Izvini na latinica od mob pisuvam, na moeto since mu se otvarase ubavo se dodeka eden den ne placese cel den bes prestan i se grcese so nodzinjata, go nosev na maticen mi rekoa nisto ne e, do vecerta mu otece kureto na pampersot duri imase i kako gnojce malku, se isplasiv i go odnesovme pravo vo sistina tamu ne pratija na urologija i hirurgot mi rece deka navodno ova se slucilo zatoa sto ne bilo ubavo otvoreno kureto, mu go otvorija tamu neznaes kolku gnojce istece (celata procedura bese kratka no mnogu bolna) ni dadoa gel anestetik lokalen mackav i premivki so kamilica pravev nekolku dena. Posle edna nedela mi rekoa na banjanje da mu go Otvaram sama kureto, od togas e vo Red megutoa doktorot mi rece nekoe vreme so sekoe menuvanje na pampers da mu go Otvaram kureto zatoa sto cim ednas se slucilo ova imalo sansi i da se povtori. Fala bogu Sega e dobro.
Нас убаво ни тргна и јуни месец некако све натаму наваму, растрчани бевме , ќе се вратиме го бањаме и одма успивање и малку де подзатвори. Последно на контрола ни рече мора да се отвора повеќе ( инаку беше до пола отворено) и еве кога му го отвораме сега се тегне и негодува, дали зошто го боли или зошто разбира незнам Кога е гол, го фаќа , го гмечи со сета сила, па си викам сигурно не го боли. Др.спомна и тесно му било каналчето незнам што мислеше ....
Мојот е скоро 3 и не му е отворено, по совет од педијатарот не гибав, особено дури беше во пелени не било препорачливо, и не сме имале проблем. Ми рече ко ќе е поголем самиот ќе си го отвори, а така практикувале и во странство. Е сега не носи пелена повеќе, па не знам што да правам, дали да пробам или не, од што ве читам страв ме фаќа да не згрешив.
@Annath ја знаеш мојата ситуација. Мојот после отварање 2 пати заплаче на мочкање и толку беше значи се на се 5 6 часа да беа од интервенцијата што го здоболе и помина. Ако не почекај не брзај нека спадне отокот и пробај ти да отвараш некој период лека полека може ќе успеете и нема да има потреба од доктор ако веќе не бидува и тогаш ќе го носиш ама пробај и ти може ќе успееш и нема да имате плачки.
Искрено како е најправилно не знам, свекрвата рече не пипкала кај маж ми сам си го отворил маж ми не се сеќава а друг пријател спонтано уз муабет кога правевме за ова рече дека на времето се секавал дека сами кога потпораснале си ги отварале. Што е најправилно не знам. У странство точно дека соверуваат да не се чепка. Јас имам внук од фамилија 3 ипол години е и воопшто не му е отворено во странство се и они мајка му вели и кажале да не чепка ништо само отворчето е отворено колку да моча.. За разлика јас во македонија го носев и му го отворија докторот рече похигиенски и подобро било така особено кога е сеуште помал и не разбира за да нема трауми. Али интервенцијата точно дека е кратка ама е пеколна. Беше за мене.
@Mari* @vitamina знам, и роднините од Шведска исто ми кажаа ко прашував, само кај нас е оваа практика со машките деца од стално. Ама ете и јас кај што се породив таков совет добив, а гледам сите отвараат овде, па се двоумам искрено.
