Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хигиена кај машки бебиња

Дискусија во 'Бебе' започната од mama.23, 29 јуни 2012.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.967
    Допаѓања:
    219.466
    И јас го отворав ама очигледно не сум знаела како е правилно да го отворам оти никој не знаеше да ми каже.
    Тоа е биде што биде во иднина веќе ќе знам..
    Навистина е ужасно болно и страшно срцето ми се пара кога плаче и се витка од болки.
    Ви благодарам на сите за одвоеното време.

2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.836
    Допаѓања:
    109.284
    @sofi2107 каде го има спрејчето Алое фрст??
    И по бањање/отварање да прснам откако ќе е суво местото така??

3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Го купував прво од аптеката Марија кај универзална 50мл 400ден изгор скапо и ни тураа во мало шишенце ( бизнис невиден ) а големото 1800ден. Маж ми се зачлени во Форевер ливинг ( кај Вучко во Аеродром се наоѓа ) за да може да ги зимаме по нормална цена. Зашто зимав и како балзам за усни е, но се мачка на бебе на лице ако има брумки и некој други производи сега сакам да земам.Сега го земавме 1110ден 473мл цело шише со пумпица Алое фирст доста поефтино од аптека.
    Ако сакаш подетално ќе ти објаснам во лп или ќе ти нарачам ако сакаш блиску ми е.
    Читни за Алое фирст спрејот на гугле имаш бенефиции поготово за гениталии и заштита од бактерии. Јас највеќе го земав по препорака од нефролог зашто синко има бубрежен рефлукс т.е. мало проширување и мора да внимаваме да не добие уринарна бактерија било каква. Пу пу фала богу до сега немал ништо и незнам дали е до спрејов или не ама еве да не го подречам супер е.
    Прскам после секое бањање ( зимово секој втор ден го бањам )откако ќе го избришам со пешкир. И кога мењам пелена ( да речеме на секоја 2-3 мењање пелена ) го пребришувам со влажни па со чисто пешкирче бришам ( од Џамбо оние малине коцкасти пешкирчиња преку 20 купив ) и пред да го намачкам со павловичевата му прскам. Прскам онака од око колку да му се одмие главичката 2-3 пати прскам.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Сите педијатри што ги консултирав, и матичниот и педијатрите во Плодност и педијатар на здраво ми рекоа да не се гиба курката. Сама ќе се отвори, а при капење нежно чистење. Не му го гибам и немаме никакво проблем.

5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Се надевам нема да имате проблем како останатите мајки кој беа исто посоветувани да не отвараат и на крај стигнаа до Детска хирургија со присилно отварање, обрежување кај некој и некој има насобрани наслаги бели кој едвај им ги исчистиле.
    Во некој земји се врши обрежување одма некој ден по раѓање. Тоа е интимен и најнежен дел кој редовно треба да се отвара кожичката и убаво да се одмива. Тоа е како кај женски бебиња да не им се мие внатрешноста кај срамните усни.
    Инаку 90% од педијатрите советуваат да се почне со отварање од 1виот месец за да се спречи сечење, присилно отварање, обрежување, насобирање наслаги и пред све заштита од бактерии и инфекции.
    Во Плодност началничка на педијатрија беше нашата педијатарка кај која идат повеќе од форумов, сега е тука во Ск. Она нагласува обавезно отварање и баш кажуваше дека така се советувало и во Плодност и таков принцип на работа имале.

На Bebulleee, Lolipop23, ❤️Sneze❤️ и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    Od koga si dojdovme doma od bolnica na sekoe banjanje mu go otvarav i na 6 meseci celosno mu se otvori glavceto..ne sme imale nikakvi problemi sega veke golem e koga go banjam sam si go otvara za da mu go izmijam :)

На Bebulleee, ❤️Sneze❤️ и sofi2107 им се допаѓа ова.
  7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Jas isto pocnav posle 40 dena da go otvaram pri banjanje I celosno se otvori na 3 ipol meseci, sega e skoro 8 I nema nikakov problem za vreme na banjanje go otvaram I cistam.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Пред 2.5 месеци се породив во Плодност, таму одев и на мајчина школа оттаму ми се советите.
    Јас го чистам отворот, но не ја тргам кожинката надолу.
    И не знам во кои земји се врши обрежување одма после раѓање, знам дека во повеќето западни земји обрежувањето се смета за семејно насилство, освен ако од медицински причини не е потребно.

Исто така, совет од моја пријателка која е на специјализација по педијатрија во странство вика дека со тоа што на секое капење се влече кожинката, главчето се изложува на мочките и каките во пелената и поголеми се шансите за инфекција.

9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Koga ke ja zavleces kozickata cistis I pak vrakas na mesto ne go ostavas otvoreno.

