Јас правев на гаг пред еден месец и ептен сум задоволна и од сестрите и од хигиената. Се е перено , чисто и менуваат се одма од постелнина. За два саати поминав и анестезиолог и процедурата и дома одморена.
Кој доктор ти ја правеше хистероскопијата? Колку време мируваше ? Ти дадоа некои препораки? Јас треба да правам нареднава недела и почнува да ме фаќа паника.
Nema za sto panika. Moeto iskustvo bese mn ednistavno i fala bogu se pomina vo red. JAS pravev vo remedika,i jas bev uplasena no bese se ok .Za 2 saati bev doma .Slwdniot den odmarav a ponaredniot ispesaciv 5-6km
Се надевам дека и јас ќе поминам лесно . Ме плаши моментот со анестезијата дека до сега немам примано општа анестезија и сум човек што сака да знае се што се случува со него вака ќе ме успијат и ја ништо нема да знам што ми прават и кој ми прави.
I mene mi bese prva ,ajde operacija da kazam.I prva anestezija vo 10 otidiv tamu ama imase iten poragaj vo 13 me zedoa v sala vo 17 00 nekade bev v kola na pat za doma. Preblagodarna sum i da veke sum 6 meseci bremena
Знаеш кој ти прави, а што точно прави, тој треба да знае Малку шала, ама те разбирам, и јас сум таква. Не е страшно, се будиш кога е се завршено, баш подобро е. Анестезијата не е страшна, ќе си заспиеш. Пробај да не го мислиш толку. Среќно и успешно!
Baraj da te pravat so spinalna anestezija, taka ke si budna. Insistiraj! Jas bev na gak, mi stavija celosna anestezija od anestezijata sum dobila napad, cela sum skokala i tresela, kaj ne mi ja napravija histetoskopijata uste na kraj pravev 300 testovi na nevrologija, eeg, magnetna, konsiltacii, alergotestovi... na kraj zaklucok e deka prejaka doza i preprzo mi ja dale, zatoa taka organizmot se pobintuval, znam deka sum edna od retkite slicai sto imale vakva reakcija, ama koga vekje imas pravo da baras spinalna, baraj. Mene ne mi doagja na pamet pak da pravam pod cela anestezija.
Е сега и да не се плашела, ќе се исплаши. Сигурна си дека може да бира анестезија??? Пошто мене во Чаир никој не ме праша каква сакам, а и не ни сметам дека јас сум покомпетентна да одлучам каква треба од докторот. Спинална нема никакви опасности??? Кога пишувате тука имајте на ум дека некој допрва ќе го минува процесот кој сте го искусиле и внимавајте на советите што ги давате. Што треба сега таа да прави, еве ако не и дадат да бира анестезија? Да не прави операција? Да се тресе дали ќе се разбуди??? Јас се вознемирив од прочитаново, и жал ми е што си поминала такво грозно искуство. Јас под анестезија сум била четири пати до сега, и сите четири пати се' било во ред. @Suze18992, за сите дилеми и стравови најдобро консултирај си доктор.
