1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хигиена во хотелите

Дискусија во 'Слободно време' започната од kockakockica@, 27 мај 2022.

1. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    Порано кога патував воопшто не обрнував внимание на тоа. Не гледав, ниту размислував на детали.
    Потоа работев 3 месеци како чистачка (не во хотели) и од тогаш гледам различно на работите. :D
    Не сум тип што ќе брише кваки и фенови, ама wc шолјата обавезно ја чистам и чашите во соба ги премивам.
    Не носам постелнина и крпи од дома, ама ги загледувам убаво дали се чисти и досега не ми се десило да барам нови.
    Додека во ресторант ми се десило неколку пати да добијам нечист прибор, на тоа никој не обрнува внимание ама се запнавте далечински од телевизори да бришете :)

На Alm., buba4e89, kockakockica@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Tanjat78

Tanjat78 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2011
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    3.401
    И јас сум од тие што навлака за перница си носам од дома,се друго можам да проголтам,ама навлаката да е моја!

На kockakockica@ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.349
    Што не ќе прочита човек
    Глупост до глупост
    Седете си поарно дома
    Толку хигиена а гнасно насекаде

4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.815
    Допаѓања:
    173.218
    Ова од горе..плус во нормалните локали и се полираат и чашите и приборот до степен да светат..
    Ама кој да знае...

Секаде начинот на чистење е ист ...
    Ќебињата/јорганчињата не се перат после секој гостин, чаршафите и пешкирите се заменуваат.
    Се зачистува со правосмукалка како мачката со опашката, колку да се дигне уште прашина..
    Туш кабините се шприцаат со средство и се плакнат..

Да не сакаш некоја собарка да дојде да ти ги риба подовите, освен ако нема нешто истурено..?

На СуперДевојка, JoyJoy, Antolinaa и 5 други им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Го работев тоа затоа кажувам. Рачно бришевме сѐ,не смееше да има дамка.
    Е сега има разлика од хотел до хотел, овие со највисок рејтинг се многу ригозни.

На kockakockica@ и Dust им се допаѓа ова.
  6. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    dojdi be ovde na ova veterov skandinavski mozok da ti odnese,a dole kaj vas e ubavina kako za na plaza ,ali ako imas zelba poveli ,a za cistenjevo cistat so upotrebenite krpi,peskiri se vo toaletot,a prasinata ne se brise ili mebelot sto e vo sobata nego samo so praskoto se pominuva,ako nekoj od carsavite e ok i ako gostinot go nema izvalkano golema e verojatnosta ubavo da go zategnat namestat carsavot pa sledniot gostin da si legne na istiot,300finti se ,ne e edna i toa e taka zatoa sto na tie sto rabotat housekeping im davaat po 20min od soba ,a imaat i po 16-20sobi vo den,zalno,no vistinito

На JoyJoy, Ugly Duckling и kockakockica@ им се допаѓа ова.
  7. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    kade rabotese ti?vo mk ili nastrana nekade ?

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Во странство.

На Nena Jovanova му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.815
    Допаѓања:
    173.218
    20 соби по 20мин се 400мин.. тоа се помалку од 7 саати..
    Не гледам ништо тешко за 20мин да смениш чаршав, да усисаш 15-20м2 и да зачистиш по купатило ..
    Поранешна колешка сега иселена, чисти 24соби .. толку им е нормата

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kockakockica@

kockakockica@ Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    Ти си само за во БРЗА КУЈНА, емисијана на сител тв :rofl:
    Па јас за 20 минути можам само постелнини да наместам, а ти сакаш и усисано и тоалет исчистен...(facepalm)
    ете затоа ке спиеме на чаршафи на кој спиел оље доље, полни со дркотини и габи од нозете немиени на креветитие...ајјајјјајајјајајајаааааааааааааааааааааааајјј:?:

11. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.220
    Во секој подобар хотел во кој сум престојувала хигиената била на пристојно ниво. Не сум анализирала ситници до степен дали копчињата на телефонот или кваката на мини фрижидерчето се пребришани. Често сум престојувала по хотели и до сега не сум имала никаков проблем. Неможам да се замарам и јас да им чистам. Ако се опседнуваме до тој степен со хигиената треба од дома да не излегуваме.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.815
    Допаѓања:
    173.218
    Па која филозофија е да смениш чаршафи и да усисаш жити се?

Вака оди отприлика..
    Влегува и ја остава вратата отворена.. оди во купатило и прска средство по кабината и огледалото...на огледалото најчесто има траги од бигор од водата што сме испрскале
    Остава тоа, оди мести чаршафи и најчесто само кога се менуваат гости набрзина се усисува ако е тепих ..
    Ако нема чек аут најчесто само ја поднаместуваат прекривката на креветот.
    После оди и исплакнува каде што ставила средство во бањата...
    Ако се оставени на подот, ги заменува пешкирите. Исто и при чек аут без разлика каде се оставени..
    Исто и постелнината при чекаут...

