Па се што е отворено до сега само се отвори, тоа белото што викаат е гадно, ја лепи кожичката и главчето на курето. На синко скорз му е излезена главичката на курето, само под главичката уште на едно мало место е залепено. Може ама убаво да се исчисти и одржува хигиена. Инаку јас читав на германски форуми каде имаше и совети од други педијатри секаде стоеше не се отвара. Исто и матичниот педиатар тоа ни го рече,па по тоа се водев. Инаку има стапка од 5% каде не се отвара само од себе и тогаш се хируршки интервенира.
Напишав цел пост и ми се избриша. Заклучокот е дека ќе го оставам така дури не видам дека може нешто друго да се прави. Па ќе видиме што ќе излезе на крајот. Тенкс.
Од ко пишав последно му го отворав на секое капење. И тоа не насилно туку нежно по малку го тргав надолу дур одеше и веќе излезе главчето. Прашањето ми е со што го чистите белото што се збира?
Кога ќе го отвориш со чиста вода и ептен нежно со прстите исчисти го и пак затвори го.Јас бело уште немам забележано, може кога скроз ќе се отвори таму ќе има.
Кај мене и двете синчиња сами си го отворија курето.Ние ретко кога им ги отваравме.Големиот сам го отвори на 4 год,а малиот нешто пред 2 год.На нив им станува интересно да се чепкаат и од љубопитност малку по малку си ги отворија скроз.
Полесно ми е после капење дека со една рака го држам кога ќе го капам. После капење полека малку по малку го отварам, немаше бело и кај него досега, но последниов пат дека излезе главчето и имаше повнатре малку бело можеби и од самото кожиче што се лупи.
Јас да ти кажам и со едно око гледам Ептен ми е језиво ама се плашам дека ќе треба насилно да му го отворат кога ќе биде поголем и му го отварам. Маж ми го правеше тоа ама сега ретко е дома, па морам јас
Приметувам дека е малце црвено курето на врвот кај син ми 3мес има го чистам при бањање само со водичка такво треба ли да е или инфекција?
Понекогаш му се прави и на моето, и педијатар го има видено и рече дека не е ништо. Немал инфекција досега.
Уф добро е ја се извадив од панет викан уште тоа секако ќе му пратам слика ама валда на истото мислиме Да не треба да го местам нешто нагоре? Или не
Ако му е помината водената кила, не треба нагоре. За секој случај консултирај се со докторот за црвенилото.
Не му е бев пред 1м скоро на хирург за кпнсултација во систина, ама ни педијатаров ни хирургот не ми кажаа такво нешто ради водната кила не знам зошто
Штом има водена кила, мене Марина ми кажа нагоре сосе тестиси да му го местам курето додека не помине. Ми покажа како, убаво со пелената тестиси одоздола потфаќаш и да не е лабаво лепиш со лепенките. Брзо му се среди.
Како изгледа тоа водена кила? Јас и во систина и на матичен кога го носев никој не ми спомнал а јас нагоре му го кревам посекако пошто на страна му стои и утоп ми се прави... Ама не дека останува така во пеленка
Па не знам како да објаснам, мислам дека како меки му се тестисите, како да му е топло и се опуштени. Ама објаснив... Кога му ја местев пелената како што ми покажаа, остануваа така до следно менување. Важно е да се креваат и тестисите и курето, ништо не се решава само куре ако се крева. Ако не ти спомнале, можеби нема.
А цело време му се такви? Него некат му се такви ама мислам дека од топло пошто си се нормализираат. Те испрашав вака извини
Не ми текнува најточно, но мислам дека цело време се такви. Ич не се сеќавам, сè мислам дека кожата му беше помека цело време