На manako1, ❤️Sneze❤️, emkaemka и 3 други им се допаѓа ова.
  10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Неможе да е семејно насилство зашто не го тепаат да се разбереме. Во многу култури и вери тоа е нормално како кај нас крштевање. И да, се обрежуваат и католици и христијани поради хигиена пред све, а непосредно некој и поради естетика. Обрежувањето го има и во црковниот календар на 14.01. како Исусово обрезание ( и Исус бил обрежан ). Таман работа ако беше насилство тогаш ќе беа 70% машка популација затворена.

Грешка е твојата пријателка или ти грешно си разбрала. Каки и моч се таложат ако не се отвара и затоа доаѓа до насобирање наслаги, бактерии, инфекции и мирос непријатен. Со самото отварање се одмива и чисти и секогаш е чиста внатрешноста. Па еве најпрост пример...ајде еден маж возрасен нека не го отвара ете 4дена и после тоа има да има таква миризба што очи ќе му солзат :).
    Со самото неотварање ако убаво се размисли и се користи логиката ќе се дојде до заклучок : секогаш некоја капка моч навлага под кожичката ( се слева ) , се спурува од самата пелена, бактериите од каката навлагаат и само на таа топлина и спурност се размножуваат и опстануваат, бебето полесно мочка, ако не се отвара се собира смегма... густа материја составена од лој и бактерии и неопходно е редовно миење за да не дојде до воспаление. Затоа се отвара на секое миење по малку се дур не се отвори целосно и убаво се одмива и секогаш е чисто и секогаш е најмал ризик да се дојде до било која уринарна инфекција и до сечење или нагло отварање. Тоа постепено отварање амааа никако нагло и насилно , постепено по малку се отвара и може да поминат неколку месеци или 1-2г до целосно отварање.
    Ама океј чим ти така сметаш дека треба терај, се надевам нема да ти е криво и нема да го поминуваш она кое го поминувале некој мајки. Исчитај ги не се многу страни на темава.

На VDT2906, Elenche87, ❤️Sneze❤️ и 2 други им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    однеси го он ќе му го среди мада до 9 месеци не фаќа. Кога отидовме на контрола на 9ти месец прво тоа направи. отвори да види дали е ок. скроз си излезе главчето. инаку јас му го вежбав од недела дена кога беше.

А како тоа специјализира во странство и вакво нешто рекла!? Во кое странство поточно !? пошто ниедно куре не стои отворено без разлика дали си ја вратила назад кожата или не. Само на обрежани стои така.

Последна измена од модератор: 27 февруари 2018
    На Elenche87, ❤️Sneze❤️ и sofi2107 им се допаѓа ова.
  12. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    На двете мои синчиња по 40 дена им ја отварав по малку и постепено кожичката на курето за да не осетат болка или било каква повреда (распукување на кожичката или крв за да не ги пече при мокрење ) , а здравје и на третово одма по 40 ден ќе го правам истото , многу по лесно е така бидејќи ни бебето не осеќа болка и постепено се отвара така до годинка може и порано ќе си биде целосно кожичката испод главчето при отварање ..
    Млада мајка сум и од искуство на мајка ми со брат ми кој маките си ги виде за незнаењето и неинформираноста на мајками која од страв да не го повреди до 3 год. курето не му го пипна па заврши на хирургија во стара градска болница на живо му го чистеа и засекоа(не скроз) кожичето на курето и присилно му го отворија , така братми и ден денес има трауми од тогаш и се плаши од се и сешто па мокри навечер сеуште во пелена а има 8 год.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    I jas od mesec koga bese ama ete ne ide do kraj. A vekje uplav ima
    Kako kje mu go otvori?
    Da ne treba kaj urolog da go nosam?

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    Јас прво би се советувала со него да ѕирне. Може не е за уролог..

15. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    Taka kje napravam malata koga ke ja nosam. Taka i on mi rece deka resata na gornata usna ne e za secenje, a maticnata odma za sve me prakja po hirurgii

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    Прво Добар педијатар. Јас до крај не успевав никако да му го отворам а он од прва успеа и тоа ништо на сила.

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Bas na zapad obrezuvanjeto e pocesto, ne e samo vo muslimanskite zemji.
    Istrazi poveke, uste ste mali i imate sansa da go napravite toa na bezbolen nacin.
    Mnogu citav na ovaa tema i nitu eden slucaj ne procitav deka se iskompliciralo pri otvaranje, dodeka vo sprotivniot slucaj mnogu cesto doaga do infekcii i nasilno otvaranje pa i hirurska intervencija.

На *Лорена*, emkaemka, wannaBeMomma и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Извинете, ама обрежувањето без медицински резон е забрането во повеќето западно-европски земји и Австралија.
    Во поглед на хигиената, како што кажав, го мијам отворчето, ама не ја тегнам кожинката надолу.
    На секоја контрола, педијатар го проверува и констатира дека супер е и чисто.

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ok majka, ti si znaes najdobro, jas samo dadov sovet, ne rekov deka treba da go prifatis.

На ЈеленаЏиш и sofi2107 им се допаѓа ова.
  20. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    A kako go proveruva i procenuva, taka od oko?

На sofi2107 и manako1 им се допаѓа ова.