Последното е точно, да, ама зависи како им го бараат. Ако го бараат нитратот како киселински остаток NO3 тогаш би требало поточно да е запишано како Be(NO3)2. @Kjutche Индексите се одредуваат според валентноста на металот и киселинскиот остаток. На пример Калиумот е секогаш едновалентен а карбонатниот анјон е двовалентен поради тоа што потекнува од киселината H2CO3. Хидроксидниот анјон (OH групата) е секогаш едновалентна, хлоридниот и нитратниот анјон се исто така едновалентни .
Дали има некој добро познавање хемија, поточно неорганска, за колоквиум ќе ми треба помош ? Нека ми пише
Како се образува јонска врска во флуор (F2) ? Со два различни метал со неметал на пример магнезиум и кислород тоа знам како се образува ама само со еден не ми е баш јасно..
Атомите на флуор меѓусебе се поврзани со ковалентна врска, а не со јонска. Со метал (пример натриум) формира јонска врска
Ќе може некој поубаво да ми објасни за израмнување на хемиски равенки? Не можам да баш да го сфатам тоа.
Како можам да знам кој коефициент да го ставам и каде да го ставам? Пошто некои се ставаат во продуктите, а некои и во реактантите. Ако може со некои примери да ми објасниш, пошто утре ќе вежбаме, а не ми е баш јасно.
Сликни ми конкретно една што не можеш д аја израмниш и на неа ќе ти објаснам. Ако сакаш тука или во лп.
1. Прво броиме атоми и атомски групи на лева и на десна страна. Ќе почеме од манган. Манган (Мn) лево од стрелката (како реактант) има еден, исто и на десната (како продукт) има еден, така? Потоа ја земаме атомската група NO3 и гледаме лево колку има, а колку има десно. Лево гледаме има 2 во Mn(NO3)2, а десно една атомска група во HNO3. За да бидат и десно две мораме пред HNO3 д апишеме 2ка. И пишуваме 2. После ги гледаме останатите. Ни останаа S и Н. Лево имаме Н2 (значи два атоми лево) од Н2Ѕ, НО! сега веќе сме пишале двојче пред НNO3, па така и десно има два, што значи Н е изедначен. (По пишувањето на двојката како коефициент пред HNO3) И уште Ѕ -едно лево едно десно што исто е ок. Што значи во оваа равенка, за да се изедначи се пишува 2 само пред HNO3. 2. Веднаш е воочливо дека Br лево е 2, а десно е 3. Тука треба са пресметаш нзс од два и три, а тоа е нели 6. За да добиеш 6 треба пред Br лево да ставиш 3 (3х2 = 6), а пред AlBr3 двојка (2х3 =6). Но! Ставајќи двојка кај AlBr3 се менува и коефициентот на Аl, па сега тој десно, има 2 а лево еден. За да е еднакво пишуваме двојка и пред Аl лево и завршено е. Слободно пиши ако не ти е нешто јасно, се надевам ти е од помош, преку фемина колку можам
Ти благодарам многу , ми се разјасни нешто. А ова второво ќе биде вака нели? Пред да видам што си ми пишала пробав сама и мислам дека сум го погодила, али едно 15 минути се мислев.