Не ја мразам хемијата, ама не ни ја сакам многу, сепак повеќе сум по општествените предмети и јазиците. Сите професори по хемија ми биле некако чудни , што знам, многу се нервираат за секоја направена грешка на тест или усно. А и не ни ја мразам, не ми е многу тешка
Ја сакам хемијата..уште во 7 и 8мо одделение ја разбирав одлично..потоа во прва исто така немав проблеми. Имам професорка која објаснува прекрасно само треба многу да внимаваш на час бидејќи учебникот е малку нејасно напишан и ако не внимаваш ништо не можеш да разбереш. Искрено мислам дека и оваа година нема да имам проблеми со хемијата.
аааааа мразам хемијаа во 7 имавме една стара наставничка која беше пред пензија но жената објаснуваше толку многу добро што неморав дома да ја учам лекцијата но за жал второто полугодие отиде во пензија и неа ја замени една млада која немаше појма од животот и лечеше комплекси со нас и ништо не објаснуваше и само тестови најавуваше .Значи од тогаш не ми одеше хемијата и не ми оди едноставно
Ајде хемичарки помагајте вака како да напишам натриум хидроксид во раствор а како се пишува само натриум хидроксид знаете онака како формула јас знам дека NaOH е натриум хидроксид ама ме збуни задачава ап да прашам. Ајде ве молам помош итно ми е!!!!!!!!!
Натриум хидроксид е NaOH, а раствор на натриум хидроксид ти е исто само пишуваш во заграда р.р - NaOH (р.р). А како гласи задачава поконкретно? Инаку HNO3 е азотна ( нитратна ) киселина.
Ќе се сложам со постот погоре.. ..хемијата ми е едноставно интересна за учење, а за оние општествените науки сум дудук..
Нешто од биохемија-ако е темата за семинарска. Секогаш може да се најде повеќе материјал, за разлика од неорганската хемија. Ништо неможе да се испита/изучи од израмнување равенки.
Едно време немав никакво мислење за хемијата, а потоа дури и ја замразев. А тоа беше зашто во основно имавме една ненормална а патем и склеротична наставничка што место да земе да предава и убаво да објасни, она си грееше ручек на парно. Е браво бе! Во седмо првото тромесечие сакаше само да не заплаши со едни нејзини изреки кои потоа ги употребуваше цели две години, и ме крена еднаш да одговарам се знаев и само за едно прашање што помешав нешто, ми вика седи да не ти ставам единица. Туку, ајде да не објаснувам подробно да не бидам оф-топик, битно од неа ништо не научив. А за во ЈБТ, професорката прилично добро објаснува ама џабе кога јас немам никаква основа. И да ви кажам право, иако оваа новава е строга ептен и бара да е штама на час и сите и се тресеме, го поштувам тоа што 2 часа пред тест ни даваше да вежбаме задачи и ни објаснување се и сешто, ни кажа се што ќе имаме на тестот што некои други професори не го практикуваат. И во овој момент, хемијата ми е многу поразбирлива од физиката (иако до некаде се слични), која неможам органски да ја поднесам, т.е не баш целата, туку делови од неа зашто и во неа може да се најде нешто интересно. Да, убава наука е хемијата, интересни ми се супстанциите, реакциите во кои тие стапуваат и слично само израмнувањето сега за сега ми оди тешко, валентноста оваа многу добро ни ја објасни и топ сум за тоа. А зашто ја сакам ептен биологијата која е исто природна наука, мислам дека добро ќе се снајдам и во хемијата, интересна ми е. Ама сепак повеќе ја преферирам органската хемија и граничните науки како што се биохемијата, молекуларната биологија и некои такви слични што се поврзани со биологијата.
Може ли некоја што студира Фармација, да ми пише лп или тука-сеедно, како е, дали е многу тешко затоа што јас планирам да учам за фармацефт, само што јас не сум нешто ептен по учењето.. ме мрзи да учам, ама кога учам сфаќам и разбирам.. ве молам..
Девојко совет од мене ако не си по учењето ич да не се запишуваш фармација... Не е лесно, и не мојш да поминиш колку поминато да е ... Најдобра другарка моја учи фармација па збесна од учење...