1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Херпес на устата

Дискусија во 'Лице' започната од irena, 19 ноември 2009.

1. tinan

tinan Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    1.276
    Се сложувам потполно со погоре наведеното, но кај мене она "и слично" е дека ми се јавува херпес и кога некој нешто ми спрема или позади грб ми работи. Како радар за невољи ми е. :worried:
    Веројатно посвеста кај мене го активира вирусот и во комбинација со стрес и намален имунитет телото/вирусот ми кажува да си посветам повеќе внимание што ми се случува. :?:

2. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Никогаш не сум имала херпес,фала богу,знам дека една моја другарка имаше,и ништо не ставаше,и помина само од себе :)

3. whitepearl

whitepearl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    38
    Незнаев што е херпес,се додека сега не ми излезе нешто такво,еднаш му ставив паста но ме изгоре од болка и ја одстранив,па еве четири дена како го имам со некои пет топчиња и на два пати ги дупнав,па сега ми е каде каде смалено,да не се подречам за до сабајле!

4. NewYorker

NewYorker Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    95
    И јас имам проблеми со херпес на уста.Користам една крема-гел се вика Viru-Merz и е во мала тубичка(ама баш мала :lol: ).Со неа херпесот ми проаѓа за 10-ина дена. :) А имам слушнато дека ако ставиш парче лук на херпесот помагал,но не сум пробала,ако некоја од вас има пробано кажете дали има некаков резултат. :)

5. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    382
    Јас кога ќе осетам дека ми излегува со памук си ставам ракија.. исто ставам и ацокливир, и не ми излегува целосно, онака да имам меурчиња, туку само имам дури и неприметливо црвенило или така како кора.
    Се заборавам да пробам со лук, еве сега имам 3 ден ми е, ама веќе џабе ќе ставам лук, ни ракија не ставам зошто не ме пече и сметам дека џабе ставам нема што да суши, само ацокливир така си ставам у случај да не му текне да избие :)

6. Dreamer

Dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    95
    Мене херпесот обично нема шанси за помалку од недела да ми помине, ама последниот пат ставив смеса од алкохолен раствор на прополис и зелена глина и го оставив цела вечер да делува, и чудо, после два дена користење на смесата ми се исуши.

7. mae-1234

mae-1234 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Херпесот ми е загорен ,ако му стаам ацикловир ке помине ли за кратко време ?

8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.054
    Ќе то помине. Ацикловир е многу ефикасен за херпес. Исто така, ефикасен е и Херпесан.

9. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    имам и јас сега моментално и тоа на две места од горната усна веке ми е трети или четврти ден мачкам ацикловир ама се се мислам дек аи со масти без маст он 5-6 дена си стои не се трга дури се мислам дека и не е ефикасна кремата оти и со ена и без неа 7 дена си го носиш како украс

10. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    Само Биохерпин. :!:

11. mae-1234

mae-1234 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Ацикловирот течен ли е?

12. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    576
    Јас никогаш не сум имала херпес, да не се подречам, ама сега ми искочи нешто на крајот на устата, не е големо, не ме ни пече.. Ставив паста и сега осеќам како да го лади местото незнам како да објаснам, ама знам дека херпесот обично чеша кога излегува ако не се лажам.. Незнам, што да му ставам да не ми се направи поголемо? Сега е малечко кругче..

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.054
    Стави Ацикловир или Херпесан. Тоа ќе ти помогне. Добро е да го имаш дома постојано. Ако осетиш дека ти се појавува кругче на устата, стави едно од тие две и херпесот нема ни да ти се појави. И двата се течни. Ацикловирот е бел, а Херпесанот е безбоен.

На cvetce93 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    576
    Фала ти :* Си купив Херпесав еве ставав денес цел ден па ќе видиме, среќа што е мало па ваљда полесно ќе се излечи..

15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.328
    Херпесанот е многу поефективен од Ацикловир.За другпат,кога ќе го приметите дека излегува(почетна фаза)веднаш ставете паста за заби и преспијте.Утредента ќе го снема.Јас често имам и веќе знам кога ми излегува и со пастата се повлекува или барем не е толку изразен.Инаку трае мин 7 дена,мачкале не мачкале.Ова малце као демек да ублажи |(

16. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    ^ Јас па еднаш се зезнав така со пастата, осетив дека ми излегува, намачкав пред спиење, сабајлето на цела уста имав :worried: тоа беше кошмариште. Иначе лично ацикловирот ми е поефикасен, херпесанот има плус бидејќи е безбоен. Кармин исто може да припомогне, па ако сте излезени а не сакате да ви се гледа, ставете карминче, ем нема да се познава ем ќе го засуши.

17. alekce83

alekce83 Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.133
    Мене знае од време на време да ми се појави херпес на уста и тој период подобро е никој да не ми се приближува :devil: Инаку имам пробано буквално се, од Херпесан, Ацикловир, лукче, паста, па дури и специјално ми носеја фластери прозирни од Германија и ништо не ми помогна, ако си решило да излезе ќе излезе.Никогаш не ми го снемало, а многу добро знам кога избива, кога ќе почне она прво пецкање без размислување знам дека е херпес :@

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.054
    Немај гајле. Тоа ќе ти помогне. Херпесанот е безбоен па не се ни познава на уста.

19. D1996

D1996 Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Јас го имам Херпесанот но дали ,може да се користи и во внатрешноста на устата?? Поздрав :)

20. TIGRICA123

TIGRICA123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    43
    херпесот си е вирус и еднаШ ако го добиете нема никогаш да го излеците си останува во вас, и обично при пад на имунитетот и внатрешна температура секогаш се појавува....мене лично ни ацикловир ни херпесан не ми помагаат така да ако ХЕРПЕСОТ излезе на устата ке си го имате една недела и повеке....ништо не помогааааааа...

херпесот ти е на надворешниот дел на устата.....и за надворешна употреба е, не се нанесува во внатрешноста на устата....