Јас мислев на хемија ќе одиш. Не знам како е на институтот за биологија, но во секој случај мислам дека ќе е полесно отколку да беше на хемија. Пиши во темана за ПМФ ќе ти одговорат некои членки кои студираат биологија
Дали некој ги има учебниците по хемија за средно гимназиско образование во pdf? Нели порано ги имаше на е-учебници, но пред некоја година ги тргнаа.
Здраво. Некој доколку знае ве молам да ми ја каже валентноста на сулфурот во SO3, aко може со формула.
Валентноста на кислородот е секогаш -2. Множиш со индексот на кислородот кој е 3 и се добива -6. Точно е решението доколку за сулфурот добиеш број кој заедно со вредноста на кислородот ќе даде 0. Што значи, сулфурот има валентност 6, бидејќи 6+(-6)=0. Повели и кратко видео, мислам ќе ти е од помош .
Нит знам хемија, нит сум учела некогаш хемија, нит ќе научам. Многу зависи од професор до професор. Професорите од час до час различно предаваат, различен начин. Еднаш кажуваат комплицирани начини друг пат кажуваат просто и едноставно. Реетко јас да запамтам, разберам нешто по хемија.