Јас менувам постелнина дома за 5-6 мин, малку се мачам кога треба јорганот да го набутам во тоа чаршафот ама тоа во хотели ретко се дешава:tmi:
    Они се испраксирани, плус и шорткати знаат..
    Прозори и врати најчесто на свети никад се чистат... треба ептен да се извалкани...

Во глобала соби кои што се чистат секој ден, нема ништо страшно и посебно за чистење..

На buba4e89, СуперДевојка, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    Најчесто одат по 2 за чистење, една менува постелнини, крпи и чисти под, другата чисти wc, прашина и ѓубре.
    Имаат доволно време, само зависи од волјата што ја имаат за работа во моментот :D
    Си имаат и денови кога имаат повеќе време останато за детално чистење.

На JoyJoy и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Точно е тоа што го кажа Даст така е секаде и во поголемите хотели. Некогаш имаат 24 соби плус канцеларии за чистење. Тешко е да, си бара практика ама дека чистат - чистат.

15. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Зависи каде. Во некој покултурен ресторан, или хотел каде што си кажала дека имаш искуство - да. Меѓутоа во кафичине од редот на Тренд убаво се гледаат капки на чашите и приборот.

Иначе, мене малку не ми е верливо дека во фенот живеат најмногу бактерии со оглед на тоа што излегува огромна топлина од него.
    Досега сум немал негативно искуство со хигиена во хотел, за да треба да бришам.
    Мене најсветла точка кога одам во хотел ми е тоа што не треба јас да се замарам со навлаки. Дома глава ме фркнува додека менувам постелнина.

На Antolinaa, Bozica1980, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    1.183
    Колку имам да кажам на темава :D
    Некој понапред рече"штом не се гледа, го нема". По тоа се водат мн често собарите. Пример лавабото и чешмата ако изгледа чисто нема да чепне таму. Ако е употребена туш кабината и е мокро само ќе пребрише со крпата што ја употребил претходниот гостин. Исто и со чашите. Знаат со тие крпи и чашите да ги забришат и да ги превртат само. Е сега за постелнина се менувала секаде исто и пешкири, ако имало инцидент на душекот се перел. Исто и за тепихот.

Зависи од самиот хотел и нивото на хигиена. Но колку и да се ригорозни одговорните за тоа не сум видела собар/собарка што не ја користи секоја прилика да забошава. Инаку ова од искуство како рецепционер, некаде било која обврска да проверам, некогаш да покријам ако одговорниот не е тука.
    Од тоа што сум видела сосема ми е оправдано да пребришам кваки, далинско и такви touch surfaces.
    А за постелнини пешкири кој има место во багаж нека носи, јас не :)

На Alexandrite, kockakockica@, Ladybug98 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.324
    Допаѓања:
    19.729
    Времето за чистење соба е 15 до 20 мин и дневно една собарка максимум може да исчисти 15 соби. Во хотелите како Мериот, Хилтон...се чисти со професионални срества што се употребуваат и во болниците ( пример Систина кај нас) и во Европа. Ако сакате да знаете дали еден хотел е доволно чист тргнете го чаршавот и видете го душекот, несакате да видите bed bugs..или во тоалетот во тушот решетката ако се вади... :) Обука од професионалци од Америка ( нивен стандарт за хигиена во болници и хотели ) супервизор.

На kockakockica@, JoyJoy и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Кога патувам со кола обавезно носам постелнина, крпи и перница и ако е зимно време носам и поларно ќебе. Прекривката на креветот едвај ја фаќам со два прсти со згадена фаца и се обидувам да ја здиплам и тргнам подалеку.
    Во вц само шољата ја дезинфицирам.
    Друго што дезинфицирам е рачки и далинска.
    Воглавно креветот ми е најголем проблем особено перницата . Сум имала моменти каде што не сум можела да си понесам, па сум спиела со раката под глава.
    Исто и колку и да се туширам и капам се чувствувам како неискапена се додека не се вратам дома.

На cresa-jagoda и kockakockica@ им се допаѓа ова.
  19. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.943
    Допаѓања:
    18.251
    Ептен тешка филозофија е постелнина менување. Јао, ако треба 1 саат само за постелнина во куќава да издвојам кај ми е крајот. Па, уште 30 минути за 15кв усисавање, ќе треба по твои стандарди ден од работа за чистење на една соба да бараме.

Или па сите сме батал штом не рибаме кваки и генералки по хотеливе.
    Еве уште не можам да се изначудам на некои коментари од темава.

Инаку, каде што сум била хигиената била секаде океј, бидејќи читам кој што напишал коментари и искуства пред да се улетам и да направам резервација.

На crimson, mssuniquee, minne992 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    3.866
    Боже господе што се испопрочитав.... Кога веќе чистите се и дезинфицирате, дали знаете дека дома во ВЦ шољата не е најгадното место и најпрљаво, туку четката за заби миење па пак секој ден ја ставате у уста

На JoyJoy, buba4e89 и Cka им се допаѓа ова.