Не ни успеа да ме прегледа испадна позитивен на корона, а јас пак негативна на психа кој ќе чека ... П.с јави се на матичниот гинеколог ако не го добиеш докторот.
Te molam kazhi mi ako mozhe da kontaktiram so tebe, go imam istiot slucaj i sum vo dilema sto da pravam ponatamu.
Pak jas aj za pomos vr molam piev 4 dena mikroginon od prviot den koga dobiv pa otkako mi se otkaza histeroskopiata gi prekinav i deneska 7 den e gledaam krvarenje i toa isto kako da mi e prv den od dobivanje a pred 2 dena gi zavrsiv,,, sto mojt da e ova sega aj ve molam za pomos
Zenski zdravo, Pred nekolku meseci, pravev diagnosticka histero i laparo kaj profesorot dimitrov vo remedika. Od togas, krvarenjeto vo ciklus mnogu mi e namaleno. Dali vi se slucilo istoto i vas?
Девојки сите што сте правеле зафат во чаир- Пред еден месец бев на преглед кај анастезиолог и ме запишаа за лапаро-хистероскопија и требаше неколку дена после прегледот да им се јавам кога ќе добијам, тогаш ми беше термин за добивање менструација. Меѓутоа јас не добив и еве ми доцни веќе еден месец. Дали има врска што ќе им се јавам толку долго после прегледот? Да не ме тераат пак од почеток да идам на преглед кај анестезиолог и да давам крв и слично?
Кај анестезилог нема потреба да одиш, а крвна слика може да ти земат дента кога ќе те примат ако има потреба . Не се секирај.
Ne znam dali e zagrizuvacki sto e poslab. Amh imam ispitano e 3 mi e. Kolku sto znam dobro e. Dali nekoja od vas ste go prasale doktorot zasto e namaleno krvarenjeto?
Мислам дека нема да треба. Ама најубаво јави се и прашај ја сестрата.Имаш број или да ти го пишам? Јас правев лапаро и хистеро пред еден месец таму.. Кај кој доктор си ти?
Девојки што сте правеле оперативна лапароскопија за вадење цисти, канали, адхезии и слично во комбинација со хистероскопија или без неа, ме интересира следното: Колку време ви траело опоравувањето после операцијата и колку време мирувавте и лежевте? Колку време имавте болки и пиевте таблети против болка? Јас периодов имам можност и за работа од дома, па планирам да земам само неколку дена одмор пред и непосредно после операцијата додека сум уште во болница, ама потоа планирам да продолжам да си работам нормално од дома, а по десетина дена и да се вратам на работа во канцеларија. Се разбира не планирам одреден период физички да се оптеретувам, да кревам ствари и да се напрегам, ама ме интересира колку време потоа можам да очекувам колку-толку нормално да функционирам.
Јас правев во чаир. Ме примија на 1ви фебруари, операција ми правеа на 2ри, ме пуштија на 4ти. Јас во принцип трпам болка па ми ставија само првиот ден после операцијата инекција. Дома не пиев ништо за болка. Бидејќи работата ми е малку потешка стојам на нозе цело време бев на боледување 1 месец. Искрено раните не ме болеа многу.. ама ребрата и рамената многу ме болеа тоа е од гасот што ти го ставаат за лапаро и затоа шетав низ ходник во болница цело време... таа болка ми траеше недела ипол. Дома си функционирав најнормално ручек прашина џогер... само не кревав и сеуште не кревам. Конците ми ги извадија на 10тиот ден од операција. Мој совет ти е многу течности пред операција и што е можно побрзо станување. Али сепак немаме сите иста толеранција на болка. Ако те интересира нешто слободно прашај.
Фала ти на одговорот. Јас ќе правам во Ремедика, колку што знам доаѓам сабајле на ден на операција и си одам следниот ден, значи со една ноќ преспивање таму. За гасот сум слушнала и од други и од тоа се плашам, јас имам многу мал праг на толеранција на болка, сакам ако е можно да бидам издрогирана цело време за да не осеќам ништо На боледување не можам да бидам толку долго, ама мислам дека ќе имаат разбирање за работа од дома барем во првите две недели. Плус живеам во странство, па секако ќе треба да почекам отприлика две недели да се стабилизирам пред да патувам назад.
Не е страшно толку. Мене кога ме болеа ребрата и рамената се движев. Али еден вентор или кетонал ќе заврши работа чим имаш мала толеранција. Ама зависи и што ќе оперираш. Првиот пат пред две години ми вадеа циста 8цм прсна во мене. Едвај спасив жива глава. Вториот пат ми правеа дрилинг на еден јајник, ми ја отстранија ендометриозата и ми ја извадија капсулата од цистата што ми прсна во септември и плус хистероскопија отстранување на септум. Првиот пат имав повеќе болки во однос на раните, болка во јајник потешко се опоравив. Ама вториов пат ден после операција ја на нозе бев одма.