Што подразбираш под неограничени умови? Колку AI е способна да разграничи добро од лошо? AI се храни од муабетите со кои ја хранат луѓето,или? Колкав е процентот на луѓе кај кои доминантна карактеристика им се примитивните, животински карактеристики и на база на истите „разграничуваат“ добро од лошо? Колкав процент од истите имаат слободен пристап до дигитални технологии и нет?
Не гледам поента толку да се величи Хитлер, а уште помалку некој да се ориентира преку неговите видици кој бил Ариевец а кој не, кој бил мрзелив, кој бил нечист тоа било само негово лично мислење кое е неиздржливо, истото е и со Сталин кој патем е поголем убиец и од Хитлер, луди човечиња.. А за членот шо ме означи капитализмот исто и оди у прилог на Евреите. Баш пошо биле финансиски надмоќни и ја држеле Германија во раце, Хитлер ги мразел и сакал да ги истреби.
И денес сето ова шо се прави со Мигрантската криза, деморализирање на младите, геј пропаганда и расно мешање е се планирано со цел да се ослабе и уништи полека но сигурно христијанството и белиот човек. На некој начин одмазда, дури и ова кај нас шо се случува е некој начин планирано Грујо и Зајко одат на ручек кај Сорос...
Па така кога си моќен и богат можеш, сите биле банкари, доктори, политичари, со еден збор на врвот . И денес исто сите банки се под нивна управа, медиумите, продукциски куќи има нешо поважно од тоа? директно т влече за нос.
неограничени подразбирам под оние кој немаат дефаулт мислења под надеж дека ке бидат прифатени(или да придобијат симпатии) од околината(а наметнати од истата околина/медиуми) ако напраиш истражување ке видиш дека фашизмот е неизбежна појава најприметлива и во крајно десни и во крајно леви ориентирани луге(со таа разлика што едните се фашисти према оние што се различни а другите кон својте луге), генерализацијата добро/лошо лугето ја прават базирано на информациите кој се хранети од медиуми и околина (несвесност дека непостои длабока вистина-ова е дел од сеуште нецелосно дефинираната петта генерација на војување,заедно со неспособноста за приметување промени кој ке резултираат негативно после долго време. ) ИД-от е нај-јак кај бездомни луге и познати луге(“ѕвезди“ лол), со таа разлика што познатите луге(мн често со одредени психолошки/дегенерични тенденции) ги одржува општеството познати заради некоја своја маана во уредувањето јас немам слободен пристап до “дигитални технологии“ ...тоа не е никаков фактор во дискусијата(освен ако нема манипулативна намера) со оглед дека истото е остварливо до одреден степен ако вложиш доволно труд со оглед дека аквизиција на информации не е целосно зависно од нечије тврдо основано мислење (ако најдеш лаптоп у контејнер и УСПЕЕШ да го попраиш ке работи без разлика која партија си или што мислиш за луге што имаат странско државјанство,истиот тој нема да има неоснована потреба за доминација тригерувана од твоето мислење за доналд трамп/геј бракови) ...у моментов највеке ме интересира статистички гледано,кој прв ги кине /генерализира/ги-гледа-само-од-свој-корист конекциите со државата/лугето кога нешто ке тргне лошо...одговорот на истото се плашам е можно само да се согледа после подолго време (до сега имам само согледано дека постои разлика/одговор)
Сваќам дека си зборите со ccca ама морав да вратам на неколку прашања - Под неограничен ум сака да каже вечно растечка интелигенција. Додека луѓето имаат когнитивни и мемориски лимити, компјутери/вештачка интелигенција може теоретски вечно да расте и собира информации. - Второто прашање највеќе ме насмеа. Добро и лошо неможе да постои во објективна смисла, тоа што е можеби добро според тебе, ќе биде лошо за твоите идни внуци на пример. Така да, желбата AI да има осет за добро и лошо е само по себе барање да имаш компјутер што ќе се согласува со твоите идеи и вредности за животот - Карактеристиката да се верува дека сите луѓе се исти, и сите разлики меѓу нас подеднакво вредни и прекрасни е исто така животнски, примитивен, едноставен нагон. Нагонот доаѓа од страв од конфликт, па така надежта дека ако се поставиме доволно пасивно спрема другите луѓе (особено други народи и луѓе со нови, различни мислења и ориентации), истите ќе не почитуваат и нема да не нападнат. Нема разлика од ставот на другата страна. Така доаѓаш до заклучокот дека, доколку би имало доволно супериорна држава, народ па и AI, добро и логички за нив, и нивните деца и внуци е да се постават над останатите држави и народи. Обратното однесување е однесување на страв и барање милостина, и така AI-то што ccca го спомна беше прекинат и избришан од светот што не беше спремен за него
