
Јас сум на Биохемија извини што се уфрлам вака може ќе бидам од корист. До лани на нашиот смер имало неколку различни предмети од оваа година. Лани по завршувањето на студиите имале звање дипломиран инженер по биохемија и физиологија, а од оваа година е само дипломиран биохемичар и физиолог. Е сеа за на применета хемија нека каже некој конкретно ако знае, ама како што тргнале да ги менуваат законите во образованието крајот не им се знае.. Сепак види на институтот по хемија што е, таму ти пишува се детално.