Да мила, прават и оперативна хистероскопија, т. е се почнува со дијагностичка, па ако има нешто за отстранување го решава тоа докторот на лице место
Здраво девојки Вие што имате правено хистеро и лапаро дали некои неправилности ви се забележани и преку ехо или само преку хсг и дијагностичка хистероскопија?
Ми кажаа за многу негативно искуство на ГАК, а во Ремедика ми го пофалија многу проф. Димитров. Се решив за Ремедика, а за Чаир не знаев дека и таму прават.
Мене преку ништо не ми ја открија после вториот спонтан инсистирав за хистероскопија и се покажа како исправно ми остранија 2.5 см септум,докторот беше зачуден зошто не покажало на ХСГ.
Zenichki eve od mene preporaka za d-r Tofoski na Gak.Ve prochitav nekoja imashe pishano deka 0,5mm septum (pregrada)ne treba da se odstranuva,da do 1sm ako e,no sepak za toa odluchuva d-r.Jas bev so septum 0,8mm no poradi negovata postavenost,a i da nemam nikakva prechka vo bremenost od toj apsekt d-r Tofoski mi reche deka treba da se odstrani. Inaku kaj zeni kaj koi na hsg ne se gleda konkreten problem histeroskopijata zapochnuva kako dijagnostichka i dokolku se zabelezi nekoj problem preminuva vo operativna,ne odluzuvaat za nekoj sleden pat pa dopolnitelno da ve izlozuvaat na opshta anestezija.
Zdravo moze edno prasanje dali uterus septumot moze da pravi problem za zabremenuvanje dali nekoj mozi dami kazi ot iskustvo?
Здраво девојки, може ли некој да ми каже каков упат треба да извадам за хистероскопија во Чаир, дали упатот е со конкретен термин и слични детали зошто најверојатно во септември ќе ја правам ама нели не знам точно кога. Па ме интересира како оди тоа ако може некој да сподели.
Devojki jas pravev histero na 02.07 i spored se sto procitav, na site im se poremetil ciklusot. No jas dobiv denes, kako sto i trebase da dobijam spored menstrualen kalendar. Ne se zalam,no ocekuvav kako den 1 da se broi denot na operacijata, pa +28 dena. Dali sega otkako ke mi zavrsi ciklusot mozam da se vratam vo normala so se?
Почекај првата контрола па продолжи по старо. Уште малу внимавај да не пешачиш долго, да не креваш тешко, да не планинариш и така.. После контрола се исто можеш ако е се во ред.
И јас добив точно на датумот според календар,воопшто не ми се помести циклусот и наредните 2 ми беа точни.
Јас правев хистероскопија во Ремедика, кај Димитров. Пред да ме пуштат баш го прашав за активностите, кога може да се вратам на вежбање, ми рече уште утре можеш, не е ништо страшно, а ми отстранија полип и септум. За забременување ми кажа од нареден циклус да почнеме со обидите. Сепак твојата состојба ја следи твојот доктор и најубаво консултирај се со него.
Дали после хистеро наредните циклуси осеќавте како тежина, притисок во матка. Поточно, се работи за втор циклус после операцијата, пред циклус сум и осеќам втор ден веќе како притисок, нелагода, вибрирање.. Чудно се.. Незнам да опишам, али непријатна тежина е..
Ви благодарам девојки. И уште едно прашање. Јас секогаш користам тампони, и сега еве со влошка сум. Првите 2 дена ми тече многу и со улошка тешка работам да мрднам некаде. Дали смеам да користам тампон? Значи, ова ми е прв циклус после хистеро.
Јас се осеќам нормално, како секој месец. Едино пред да добијам осетив дека хормоните многу ми работат )