Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хистероскопија

Дискусија во 'Бременост' започната од nilanani, 13 октомври 2011.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Јас имам правено на 8ми ден од циклус, веднаш откако ми заврши. Што порано после менструалното крварење, тоа подобро, додека е тенок ендометриумот.

2. @Iv

@Iv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    230
    Ти благодарам за одговорот.

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Девојки денес правев хсг. Левиот јајцевод ми е непрооден (сактосалпинкс).
    Матичниот гинеколог ми рече можеш, но и не мораш да направиш лапароскопија.
    Некоја со слично искуство?
    Препорака за добар специјалист?

4. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    Откако ќе ти земат крв од сабајле, потоа кај 12 истиот ден докторот ми рече со сите потребни анализи да одам на ургентно надоле по скали да поминам анестезиолог. Сестра таму ми даде број на прв ден од следен циклус да се јавам кај неа за да видат кога да ме стават на листа. Искрено знам дека имаат многу гужва и ми се јавија за операција касно неколку дена пред да добијам следен циклус, меѓутоа најдобро било да се прави веднаш после завршување на циклус, па повторно одложивме :( пак се јавив оваа недела на прв ден кога добив и конечно ме ставиле на листа другата недела. Читав дека дома се спремаат девојките со сируп за прочистување на ГАК прашав што да пијам, рекоа ништо доаѓаш ден пред операција од сабајле си земаш прибор за лична хигиена, течности многу..... и таму они даваат што треба да се пие за припрема пред операција. Прв пат отидов кај докторот некаде пред нова година и рече фул сме, па еве дури крај на февруари дојдов на ред.

5. @Iv

@Iv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    230
    Фала за информацијата. Јас бев ми зедоа крв бев и на анестезиолог, но неколку дена пред да одам се вознемирив многу некако ми се собраа повеќе реботи, дознав за блиски луѓе кои што имаат рак и оваа со трчање по болници нон стоп па пулсот ми беше многу покачен нешто повеќе од 120. Анестезиологот ми рече да одам да направам ехо на срце и стрес тест и сега треба тоа да завршам па да го однесам извештајот. После ќе се одлучува за операцијата. И така се надевам само се да се среди и да заврши оваа веќе да ми падне овој товарот од мене. Тебе ти посакувам со лесно да ти помине операцијата :hug:

6. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    Фала ти, исто и кај тебе да се среди побрзо се по ред, мораш да се смириш, некако да си дадеш сила, за да не ти се пореметат па и хормоните што реагираат на стрес (мене ми се покачија од страв од операцијата и болници како што пиша)

На @Iv му/ѝ се допаѓа ова.
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    девојки, дали откако ќе поминеш анестезиолог во чаир, веднаш за следен циклус закажуваат хистеро?

8. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    Би требало ако нема гужва,ама мене ми се јавија касно пред добивање, па решија да одложиме за наредниот циклус затоа што е подобро кога е тенок ендометриумот.

9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    читав тука дека прво нели кај сестрата се пријавуваш, со сите документи за историја,
    па кога ќе добиеш ти се јавуваш, за тој циклус да бидне?!

10. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    да, точно и се јавив на прв ден од циклус па до 20 ден чекав ништо, претпоставувам многу гужва пред мене, фатив врски одма ми се јавија ама веќе беше неколку дена пред следен циклус, па повторно добив насоки на нареден циклус да се јавам и ме ставија на листа конечно.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sim04

sim04 Нов член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Имам 26 год и сеуште немам дечиња. На кратко пред 2-3 години од матичен лекар е забележано нешто необично на матката и бев испратена на 3Д/4Д ехо во државна. Ме маткаа во државна со денови и на крај добив снимка со преграда на матката од 7мм. Кога прашав таму за да ми се отстрани не добив никаков конкретен одговор освен прашања "дали планираш да се мажиш" и "дали си абортирала до сега па што си дошла".. без коментар.
    Бев на магнет и на контрола во Санте Плус потврдено е дека има преграда.
    Е сега матичниот ми кажува дека "се додека не е поголема од 10мм не препорачуваат да се оперира, но и во овој случај од 7мм сепак постои ризик за ран абортус во првите 12 недели".
    Ризик секако има во секоја ситуација за жал, но искрено не знам веќе што да правам.
    Ве замолувам за ваш совет, за мислење и доколку се решам да ја отстранам преградата ми треба препорака за искусен и добар доктор, зошто од тоа ми е најмногу страв!!
    Благодарам однапред!

12. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.563
    Консултирај се и со др доктор...Можеш да си направиш хистероскопија бар ќе ја отстранат не е страшна операцијата... во чаир членките се фалат од Др.Илиевски а на гак би ти го препорачала др.Калчовски... одбери си каде иди на 2ро мислење па одлучи

13. sim04

sim04 Нов член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Blagodaram.
    Kako sto napomenav bev na povekje mislenja i povekjeto stoea na toa deka ne bi mi smetala, no deka sepak postoi rizik za spontan.
    Normalno ne sakam toa da se sluci vekje koga znam deka ima sansa za takvo nesto, jas bi ja otstranila. No pusti strav, i od bolnici i od kadri.

14. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.563
    Нормално е да постои страв но искрено откако ќе помине ќе си речеш само џабе си се плашела... јас минатиот месец правев дијаг.хистероскопија ( поради неуспешно ифв) кај Др.Калчовски и би го препорачала... Подобро да спречиш отколку да лечиш Јас би ја извадила ако постои ризик ... за интервенција која кратко трае и ќе помине лесно и без страв... пак ќе кажам Размисли си и одлучи си

На sim04 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sim04

sim04 Нов член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Koja e procedurata ?
    Potrebni se nekoi testovi pred toa zafatot?

16. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.563
    Brisevi i pap i hsg ili eho od matkata krvna grupa i tamu doktorot te praka za krvna slika i na anesteziolog

На SoNata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SoNata

SoNata Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    158
    Септумот можно е да прави проблеми при бременост. Убаво те посоветува членката побарај второ мислење и не се грижи за операцијата на гинеколозите-хирурзи ова им е рутинска процедура. Подобро реши се каде ќе ја правиш и кај кој доктор и опушти се.

18. parisian chic

parisian chic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    762
    Денес бев кај др. Зоран Илиевски и ми рече што треба да испитам. Е сега матичниот малку ме збуни, дека др. Зоран напишал брисеви, а матичниот(општ) ми вели од јазик или... Сепак се мисли на микробиолошки брисеви за микоплазма, уреаплазма, вагина и цервикс, така?

19. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.563
    За хистеро ти требаат микробиолошки брисеви од вагина и цервикс и пап тест...

20. parisian chic

parisian chic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    762
    Ти благодарам принцес :)

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.