Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хистероскопија

Дискусија во 'Бременост' започната од nilanani, 13 октомври 2011.

1. Lexus

Lexus Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    307
    Првиот пат кога правев хитероскопија на ГАК чекав скоро 20 дена да ме земат за интервенција. И цело време приев хормони ( заборавив како се викаа) само знам дека беа да ми го стопираат циклусот да не добијам зошто матката треба да биде чиста ( како веднаш после циклус). После интервенцијата пев Циклопрогинова една доза-месец. Ова беше пред некоку години, сега може помалку се чека.
    Вториот пат кога правев хистероскопија во Ремедика , воопшто не пиев хормони. Се договорив со докторот 2 ден кога ќе ми престане циклусот да отидам во болница да ја завршиме работата.

На dromka и stefibt им се допаѓа ова.
  2. stefibt

stefibt Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Благодарам за брзиот одговор :* Јас ништо не пијам сега,не ми птепишаа ништо,само нервоза дури чекам.Се надевам оти имаат предвид на која колку и е циклусот и дека навреме ке ме викнат...

3. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Јас вчера се вратив од хистероскопија и лапароскопија истовремено ми правеа со анестезија. Не е страшно ништо не осеќаш. По ХСГ точно 1 месец т.е наредниот циклус дојде да правам. Пијам микрогинон. Почнав да ги пијам 1 ден од менструацијата и до следната менструација. Значи цел месец. Моја препорака е да се качиш на 2ри спрат и таму да им ја однесеш историјата и ќе ти дадат се што треба за пред операција. Треба да се прави на 10-11 ден од менструација

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. happy11

happy11 Нов член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки
    треба наскоро да правам хистероскопија и нормално ми е страв може ли да ми кажете колку трае операцијата како се одвива страшно ли е :(
    И дали пиевте нешто пред неа мене ми рекоја треба да пијам некои хормони контрацепттиви едно месец дена пред и после операцијата :|

5. LusySkyDiamonds

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Прочитај погоре. Влегов во 9, излегов во 9:30, и 1 саат во шок соба.

На dromka и happy11 им се допаѓа ова.
  6. happy11

happy11 Нов член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    фала али мене ми рекоја малце поразлично на прв ден на мензис почнувам со контрацептиви пијам еден месец добивам па операција и после операцијата пак да продожам уште месец наводно подобро се гледала состојбата во матката ако се пиеле пред операција еден месец :^)

7. StEfAnIjA-84

StEfAnIjA-84 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    33
    Моја најдобра пријателка правеше хистероскопија во Плодност и отстранија септум на матката. Докторот и беше супер позитивна личност како што кажува секогаш, тој претходно детално и ја објасни процедурата така што верувале или не целиот страв што го имаше таа исчезна. Целиот септум и беше отстранет. Немаше болки и ништо невообичаено. :D

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.951
    Допаѓања:
    123.539
    Јас бев на хистероскопија и ми отстранија септум 2,5 цм.Ми рекоа за 2 месеци на контролна хистероскопија?Дали ќе ме прават уште еднаш,каква е оваа контролна?
    Правев во Ремедика и не жалам за ниеден денар што го дадов,пошто во државна т.е. Чаир се осеќаш како животно а и исто така те третираат :puke:

На S.12.G му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elenn

elenn Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    21
    здраво! и јас после 2 мисед абортуси ми препорачаа да направам хистероскопија. наводно имам мал септум па да го отстраниме. инаку вчера добив и требаше да почна со примање на терапија Дановал или Даназол 2 пати по 2 таблети на ден. Но никаде ги нема ниту едните ниту другите, наводно Крка не ги произведувала веке. И одвај најдов ДАНАТРОЛ и тие биле исто со овие другиве само што се грчки и чинат 3500 денари. Езначи шлог ме удри. ама што да се прави мораав да ги купам... тоа е тоа :?: ајде позз

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.951
    Допаѓања:
    123.539
    ^ Јас не пиев ништо пред хистероскопија.Многу скапо те коштале ама ако треба се за бебе нели :)
    Ти каде ќе правиш?Со среќа :)

11. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    мене ми дадоа ДАНАСИН од систина капсули 42 на број ги платив 495 денари мислам дека за истите станува збори :?: зашто имаат повеке имиња како дановал, данасин итн..

