Izvini te citam sega bidejki i jas go imam istiot problem, dali ti se sredi menstracijata ili prodolzi i natamu isto obilna kako posle histeroskopijata?
Mene mi se sredi menstruacija dva mes po odstranuvanje na polipot, prethodno imav obilna mnogu , sega mi e vo red
Здраво членки. Може ли да ми споделите искуство за хистероскопија на државно, колку е цената и дали треба нешто да се испита пред истата?
За искуство на државна немам, цена не знам, ама за испитувања: Чисти брисеви Хив и хепатит Крвна слика
Здраво, би ви била благодарна доколку некој ми сподели лично искуство. Поради необјаснива неплодност, септум од 7мм, благо срцевидна матка треба да правам хистероскопија и лапароскопија. Од гак ми кажаа да одам некој ден од 2ри до 5ти ден од циклус за да ме спремат за интервенцијата. Прашањето ми е, дали тој ден кога ќе отидам и ќе ме земат за интервенција или закажуваат понатака, дали во тие денови од циклус се изведува интервенцијата ? др.Трајковски ми кажа дека веднаш по интервенцијата можам да продолжам со обиди за бременост, сестрата на гак рече дека треба еден месец пауза да правам, кои се вашите искуства ?
@Aschenputtel @Vanila&argan Женски фала ви на одговорите, збунета сум што Трајковски и матичниот ми рекоа дека веднаш можам да продолжам со обиди за бременост, а тука по искуства читам дека не е баш така. Јас имам правено hsg каналите ми се проодни, маана е што имам мал септум 7мм и благо срцевидна матка, па се мислам да не ми кажаа така затоа што септумот е мал, а за обликот не знам дали се исправа
Зависи од зафататот, од септум до септум има разлика…А и самите доктори имаат поделени мислења не е само тоа кај нас општо во светот, слично како и после спонтан некои сметаат дека треба да се почека неколку месеци, некои мислат дека е океј уште следниот месец. Нека заврши зафатот, ќе видиш како ќе се осеќаш, слушај си го телото и докторот што ти го прави зафатот. Јас имав помал зафат, мојата матка имаше аркуатна форма (тоа го сметаат како субсептум), ми ја средија со хистероскопска метропластика и ми направија скречинг и уште следниот месец имав ивф, така процени докторот.
И мене матичната ми кажа не морало да чекам, ама јас чекав. И 1 месец без односи после интервенцијата.
Фала ти многу на исцрпниот одговор, многу ми значи Се надевам дека по се тоа си дошла до посакуваната цел ?
Искрено, дај боже добро и лесно да поминам, и јас би чекала 2-3 недели (пауза) ама некако 3 месеци нит ми се во прилог ни па можам да смирам психа дека нема да сум во надеж и исчекување тие месеци. Кај мене малку е проблем што поради работни обврски не сме секој месец заедно со сопругот а ми се погаѓа баш следниве 3 месеци да сме заедно
Така е, нема откажување ќе дојде и нашиот час. Јас имам еден спонтан во 6гн, две неуспешни инсеминации и нема застанување. Јас секако после хистероскопија и лапароскопијата ќе продолжам со инсеминациите и ќе се спремам за ваучер, а меѓувреме се надевам дека може ќе се случи чудо, затоа што првиот пат брзо и лесно природно останав бремена. Исто од срце ти посакувам што поскоро да си добиеш бебенце
Здраво Треба да правам лапаро и хистеро. Планот беше во Чаир ама од причина што имам астма и малку покачена телесна тежина не се нафаќаат од причина што може да се искомплицира поради отежнато дишење. Дали има некоја што правела на Клиника за да ми каже искуства од доктори?