Istoto treba i jas da go pominuvam povtorno zosto histeroskopijata ne e napravena ... i sega koga rekov deka za ziva glava ne se soglasuvam na celosna anestezij mi kazaa, nema problem, ke napravime so anestezija od pola nadolde. Znaci moze! Plus uste edna feminka kaza deka nejze vo cair i pravele isto dodeka bila budna. Znaci moze! Ne go pravam ova za da ja isplasham, tuku za da si gi znae pravata i da si gi bara. Mene koga sum dobila napad mi stavile uste pogolema doza, maksimalno ja prodlabocile, ne znam dali ja sfakjate serioznosta na golema doza anestezija, ama sum mozela i tragicno da zavrsham. Namestp da se zanimavav so plodnosta, jas po 100 drugi doktori morav da idam za da ispitam zosto sum reagirala na anestezijata. I ne, niedna anestezija ne e 100% bezbedna, no da spinalna i epiduralna se pobezbedni od celosna. Vo stranstvo povekje gi pravat intervenciive dodeka si buden, ama polesno im e da ti dadat celosna... pak ke kazam izborot e nejzin, no nie zenite treba da si gi znaeme svoite prava vo zdravstveniot sistem. Celta ne mi e da isplasham nikoj tuku da spodelam iskustvo i da upatam, a so toa mozebi i da pomognam nekomu. Zatoa e i forumov neli. Inaku i jas prethodno imam primano celosna anestezija za slepo crevo bez nikakov problem i ni najmalku ne se plasev od histeroskopijata, ali kraen zaklucok na 3ca lekari e deka prebrzo mi ja dale anestezijata, a potoa ispanicile i ne znaele kako da se spravat. I samite vo gak kazaa deka ne znaele sto da pravat
Fala se nadevam se ke bide ok i deka ova ke bide posledno ispituvanje za da mozeme da se frlime na "rabota" vekje mi se smaci poslednive cetri meseci samo nekoi ispituvanja pravam
Вака ти како стручно лице со долгогодишно искуство како анестезиолог препорачуваш која анестезија треба да се користи, пардон, да се бара, или? Докторите не знаат како и што треба, ние знаеме подобро, па уште со леснотија препорачуваме и успат вадиме членки што се во припрема за интервенција од памет. Што мислиш ти, гола вода е спиналната па ја препорачуваш? Јас пак од опцијата да ме боцкаат во 'рбет или во вена, секогаш би избрала во вена. Ама не им солам памет на анестезиолозите како јас сакам и мислам дека треба, туку ги оставам да си ја вршат работата како што тие сметаат. Жал ми е за твоето искуство, страшно е да, но сепак ретка е многу таа реакција. Веќе и имаше споделено два поста погоре, не мораше и директно на членката да и се обратиш. Сите имаме различно искуство. Јас на пример, 5 пати имам примано анестезија, (еднаш беше за дијагностичка хистероскопија). Од тие 5 анестезии, 4 беа кратки венски. Фала богу, ниеднаш лоша реакција немав, дури и истата минута по будење, пораки куцав на телефон. Ама 5тата беше спинална, која премина во општа. И да те прашам сега, дали треба јас да ти раскажам како поминав со спиналната и зашто мораа и општа да ми стават? Мислам дека сепак не треба и не е во ред вака како што си сега исплашена од претходното искуство дополнителен стрес да ти правам, нели? А за тоа во странство (не знам на кое "странство" поточно мислиш, ама ај) дека будни им правеле, да будни им прават, ама само локална анестезија аплицираат. Па еве бидејќи и така може, пробај, оствари си го правото на најбезбедната форма на анестезија, побарај хистеро со локална па раскажи ни како ќе поминеш.
Jas ne kazav deka sum anesteziolog, jas go spodeliv moeto iskustvo sto go doziveav. A ako mislis deka forumot e samo za da vikame se e super, ne e. Formumov e i za loshite iskustva, za da bideme site sto e mozno poinformirani, a samo koga covek e informiran moze da svesno da nosi odluki za svoeto telo. I hosteroskopija i invitro procedura i priroden porgjaj i carski rez, site tie nosat razlicni rizici. Covek mora da gi znae, za da go odbere toa sto smeta deka za nego e pomalo "zlo", da go odbere patot vo koj najmnogu veruva. A deka site doktori si ja znaat rabotata, tuka mnogu se lazes. Gi ima vistinski profesionalci, no i takvi priuceni so kupeni diplomi i vrski. Pozdrav od mene
Го сподели три пати искуството, прочитавме. Фала за инфо. Ама едно е да споделиш искуство, друго е да препорачуваш и да кажуваш на што да инсистираат пациентите. Не ми кажа само дали сакаш да го слушнеш моето искуство со спиналната за да си комплетно информирана, па после раат стручно ТИ да донесеш одлука?
Колку за инфо другарка ми со спинална си беше едно 4-5 месеци неподвижна од двај ја оправија на нозе да застане..... Не е секогаш најдобра опција, секој со своето искуство