Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хигиена кај машки бебиња

Дискусија во 'Бебе' започната од mama.23, 29 јуни 2012.

1. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    458
    Ние на уролог бевме и му го отвори и како да му ги пукна тие
    Многу жално беше после кога мокреше го печеше и плачеше;(

2. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.292
    Допаѓања:
    3.802
    Леле душааа ;(
    Педијатарот денес ми кажа дека е од насобран себум, да правам само премивки со камилица па да видиме;(:|

3. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Малиот е исто 20 месеци, кога беше мал му се насобираше по малку и на бањање успевав да му го чистам. Пред месец дена многу му се насобра и никако не успеав да му го исчистам. Бевме на уролог, му го отворија, првиот ден беше без памперс дека многу го печеше на мокрење од допирот, потоа му се стабилизира. Оттогаш еве две недели секој ден му го отворам и му го чистам. Ништо страшно, само првиот ден е многу печење.

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.292
    Допаѓања:
    3.802
    Лелеее те памтам од труднички, и вие ли направивте 20 месеци?? Леле кога пораснаа бее ;(
    Јас сега засега правам промивки со камилица како што ми кажа педијатарот, ако не се среди ќе мора и ние на уролог. Се надевам стварно дека ќе го избегнеме тоа бидејќи многу сме свилени :D

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.457
    Допаѓања:
    42.478
    Бев на педијатар тука и ми рекоа никако итварање на курето, јас се мачев по малце на бањање дека бабите ме напињаа, ама не успевав да го отворам и ја прашав педијатарката, вика по најнови истражувања нема потреба од тоа.
    Бебето ми е со рефлукс и екстремно сум исплашена од инфекции, постојано го мијам, скоро на секоја пелена менување, хигиената е на највисоко можно ниво и плус пие ант профилакс. Денес на миење забележав како бело на отворот, удпеав да го исчистам, мислам дека е од кремата за пеленска регија, нема ни мирис ни ништо ама пак се замислив, ако му се собира таму и му направи инфекција ќе направам беља.
    Вие им ги отварате? Што ве советуваа на педијатар?

6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Јас да. Општо тука во Мк повеќето препорачуваат да се отвара. Педијатрите не ми беа веродостојни зашто даваат и други застарени совети, па прашав хирург ми рече обавезно чистење.

На Knizhevnik11 и 1209 им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.457
    Допаѓања:
    42.478
    Јас искрено до сега го отварав, онака по малце, не е отворено воопшто оно ама мајка ми вика има време доволно е само така да се чисти, не знам колку треба да се отвора, до кога треба скороз да се отвори? Маж ми вика он сам поголем си го отворил скорз, се сеќавал на тоа оти го болело, вајда машките деца после со експериментирање си ги отвараат скроз не знам:D
    Колку треба да е отворено на 6м?

8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Треба да отвараш колку што се отвара само и секогаш малку повеќе ќе повлечеш за постепено се повеќе да оди надоле. Ама ќе пазиш кожата да е омекната, еластична, значи на крај од бањањето.
    Околу 9 месеци си го откриваат и почнуваат сами да се влечат, мојот мислам околу 2,5-3 години почна сам да си го отвара и да го чисти, веќе не ми дозволува.
    На 6 месеци не знам да ти кажам, нема правило. Кај второво знам дека уште од мало доста се отвараше ама еве година направи уште не е одлепено до крај, искрено не сум ни толку упорна како за поголемиот.

На VDT2906 и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да му го отварав и тоа од пола па надоле малце потешко одеше ама успеавме целосно да го отвориме. Бањај го и таман тогаш е омекната кожичката и полесно се отвара.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    1.357
    На син ми за прв пат му се појавува тоа бело кај отворот, со што да го мачкам? го боли кога го отварам и така општо некогаш вика болии и поплака малку.. ќе прашам и педијатар покасно, ама би сакала да слушнам искуство од вас кои имате вакво искуство?

11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.322
    И тука е истиот совет, да не се отвара, дека кога ќе почнат да си ги истражуваат телата сами ќе си го отворат. Јас не го чепкам, еднаш дневно го премивам на мијалникот и го оставам обавезно по неколку минути на воздух убаво да се исуши.