Ме насмеа. Ќе ти шепнам нешто..некои од прашањата беа реторички, @Igrata. Особено она,,,кое те насмеало. Баш бидејќи ми нема ништо нејасно, изненадувачко, поскоро смешно, ок и трагично ми е (да признаам) тоа што... „Оh daddy" тин-девојката станала тоа што станала за 24 саати - Hitler-loving, pro-Tramp tweeting twat За да го разберам тоа, т.е. оти тоа така се случило... доволно ми е да ги читам коментарите под секоја една статија на нет, било домашни било странски за да навлезам во длабочината на умот на грото, активни на интернет луѓе... а ги читам - редовно. Не ми е научна фантастика Впрочем, за случајот знам благодарение на ccca - ми даде линк, скоро, во Сакам да кажам. Повеќе сакав да се зезам со ccca,околу тоа, што сака да каже, што му е фокусот? да не му е жал.. го смета за неправда тоа што ја исклучиле Тај, во стил..треба во духот на либерализмот, слободоумието, неограниченото (нецензурирано) мислење и изразување да биде оставена да твита за Хитлер и за Трамп и за +18 темите. Не мислам дека под „неограничени умови“, ccca имаше предвид она што ти го велиш. А, напротив, она што тој го сподели во коментарот. Различни работи се тоа... неговото и, тоа.. твоето. Многу различни. Мене секогаш ќе ме плаши обединувањето на неограниченото „зло“ и „глупост“, на пример, иако ми е многу јасно, она што ccca го вели за фашизмот (си читал ли, патем за ...Папа Док /François Duvalier/, црниот Исус, вуду прецедникот на Хаити? без скриени намери е прашањево,ако не си..простудирај го ликот) . Во тој кош, комотно стави ја диктатурата, треп-треп. Во тој контекст, мојот ограничен ум, мојот страв, Играта, и потреба од милост секогаш ќе ми ја создаваат потребата од цензури, механизми на контрола, црвени линии, разумни компромиси..макар умерени. Оти? Е, Каку на тема Evolution of Intelligence, макар што при крајот забегува на тема... вонземјани. Прашањата се во контекст на она што го велиш де: „светот што не беше спремен за него“. Во крајна сметка... Тај момата се хранела со муабети од он-лајн конверзации кои не друг, а луѓето ги правеле. За да луѓето имаат такви конверзации он-лајн а од кои да се храни AIто, @ccca луѓето треба да имаат пристап до нет. и дигитални технологии? Не сите сме интелигентни за да го користиме нетот за „интелигентни муабети“ или да правиме интелигентни (политички и какви год) избори и, не сите интелигентни прават нон-стоп интелигентни муабети 24/7, уште помалку пак, сите интелигентни луѓе се „добри“ луѓе според она што, „општеството (као) смета/наметнува за 'добро' “ и,патем, прават „интелигентни“ избори. И да не цепидлачиме околу поимот „интелигентни“ или „добри“ крај-краева.. бидејќи, ете, за мене и мојот ограничен ум, лошо е да убиеш човек, да речеме и, така мислев уште пред да општеството ме научи на тоа. Природно ми е да подадам рака на бабичката што ќе падне среде улица или дадам пет денари на Ромче,независно за што ќе ги искористи. За некој воопшто не е лошо да убие и покрај тоа што општеството го учи, обврзува, заплашува...не само што не би и подал на бабата рака, него би и ја зел чантата и би ја клоцнал... тој ќе си чинува како си благоволи и не му чуе. За одредени ситуации имам и нијансиран поглед на тоа дека, убиството било да речеме во самоодбрана пак, макар што некој убил, а убиството е... лоша работа, во ситуација кога се работела за живот и смрт, не мислам дека бил лош потег/дело, а нужност. Е, и општеството (правото) така смета (мотивот е нели, многу битен), со тоа што, не секој судија утре, кога ќе се соочи со таков случај ќе досуди/ќе смета дека било нужност, не? Не сме толку едноставни суштества,светот/животот не е толку едноставен..за да една Тај функционира повеќе од полза одошто да прави штета. Нејсе. Во 24 часа акумулирала еден тон глупости од еден тон општествени штетници и гадинки. А, вие..ако сакате до утре сабајле зборувајте за тоа дека нема такво нешто... добро и лошо. Крај-краева..е,гледаме и на темава, љубители на Хитлер.. и сето тоа бидејќи, чувствуваат личностите дека тоа ги прави уникат, се осеќаат прогресивци, кои му пркосат на општеството и на правилата. треп-треп. Патем, сите ние имаме примитивни, животински инстинкти и потреби, вклучително и такви да, му ја скинеме главата на шефот, чат-пат, или да го/ја силуваме колегата/колешката,соседот и сл.е, некои од нас нема да го сториме тоа бидејќи имаме нешто повеќе од само примитивни инстинкти и потреби, вала богу. Други... ќе го сторат..некои од нив и ќе спијат ко бебиња, потоа. Затоа, чуму таа потреба од толку филозофирање за тоа имало или немало... што е што не е добро-лошо. https://www.ted.com/talks/philip_zimbardo_on_the_psychology_of_evil?language=en Патем, убаво што стигна нотификацијава..заборавив да му одговорам на ccca од премногу догаџаи на форумов во последно време.
Читам читам читам па сум се изгубила па пак назад и пак читам и така После сето ова читање заклучив дека уствари ми треба тел со многу поголем екран
вчера фирерот наполни 127 години вечна му слава засекогаш ке остане врел костен за докажување на сопствената човечност (кога е некој доволно близу да слушне)