Секој ден се повеќе и повеќе сфаќам дека не сум родена за хемија....мака си мачам со редокс процеси, не можам и не можам да разберам како се решаваат.........
Не баш мене ми е лесна но има некои работи за кои треба навистина да се седне и да се згрее столчето!
Хемија. Мојата ноќна мора. Две години ја учев само у основно, и пукнав. Со живи маки се борев за двојка. Имав петка на крај година само оти ми беше класен и оти другите оценки ми беа супер, арно ама хемија.. Неќам да се присеќам. Одвај запамтив само како се бележат некои знаци, и тоа е се. Мислам дека поголема тиква по хемија од мене нема.
Ахх хемијаааа- љубов голема Само треба добро да си го загреам столчето и да се спремам за матура, зошто ако не добијам 5ка хемија ќе се разочарам
Мене ми е претешка. Незнам ама одсекогаш сум ја мразела. Оваа година, осмо сум, ама баш ништо не сфатив. Алкени , алкини aма проблемов е во и асавичката женава има 65 години и не сака да оди во пензија сакала уште да предава.
Хемијата е интересна наука навистина да седнеш да ја учиш ќе ја разбереш, но секогаш потешкото е да седнеш и да се наканиш да учиш. Јас хемија полагав во втора година средно бидејќи не учев преку целата година ме фати некоја мрза и на крајот во месец мај седнав и го научив целиот материјал и доста лесен ми беше
Знае ли некој оддговор на овие прашања? Равекна на етан 1,2 диол и пропан 1,2,3, триол? Формили на салицилна, млечна, амино, и олеиска киселина?
Не ја сакам хемијата, не ја разбирам, иако имам 5, секогаш ми се проблем тие равенки, формули Уште овој месец и ке се откачам од хемијата - ЗАСЕКОГАШ За етан 1,2 диол мислам дека оаа е формула: CH2 - OH | CH2 - OH * CH3 - CH - COOH - Млечна киселина
Има ли некој што се разбира од електролизи да ми помогне малце??? На брзина да ми напише електролиза на разтвори од : CuCl2, AgNO3, AlCl3 и MgSO4??????? Ако има некој што може да ми направи една мала услуга го молам што побрзо да пише, итно ми требаат
CuCl2-->Cu(2+)+2Cl(-) H2O-->H(+)+OH(-) А2Cl(-);OH(-)) KCu(2+);H(+)) A:2Cl(-)-2e(-)-->2Cl K:2H(+)+2e(-)-->H2 AgNO3-->Ag(+)+NO3(-) H2O-->H(+)+OH(-) ANO3(-);OH(-)) KAg(+);H(+)) A:4OH(-)-4e(-)-->2H2O+O2 K:Ag(+)+e(-)-->Ag мислам дека отприлика е вака некако, не сум баш сигурна за овие на катодата што одат, т.е. незнам како да знам дали на катода ќе оди Cu или H(во првата електрлиза) и Ag или Н (во втората електролиза)
^ Така се, но во првата е бакар а не водород, благодаришен пуно Јас се опремив за хемијава, и сега со полна пареа одам на тестови еден ден пред крај на четврта година