На 0ли и 1209 им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    И јас не сум му отворала, особено не посилно или со намера да слезе кожичката надолу. Отворање само до каде што оди и толку. Сам ќе си го отвори, без гајле.
    Со мм ептен читавме за ова на времето, се препорачува да не се употребива сила и дека не треба да се чепка, како што ти препорачал педијатарот. Некои деца се баш поголеми кога ќе си го отворат.
    Сега на секое бањање си го мие, тегне сам. Кога ќе си го отвори, тогаш. Не му е спуштена кожичката целосно и немам намера да го носам некој да му го отвора кога нема потреба.
    Досега немал инфекција.

Особено мм беше ангажиран да истражува за ова отворањето :D

Последна измена: 18 октомври 2023
  13. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    1.623
    Имам читано на оваа тема (а и на форуми со лични искуства)иако тука знаеш нема препорака,сам ако не си прашаш.Јас сама одлучив да му го отварам по малку колку и самото дозволува и тоа уште од првите денови при бањање а и не на секое,сега има скоро 6 месеци, мм вели дека цело е отворено.Никогаш не сум употребила сила,ниту бебе е изреагирало.
    Има разни искуства,сестра ми им ги отвараше како малечки па пак се случи да зараснат кај едниот внук на 7 год,сигурно доволно сам не прави вежби ,др случај кај блиска ме советува да го отварам по малку дека таа не го отварала па се направило инфекција и како помал а и на поголема возраст 8-9 год.

14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    19.643
    Педијатарот ми рече да ги отвараме по малце не со сила најубаво во вода дур се бања омекнува кожичката и пробуваш колку може. Јас почнав после 2 месеци мислам полека и брзо им се отворија. Се собира бело што од крема што од мокрача пелени исто како на возрасен ако не се измие... Знам случаеви кај поголеми деца кој завршиле хируршки да ги сецнат заради инфекција и тоа го прават без анестезија. Братучед ми на 13 год мораа да го сечат.

15. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Jas go nemam otvoreno, kaj I da pojdov I kaj maticen I privaten mi rekoja nikako da se cepka tamu, deka samoto so tek na vreme Kako sto rasti ke si se otvori, a I dopolnitelno moze da napravis infekcija koga ke go otvoris na sila. Go cistam I mijam sekojdnevno I nezno go otvoram kolku sto odi. Cesto go kapam so kupka vo voda I od toplata voda se provistuva porobro I polesno SE otvora, no na sila ne.
    Ne stavam kremi voopsto na gazeto zatoa sto go mijam posle kakanje obavezno I susam so krpa tolku. Nekogas koristam maramcinja na baza na voda ne sapun od violeta.Ne sme imale problem so vcrvuvanje a Ako nekogas se sluci stavam samo pavloviceva na gazeto ne na kureto oti od mrsnata krema poveke se sobira taka belo I ostanuva vnatre I polesno infekci ke se napravat. Taka da ne stavaj nikakvi kremi.

16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.457
    Допаѓања:
    42.478
    Не не сум ставала на курето, ама беше малце зацрвенет на препуни и му ставив баптен, јас ставам редовно на газе, ама не и нагоре, сега беше ова вонредно, успеав да исчистам и да го измијам, а и јас по малце отварам, не насила, ама воопшто не е отворено, а веќе 6м отварам па се замислив дека уствари не ни правам нешто и ја прашав матичната да ми покаже какако треба, она ме скара. Па викам ајде тука ќе прашам.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Nema potreba, nikade ne preporacuvaat samo koga ima problem mu go otvaraat taka na sila, velat samoto ke se otvori.

18. Anodce

Anodce Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2018
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    92
    Здраво,
    Малиот е две години, вечерва приметив има како бело топче на курето, мегутоа не на главичката него на делот под него, му се дигна и приметив го немам приметено пред тоа и некако имам чувство дека се движи, дали некој има искуство, на допир не го боли, кога му ја отворав главичката малку се бунеше но онака кога го допирав топчето не ..

19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Смегма е тоа, насобрано бело, веројатно не му е убаво отворено курето. Кога ќе се отвори скроз само ќе се исчисти.

20. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    Препорака за детски уролог? Синот ми е 3.5 години и кога му го отварам курето на кожичката приметив дека има нешто како израсток, тртка, не знам како да ја опишам па би сакала да го однесам да го видат.