Кога ќе менувате пелена/после какање мијте се од пола надолу со вода со некој благ шампон. Нанесете крем со цинк оксид по неколку пати ако нема ефект тогаш канестен
Здраво пишав во друга тема па и тука.И двете машки ми се родени со хипоспадиа отворам често и мијам.Вчера попладне приметив на долната страна црвенило пишав на матичната ми кажа белогент маст да мачкам 5 дена.На 24 имаме закажано на детски хирур.Двапати досега намачкав белогент ми е страв незнам дал да чекам до 24
Мајки на машки бебиња ајде малку помош од вас за оваа идна мама. Прво бебенце ќе ми биде и менување пелена кај машко бебе ми е скроз збунувачко. Значи прво бришам убаво со влажно марамче и после тоа дали на секое менување се мачка со некоја крема ( ако може предлог за некоја) или само по потреба ако има црвенило ( препорака и за таква крема).? Како се мачка кај курето? И како треба да се мести курето?
Јас не го мачкав цело време. Ако приметам малце нешто суво црвенко ставав павловичева. И околу курето ако е суво. Курето не мораш да му го местиш посебно, широка е пелената. Осип фала богу некој посебен не ми разви, ама за повеќе црвенко ставав судокрем.
Мене во болница за мачкање ми покажаа да мачкам на препоните по една линија, па на газето убаво да измачкам за да се направи бариера и да не му се прават иритации кога ќе се искака. Во болница користеа од бекутан некоја со портокалово, а дома користам гамарде и babylove од дм, двете ми се супер, која прва ќе ми се фати таа ставам, обавезно на секое пресоблекување прво бришење со марамица (користам на виолета на база на вода) па крема. За курето надолу го местам, ако е нагоре знаеше да му пропушти пелената, посебно пред да падне папочето кога мора да ја подвиткуваш пелената за да не се покрива ептен ми беше стресен моментов машко бебе и пелени ама не е страшно, ќе си влезеш во рутина
Јас мачкам со фрезидерм за пеленска регија само кај газето.Кај курето не мачкам препони некад ако ми е црвенко со павловичева дека по се размачкува.Курето не му го местам.Мачкам со мењање на секоја пелена.
Само после миење мачкам Веледа на целата пеленска регија и досега никаков проблем немаме. Совет од педијатар беше така. Никако не го местам, широчки се пелените на тој дел. Туку јас да прашам, вака како кај @nikja треба да изгледа отварањето? Јас после бањање му го отварам, ама толку никогаш досега. Или јас не знам како треба? Да не направам некој проблем?
Не е ништо збунувачко, уште од прв ден ќе ти стане јасно. Курето како си е така, не му го местам никако посебно кога менувам пелена, ниту па некој ми спомнал дека треба да се мести. Бришам со влажно, тапкам со тетра да го исушам да не е мокро, ставам пелена и толку. Крема за пеленска регија ја користам на Мустела, супер е. Мачкам само кога има црвенило, цело време не.