Мајка, на излегување од Систина, докторката одговорна за бебче, и мене ми рече да не го допирам, и да не го отварам. После 40дена толку многу отече и гној се насобра. Да не кажувам што се претрпе бебе а и јас со него. Ние плус и слична дијагноза како и @sofi2107 имаме. Искрено, доколку го отварав по малку од старт и чистев, сметам дека немаше да се случи тоа. И следниот нивен совет, откако поминавме 4 дена таму, беше да го отварам секојдневно, не насилно, и да го чистам.
Јас исто добив совет да отворам само толку колку што можам да отворам и да не форсирам ништо сама. Зашто ако пробам насилно да отварам може да распука кожата и да зарасне неправилно па се прави поголем проблем. Имаме запишано дека има блага фимоза ама ми рекоа до 3 години ништо не се чепка зашто може и само да се отвори. Ако не се оди на лекар кој треба да процени што ќе се прави понатаму. И ама веќе не давајте совети кој што да прави како сите да сте лекари. Секој нека си прави тоа што ќе му кажат зашто никоја од нас не го видела курето на некое дете за кое давате совети. Принципот е хигиена се одржува редовно со благо повлекување на кожичката до каде што оди и одмивање со вода. Толку. За се друго лекар.
Epa ete i ti istoto go kaza sto i nie a vikas da ne davame soveti Clenkava higiena mu vodi taka otvorot na kozata go zamiva bez da povlece
https://www.kidshealth.org.nz/foreskin-care Со насилното влечење и отворање се поголеми шансите да нанесите траума. До 3 години ќе се отвори самото и после детето треба да се научи само да си го чисти. https://www.cua.org/themes/web/assets/files/patient_info/secured/en/15e-foreskin_boys_s.pdf
I jas taka ne mu go otvarav niksko, eden pedijatar vika otvaraj, drug vika ne diraj. I ete sega e 5 godini i pred 2 meseca bev kaj specijalist pedijatar koj detalno mu napravi eden pre ubav pregled i koga stigna kaj kureto i mu go povlece da vide dali mu e otvoreno koga rece piska deteee, ama mu go otvori epten i izleze belo, ne gnoj ama takvo belo sobirano sobirano celo vreme sigurno sto ne mu go otvarav. Me prasa dobro zar ne mu go otvaras posle sekoe kapenje. Vikam ne, mi rekoa de ne diram. Obavezno sekoja vecer mi vika kje mu go orvaras po malku i kje go mackas so edna mast sto mi ja dade i taka mesec dena kje pravis. E sega sekoja vecer ne mu go otvaram oti ne mi dava, golem e sega i razbira, se tegne, ic ne mi dava da go diram tamu, ne oti go boli de ama go skokotkam vika i borba vodime dodeka malku od malku go otvoram za da mu stavam od kremot. Kako moze posle 3 godini sam da si go cisti ne mi e jasno, 5 godini e moeto i uste e dete,mal e, kako da go cisti sam ne razburam, kolku i da mu objasnuvam ne moze, rano e uste.
Majki ve molam za sovet, moeto bebe ima za nekoj den 9 meseci, kureto redovno posle sekoe banjanje mu go otvaram i mu go cistam okolu beloto, redovno go izmivam i mn redovno menuvam peleni 9dnosno ne dozvoluvam da se prepuni so mocka pa da smeni i zatoa i do sea ne sme d9bile nitu crvenilo nitu osip i slucno, nodeneska koga go banjav mu go otvoram kureto vo voda i nekade.pri kraj od otvoranjeto zabelezav kako crvenkasto so nijansa na potemna boja kako mala tocka da recam, sto bi mozelo da bide? Se voznemiriv iskreno odma pomisliv na infekcija no ne place da reces deka go boli pri otvaranje, utre planiram da idam na pedijatar obavezno,no sekoj vas sover mi e dobredojden, sto bi mozelo da bide toa? Ili dali veke pri kraj na otvaranjeto na kyreto takva e bojata?
Pri kraj toa prstenot okolu glavickata e so temno violetova boja. Ne razbrav dali go imate otvoreno do kraj ili ne.
E pa si stignala do krajot, super. Utre odi do kraj ako ne mu e celosno izlezena glavickata uste. Vaka ko sto kazuvas mi izgleda vo red, ama ako ti e na misla neka go vidi pedijatar.
Utre obavezno idam, no mislam deka ke ispadne se kako sto mi kaza, deka da go bolese ke placese ili pak ke placese koa ke mu go pipnev kyreto a ne pa do kraj da mu go doturkam, fala ti na sovetot
такво треба да биде не се секирај модро како засирена крв. такво е кога ќе отвори скроз. Во принцип баш околу 9 месец скроз отвараат. биди Среќна
Здраво Мамички.Бебушот за неколку дена прави 4 месеци.Редовно на секое бањање му ја повлекувам кожичката колку што може да се поблече, но ме загрижува тоа што отворот е околу 4 мм.Не сум прашала на педијатар но ме интересира дали тоа е нормално и со тек на време како што расте и како што ќе му ја повлекувам кожичката овој отвор ќе се зголемува и ќе може целосно да му се отвори.Читам членки уште во помали месеци целосно му ги отвориле па мене ме фаќа страв дека има некаков проблем.На наредна контрола ќе прашам педијатар но до тогаш ве молам за одговор колкаво било отворчето од прилика на вашите малечки во овие месеци.
Нашите мали имаат иста воздраст @Barbados. Јас имам две машки деца 4 месеци. Не можам да им ги споредам отворите на едниот со другиот, а не пак моето со твоето бебе. Уште на 3 неделна воздраст и тежина од 1.800 кг бевме на уролог. Рече дека се многу мали, да го отвараме во вода додека се капи, колку што гледаме дека има потреба. Важно е доколку има беличко, со газа да го чистеме. Некои мајки ги отвараат цели, некои не, ама гледај доколку има беличко да го изчистиш. Тоа е најважно. Барем така ме советуваше урологот.
Малку е отворено ако е 4 мм само, пробај оди уште надолу, нежно секако, ако видиш дека реагира бебуш на болка или му е нелагодно престани, ако не влечи надолу секој ден по малку повеќе. Мора да излезе целата главичка, ко на возрасен. Додека се мали дозволуваат и оди полесно, како ќе расте помали се шансите да успееш да му го отвориш. Спојлер: СЛИКА Сликата е од обрежан пенис, ама исто изгледа кога ќе му ја повлечеш целосно кожичката, ќе излезе целата главичка како на 2рата слика. Миење убаво секој ден и бришење, да не остане мокро.
КАј нас се уште нее целосно отворено меѓутоа, по муабети со педијатар мислам дека целосно треба до 3 години да се отвори. ЈАс на секое бањање отворам.Ме интересира со што чистите кога го отварате?
По ова што го читам сигурно имаме проблем.Кожичката не се спушта надолу ако повлечам повеќе мислам дека ќе му распука отворот.Отворот е приближно 4 мм а главичката 1 цм што значи неможам ни врвот од главчето да ми го видам а не да ја повлечам кожичката надолу.Не покажува знаци на болка но ова ме загрижува.ќе пишам што ќе каже педијатар за ова а јас секојдневно ќе се трудам да ја повлекувам по малку кожичката.Ви благодарам мамички.
Значи за 4 месеци бебе мислам дека не ни треба повеќе да е отворено, тоа по консултација со мојот педијатар. Ама сепак консултирај се и ти.