Хммм ете пак судир на мислења од доктори. Не знам стварно. Јас го носев кај Симеонов во Систина детски хирург и педијатар-уролог и така ми кажа. Мене лично не ми се допадна и нема шанси да се вратам таму, а тука на форумот сите мислења се позитивни. Како и да е, второ мислење е секогаш добредојдено.
Не сакам да паметувам туку мој став е колку е помало детето да му се отвара курето и тоа што е можно повеќе, ако се чека до година можни се различни сценарија, до не можност да се отвори па да се носи бебе на уролог, а колку е поголемо бебеѕо(детето) поголема е веројатноста да има трауми. При затворено куре се собираат најразлични парталчиња кои можат да доведат до некаква инфекција итн итн. Секој доктор различно си кажува ама кога зборува треба да потенцира зошто не дп година или зошто да до година. Курето ние како родители треба постојано да го отвараме се додека не научи само тоа да го прави.
Мене уште во болница на обуката ми покажаа како да му правам при капење, значи уште веднаш по малку колку што може и не насила.
Да,а и во Германија една другарка ми рече дека и таму им велеле до година да не го отвораат. Стварно не знам, многу се поделени мислењата за ова , јас до сега му го немам( 4 м. Сме). И мои другарки чекале, ама не знам што е паметно и јас...
И јас нз ние уш малку 3 месеци ќе правиме и јас не сум чепнала ми е страв и нз како и колку искрено... И нз што да правам
И јас немам чепкано таму, ама се согласувам со членките што велат колку помало толку подобро... не знам дали има некаде опис како сс прави тоа, или пак на наредна контрола ќе прашам
И првото и второто после месец дена почнавме да ги отвараме по малце. Помалово 7 месеци уште малце цело му е отворено, на секое бањане по малце отваравме колку иде не со сила и полека се отвори цело. Не ми има логика да не се отвара внатре се собира прљаво мириса мора да се чисти. Мене педијатарот ми кажа да му го отварам за да се измие.
Поделени мислења има меѓу докториве.Од мое искуство отварајте додека се малечки.Му се залепи на моето одвај мочкаше.Нема некоја филозофија,кај нас сопругот им ги отвара сега и на двете.На секое бањање по малце кожичката спуштајте ја надоле и секој пат малце повише ќе спуштате и за брзо ќе се отвори цело
Моево има 11 месеци, јас не научив во вода како да го отварам, го отварам после бањање на суво Почнавме околу 3ти месец со отварање. Денес педијатарот вика дека не било баш отворено, ама стварно не знам како треба, мм остава на мене не го пипнал
Zdravo majki. Nie sme 11 meseci i do sega ne mu go otvarav. Pred nekolku dena probav ama epten malku mu se otvara, a peleni si polni. E sega prasanjeto mi e dali nekoja majka na ovaa vozrast uspeala sama da go otvori po malku postepeno ili mora na lekar pozz imajte ubav den
Убаво пиша членката погоре колку помали почнете тоа подобро, зошто како што расте потешко ќе биде во смисла нема да дозволува. Кога го бањаш најубаво во вода почни по малце секое бањање и би требало да се отвори. Ако не иде на лекар зошто иако е бебе се собира прљаво исто како кај возрасен и може и инфекција да добие. Мора да се мие.
Прашав докторка кај вакцините, бидејќи вчера стававме рече не го чепкај рано е мало е, на кој маж не му се отворил па и на твоето, рано е ќе ти кажиме кога..
Нема правила ама подобро е кога е помало да се почне зошто тогаш не дава отпор, а и заради хигиена. Поголемиот е 3 години и му е целосно отворено, а почнавме после 40 дена мислам и за брзо му се отвори целосно. Второво е 7 месеци и на него веќе скоро целосно му е отворено.
Мајки на потпораснати машки деца Хелп! Во друга тема се дискутира за отворено ку*е и како треба да изгледа. Сите различно прават. Дали треба ова да го добиеме?
Гледам поделени мислења за отварање. На кумашинчето не му го отвараа дека педијатар од јане сандански им рекол до 2г не се чепка. Сега детенцево има 5г и ќе мора хирушки да го сечат. Тоа го знаеа одамна само чекаа да потпорасне. Мене од прв ден ми рекоа да му го подотворам немојте да си направите грешка да оставате така само нема да му се отвори одете на 3 мислења ако треба.