Хигиена кај машки бебиња

Discussion in 'Бебе' started by mama.23, Jun 29, 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Хммм ете пак судир на мислења од доктори. Не знам стварно. Јас го носев кај Симеонов во Систина детски хирург и педијатар-уролог и така ми кажа. Мене лично не ми се допадна и нема шанси да се вратам таму, а тука на форумот сите мислења се позитивни. Како и да е, второ мислење е секогаш добредојдено.

2. Panovic

Panovic Истакнат член

Не сакам да паметувам туку мој став е колку е помало детето да му се отвара курето и тоа што е можно повеќе, ако се чека до година можни се различни сценарија, до не можност да се отвори па да се носи бебе на уролог, а колку е поголемо бебеѕо(детето) поголема е веројатноста да има трауми.

При затворено куре се собираат најразлични парталчиња кои можат да доведат до некаква инфекција итн итн.

Секој доктор различно си кажува ама кога зборува треба да потенцира зошто не дп година или зошто да до година.

Курето ние како родители треба постојано да го отвараме се додека не научи само тоа да го прави.

3. 0ли

0ли Форумски идол

Мене уште во болница на обуката ми покажаа како да му правам при капење, значи уште веднаш по малку колку што може и не насила.

Fatalnata, crazylady, Panovic and 2 others like this.
  4. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Да не го отвараш ти рече?

5. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Да,а и во Германија една другарка ми рече дека и таму им велеле до година да не го отвораат. Стварно не знам, многу се поделени мислењата за ова , јас до сега му го немам( 4 м. Сме). И мои другарки чекале, ама не знам што е паметно и јас...

crazylady and WonderGuurl like this.
  6. prinstongirl2

И јас нз ние уш малку 3 месеци ќе правиме и јас не сум чепнала ми е страв и нз како и колку искрено... И нз што да правам

lavinija28 and WonderGuurl like this.
  7. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

И јас немам чепкано таму, ама се согласувам со членките што велат колку помало толку подобро... не знам дали има некаде опис како сс прави тоа, или пак на наредна контрола ќе прашам

lavinija28 likes this.
  8. VDT2906

VDT2906 Популарен член

И првото и второто после месец дена почнавме да ги отвараме по малце. Помалово 7 месеци уште малце цело му е отворено, на секое бањане по малце отваравме колку иде не со сила и полека се отвори цело. Не ми има логика да не се отвара внатре се собира прљаво мириса мора да се чисти. Мене педијатарот ми кажа да му го отварам за да се измие.

cresa-jagoda and lavinija28 like this.
  9. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Поделени мислења има меѓу докториве.Од мое искуство отварајте додека се малечки.Му се залепи на моето одвај мочкаше.Нема некоја филозофија,кај нас сопругот им ги отвара сега и на двете.На секое бањање по малце кожичката спуштајте ја надоле и секој пат малце повише ќе спуштате и за брзо ќе се отвори цело

Fatalnata, crazylady, Bebac and 2 others like this.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Моево има 11 месеци, јас не научив во вода како да го отварам, го отварам после бањање на суво:wasntme:
    Почнавме околу 3ти месец со отварање.
    Денес педијатарот вика дека не било баш отворено, ама стварно не знам како треба, мм остава на мене не го пипнал:worried:

11. motheron2boys

motheron2boys Истакнат член

Zdravo majki. Nie sme 11 meseci i do sega ne mu go otvarav. Pred nekolku dena probav ama epten malku mu se otvara, a peleni si polni. E sega prasanjeto mi e dali nekoja majka na ovaa vozrast uspeala sama da go otvori po malku postepeno ili mora na lekar pozz imajte ubav den

12. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Убаво пиша членката погоре колку помали почнете тоа подобро, зошто како што расте потешко ќе биде во смисла нема да дозволува. Кога го бањаш најубаво во вода почни по малце секое бањање и би требало да се отвори. Ако не иде на лекар зошто иако е бебе се собира прљаво исто како кај возрасен и може и инфекција да добие. Мора да се мие.

13. prinstongirl2

Прашав докторка кај вакцините, бидејќи вчера стававме рече не го чепкај рано е мало е, на кој маж не му се отворил па и на твоето, рано е ќе ти кажиме кога..

lavinija28 likes this.
  14. crazylady

crazylady Форумски идол

До кога треба да се отвори целосно ??

15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Нема правила ама подобро е кога е помало да се почне зошто тогаш не дава отпор, а и заради хигиена. Поголемиот е 3 години и му е целосно отворено, а почнавме после 40 дена мислам и за брзо му се отвори целосно. Второво е 7 месеци и на него веќе скоро целосно му е отворено.

crazylady likes this.
  16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Мајки на потпораснати машки деца Хелп!
    Во друга тема се дискутира за отворено ку*е и како треба да изгледа. Сите различно прават. Дали треба ова да го добиеме?
    Image_201510071501_337.jpg

elimkd likes this.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Гледам поделени мислења за отварање.
    На кумашинчето не му го отвараа дека педијатар од јане сандански им рекол до 2г не се чепка. Сега детенцево има 5г и ќе мора хирушки да го сечат.
    Тоа го знаеа одамна само чекаа да потпорасне.
    Мене од прв ден ми рекоа да му го подотворам немојте да си направите грешка да оставате така само нема да му се отвори одете на 3 мислења ако треба.

18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

За колку време се отвора целосно? 2-3 месеци? 5-6?

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Моево 6 месеци е без една недела до пола му се отвара, може и повеќе не можам да проценам.

Leo_29 likes this.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Вака треба да е, како на 2рата слика. Ние му го отворивме целосно на 3 месеци.

Fatalnata and Leo_29 like this.