Немам врски ке се изначекам, а и од работа треба да се ослободувам.. па здравје и во приватна ако треба камо само тоа да е па да се реши после тоа ...
Мешиња, дали некоја од вас останала бремена после хистероскопија? Дали сте имале потоа некој проблем како што се развивала бременоста? Проблем во смисла на промена на обликот на матката, плацентата?
јас , после година ипол, не можам да тврдам дали беше од хистероскопијата затоа што зависи што се корегирало со неа, но во 22 недела ми направија итен серклаж бидејки се отворив и остатокот од бременоста го поминав во лежење.
на редовен преглед при мерење на цервикс се виде, немав ни болки ни крварење, прогестерон јас и така примав од сам почеток на бременост, ддимерите беа нормални цела бременост ги проверував секој месец.
Си ја износи бременоста до крај, така? Се беше во ред? Кај мене видоа мала промена на плацентата, со облик сличен на ѕидот на матката каде што е сечен септумот. Малку се исплашив, се надевам се ќе биде во ред до крај.
Zdravo moze li da mi kazete koja e razlikata od histeroskopija i laparoskopijata ? I koja postapka mi ja predlagate za iapituvanje na kanalite dali se proodni ?
Проодност на канали се испитува првично со ХСГ, трае околу 5-10 мин, како рендгенско снимање е амбулантски. Ако има индикација за проблем, после гинекологот одлучува дали ќе се интервенира со хистеро или лапаро. Хистеро е со вагинален влез со камера и без резови, лапаро со неколку дупчиња во стомак. Јас конкретно правев хистеро за септум и полип, а лапаро за отстранување на миоми и прекинување на канали (на ХСГ се виде дека не се проодни)
Uspesno li ti bese ptpusuvanjeto na kanalite posle intervencijata ? Znaci pred se prvo se pravi hsg pa posle se utvrduva sto e potrebno ? Jas mn se plasam od faktot ako ne se proodni deka nema sansi ni so otpuauvanje da se ostane bremen bidejki nejkeme da cueme za ifv
Не ми ги отпушуваа за жал, туку ми ги прекинаа (за природно после тоа немам веќе шанси, само инвитро). Не се секирај, направи ХСГ прво, па после ќе види докторот што да се прави. Можда ќе ти ги отпушат, а можда и ти се во ред
Не се плаши јас имав мало запушување на десен јајцевод и при ХСГ ми го отпушија малце болка ама не е страшна ко појака менструална и после тоа останав природно..ете малце да видеш дека и позитивни искуства има без негативни мисли и се ќе биде во ред..
Se nadevam deka ke mi bidat vo red ... citam komentari deka najcesto se zapusuvaat od hlamidija ... koja ja imav neznam.kolku vreme ... sekogas kiga mi zimale brisevi bas za toj bris nemale reagensi a jas ne ni znaev deka nema a ni pa deka ja imaam hlamidijata ( bidejki nema nekoj posebni znaci ) i yaa so tek na vreme si go pravela svoeto a jas nez kolku vremenski sum ja nosela.. i sega mi e strav da ne si napravila dovolen problem za da nemozam da ostanam bremena. A mm nejke da cue za ifv... i sega sum vo iscekuvanje na ciklus i uste sto ne...
Srcka i jas cekam da mi se javat od GAK za hisreroskopija nedelava. Pa me interesira,dali te zadrzaa so prespivanje ili odma te pustija? Ti kako se chustvyvash,se pomina vo red? So lesno
Jas sum histero so laparoskopija i me zadrzaa.se e ok,samo imam nadvoresni bolki od laparoskopijata..