Нам ни рекоа од првиот месец да се отвора. Така и правев, некаде на 10месеци помнам, нормално без проблем се средуваше, со секое бањање го мирвме само со чиста вода. Од други причини го носев на уролог, на10 месеци, изврши контрола, виде дека само уште малку кожичката е залепена, интервенира( го сецна со ножички) а дете, тогаш бебе, само малку поплака и немавме никаков проблем. Еве сега има 4 год, ама сеуште нема сам осет, без проблем го средуваме тој дел
@Annath исто и кај нас е... Прееска го пресоблакам гледам потечено... Му беше црвенко од долната страна ден два, намачкав бепантен помина и сега оток се направи. Бевме одма на лекар, го виде др рече само облоги ладни со физиолошки да ставаме нон стоп. Газа натопена, околу смоткана и со тенка трака подзалепена, колку да не падне. Се бањавме во камилица, пак облоги ставив и ќе видиме утре какво ќе е. Рече не е за антибиотик, праша дали имало исцедок, реков не и тоа беше тоа. Рече уролог препорачува облоги ништо друго, ако биде полошо дојдете пак. Се надевам нема да имс потреба инаку ќе го носиме во понеделник. Јас му го отварав од раѓање по нашки, тука никој ништо не ми рекол ни да ни не. Последниве два месеци дека повеќе се тушираме само стоечки па не му го отварав редовно и еве што бидна. Ако знаете чаре ефикасно на прир база кажувајте...
До нигде. Се дере мислиш го колам. Верувам боли, ама не дава да допрам. Др го отвараше ептен малку се отвара, до сам почеток едвај. Ми се чини како да е уште повеќе потечено сега од прееска... Ќе видиме сабајле
И мојов се дере. А знам дека не го болиз ама едноставно се дере и не дава. Па со сила се борам у када. Носи сабајле на хирургија нека му го отворат да не се мачи дете, а и беља да не бидне. @Annath како е малиот?
Не можам преку педијатар да стигнам до хирург, а тешко дека ќе ме пратат на хирургија... Ептен у краен случај тоа... Ќе видиме утре па ќе пробам уз бањање да отворам ако ништо др барем со тушот да го измијам од внатре некако. Читам на овдешни форуми со камилица одмивале, облоги ставале исто ко нас и за два дена поминувало...
Не сакам да те бознемирувам или слично ама како би влегло внатре кај што е процесот? Ако воопшто има процес. Цело време ли е потечено? Пишував овде, на малиот пола му бесе отворен, редовно отварав до таму и миев. Кога му го отворија скроз имаше дебели бели наслаги во тој дел. Значи чим е залепено не оди ништо внатре.
Leleee dusicinja... Nemam poima, citam baram na net, pa mnogu pisale so tus da se mie mnogu pomagalo...kao podotvoris i mies... pamet nemam, samo gledam deka go boli
Исто и ние бевме као wanna be momma што вика кога го отворија имаше многу густи бели наслаги баш гадно Сега редовно отварам скоро секој ден и го мијам така отворено под туш..
Поплачува кога ставаме дека ладно му доаѓа ама се смирува за брзо. Ќе видиме сабајле како ќе биде. Витаминка на лекар го отворивте или дома сами? Страв ми е глупост да не направиме ние, а на педијатар тешко дека ќе се нафатат да го отворат...
Нашиот до година као демек го отваравме ние дома ама ништо многу малку се отвораше само отворчето напред и кога бев у мк нашиот доктор што ни е го отвори постапката траеше 1 секунда дете 5 секунди поплаче и толку додека го земав. Дома после тоа само 2 пати при мочање заплаче дека го печеше и толку си легна и сабајле како нов беше се на се некој саат го приболуваше и толку, јас ставав ациди борици и толку. Сега дека преплашена обавезно комај секоја вечер го отворам при бањање а се бањаме секој ден и со тушот на отворено мијам. Тоа.. И на моето има ко црвено и ко модро уште од кога го имаат отворено не знам зошто така маж вика нормално било Те читав дека ке си одите мк. Однесете го на лекар и нека го отвори лекарот, неколку саати ќе поќенка и толку после ќе миеш скоро секој ден со вода мислам дека е подобро кога ќе е отворено и од хиегиенски причини оти искрено ти не знаеш колку бело такво извади докторот насобрано под кожичката и ич не е хигиенски да стои така .. Знам дека не препорачуваат по странснство ама по мене така е подобро по моето искуство односно. Инаку имам внуче скоро 4 годинки е и уопште не му е отворено проблем немал до сега никаков ама како ќе го отвараат не знам премногу е зелепено, уопште не му се отвора нагоре.