Ако си на смерот аналитичка биохемија ќе ти пишува Дипломиран инженер по Хемија-аналитичка биохемија.
Ај ве молам за помош ако некој знае да ми ги објасни поимите енантиомери, стереоизомери, диастереоизомери, рацемска смеса, оптички активно соединение..
Здраво,имам едно глупо прашање. Дали ако благе везе немам од хемија ќе можам да научам? Ама најверојатно на факсов се почнува од почеток,прочитав дека се учи Општа хемија прво. Па сега не знам што да правам...
Можеш да научиш ако навистина сакаш и се трудиш. Можеш и да земеш часови приватно, ако заглавиш со разбирање на некој дел од материјалот. Нека не те паничи и плаши вака кога читаш и гледаш програма за факултет. Се се совладува со учење со разбирање.
Ако благе везе немаш од основно и средно на факултет нема да научиш. Јас тоа го осетив на своја кожа. Во средно медицинско математика имавме само две години и тоа беше само малку повеќе од основно тангенс котангенс нешто такво ниво. На факултет почнав со лимеси, изводи интеграли, јас со тоа се среќавав прв пат во животот додека колегите кои доаѓаа од гимназија ги решаваа ко 1+1. Шо мака видов дури положам само јас и Господ знаеме. Затоа сепак сметам дека барем некоја основа треба да имаш, а не како мене
Да се надоврзам со @fana Претпоставувам дека зборуваш за ПМФ, прв и втор семестар се учи и математика, лимеси, изводи и интеграли. Има и физика во втор. Доколку не ти одат и тие предмети ќе ти е многу тешко. Разгледај ги убаво предметите и одлучи
Ако е само тој еден предмет хемија, само во еден семестар нема да и е толку проблем да научи (пошто не пишала за кој факултет станува збор). Ама ако покрај таа општа, понатаму има и други хемии како аначитичка, органска, физичка тоа ќе биде баш проблем.
@f.girl @fana @PureEnergy Женски на Пмф на институт за Биологија ќе одам. Ама нема бегање од хемијава за жал. Учев нормално во 8 и 9 после во средно учев 1 и 2 година после немав. Учев само општа и органска хемија добро се снаоѓав ама ужасни професорки имавме што ништо не ни предаваа. Иначе завршив средно медицинско