12. StEfAnIjA-84

StEfAnIjA-84 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    33
    Всушност не станува збор за нешто страшно, моја пријателка правеше хистероскопија во Плодност. Докторот претходно детално и ја објасни процедурата така што немапе страв. Цел септум и беше отстранет. :D
    Најдобро е да поразговараш со гинеколог ако станува збор за реален проблем со ова прашање. Го посочив мојот пример, бидејќи другарка ми најдобро и најдетално дозна се од докторот. :)

13. Mamicka123

Mamicka123 Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2014
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    И јас правев хистероскопија во Плодност значи се мислев се мислев ептен многу и долго бидејќи ми изгледаше ептен страшна постапката и си мислев кој знај колку долго ќе се опоравувам но напротив значи постапката траеше околу половина час и заврши најдобро ....па сега ќе видиме како ќе биде лежев само еден ден и после дома сите работи си ги правев најнормално....Значи ништо страшно....

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.951
    Допаѓања:
    123.539
    Јас правев две хистероскопии и еве се оправувам полека :) Ми отстранија септуми и тоа не милимиетарски туку центиметарски :D ај да се насмеам.Наводно биле причина за спонтаните.Затоа на сите ви препорачувам да си направите.Мојата др ми разубедуваше да не правам бидејќи ќе сум имала спонтани после 20 недела ако причината била тоа,а не порано.Јас правев во Ремедика и ми наплатија дебело,ама се за ова.

15. LusySkyDiamonds

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    И јас веднаш по лапароскопијата/хистероскопијата и двете одеднаш ми ги правеа останав бремена. Ви препорачувам ако не можете т.е. имате проблем да забремените да си направите, има нешто тука. Дали се продувуваат каналите, не знам што прават, ама битно е успешно. Јас правев на Клиника кај Трајковски, супер доктор е и платив само 1700

На blue eye му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.546
    Допаѓања:
    5.894
    Јас сега за сега не планирам бебе. Но сум имала преграда која ми ја виде преку ехо лекарката.. ХСГ како изгледа,болно е?

А Хистероскопија / Операцијата Каде ја ставаат анестезијата -во грб-како што велат некои???

Прикачени фајлови:

17. LusySkyDiamonds

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Ако имаш преграда мислам дека таа може да се отстрани. ХСГ-то мене ми беше болно, па направив хистеро-лапароскопија 1 ден лежев на Клиника и после тоа забременив :). Операцијата не ја осеќаш, бидејќи си под анестезија.Направи си ХСГ, па види што ќе ти кажат

На mdb му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    HSG e kako menstrualni bolki samo sto ne mozes da se svitkas :) pisi ako sakas poveke detalji - jas pravev pred 10 dena.
    Trae 2min i za tolku se e izdrzlivo. Za histeroskopija kolku znam stavaat anestezija.

19. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Sakam da prasam vo vrska so histeroskopija...
    Pred dve nedeli pravev HSG snimanje. Na snimkata ,spored rengenologot i ginekologot sto ja pravea postapkata,se bese vo red....proodni kanali,tubi...znaci na rezultatot pisuvase deka se e vo red. E sega, koga so rezultatot od hsg otidov kaj ginekologot, vednas rece ovde treba intervencija....matkata e so forma na sedlo,srcevidna,odnosno so pregrada. Mi rece uste nareden ciklus da se napravi histeroskopija. Deka ovaa anomalija moze da dovede do spontan vo rana bremenost ili predvreme rodeno dete. Jas pocnav da posetuvam specijalist od pricina sto podolgo vreme ne ostanuvam bremena. Pa samam da prasam dali vakvata forma na matka sprecuva da se sluci bremenost ili ne?
    Vi blagodaram!

20. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    IMAG2589_1.jpg