Зошто има вакви теми воопшто, се знае за политика и религија не може да се дискутира зошто секој си влече кон своето и на крај кавга. Крај краева што ви смета дали некој се покрил или не?
Јас сто пати пишав зошто ми смета. Пак ќе пишам. Задолжително парче облека наменето за покорување, понижување и омаловажување на жените не сакам да го претставувате како слободен и личен избор, модерно или стилско облекување кога не е. И во случаи кога е личен избор и некоја заради религиозни побуди решила да го носи, пак е лицемерие кога го сместувате под мода бидејќи е спротивно на она што го проповеда самата религија. Односно тие што се покриваат од почит тоа треба да биде скромно, а не во последната мода. Важи и за муслиманки и христијанки, да нема забуна, кај сите ми пречи лицемерие и шовинистичка пропаганда.
Мене никој не ми наметнал. Ниту на мајка ми. Ниту на цела моја фамилија. Јас одлучувам дали денес ќе носам маичка на прерамки или ако одлучам да ставам хиџаб, ќе биде моја одлука. Дали сега ќе ме убедиш дека ми е наметнато? Како не се разбираме?
Баш ми е мило за тебе, но како што ти одговориле ти си исклучок овде. Ја прашав и другата членка дали може било кога сака да не го носи, таа рече дека не се осудува да го извади и дека е грев.
Ама тоа е интерпретација, лично убедување, но не и факт. Како може да е грев? Тоа никаде не е пишано, како што не е пишано дека мора да се носи. И не сум исклучок. Јас не зборувам во мое име само. Зборувам за девојките тука, еве да кажам на Балкан, ги исклучувам земјите во кои владеат екстремисти. Како што кажав, точно, има жени на кои им наметнале мажи, татковци. Но има многу жени кои го направиле по своја воља. Не зборам од моја точка на гледиште, туку од пример. Ние сме огромни семејства, како и семејствата на сопругот и се протегаат и на Балкан и во странство во разни држави. Дел од нив имаат хиџаб по апсолутно своја воља. Братучедка на маж ми, кога стави хиџаб, на пример татко и и првиот нејзин сопруг беа против тоа. Имаа големи расправии. Она си истера по свое. И било желба. Инаку живее во Шведска, самостојна, овразувана, силна жена која долго време беше самохрана мајка. Не можете да тврдите дека на сите им е наметнато. А ако имате против, немате право реално да се буните. Јас немам право да се мешам во твои избори и твој живот, ниту да ги плукам или да тврдам дека твоите ти наметнале нешто да правиш само врз основа на религиско убедување. Така немаш ни ти право да носиш апсолутни заклучоци и да плукаш по туѓи избори.
Каде виде дека плукам јас по туѓи избори? Не можам против туѓи избори и немам никаква намера да дискутирам за нив, ама ќе ја искористам секоја шанса па и форумот за да го искажам мојот став и размислување на таа тема. И не можеш ниту ти да тврдиш дека не ме засега мене или било кој ширење на радикални и религиозни групи. Од сред Виена малолетни девојки се качуваа на авион за Сирија за да се придружат и да служат на Исис, за некои од нив и не се знае ни како ни каде биле убедени да го направат тоа. Така, разбери го и мојот страв, затоа што религијата никогаш не чука на врата наивно или од желби да се биде модерен.
Ама тука помешавте од хиџаб, до црква, Исус, па до Исис. Како носењето хиџаб па сеа е ширење радикализам? Дали минич до под газ или шорц со пола газе надвор или длабоко деколте е ширење проституција? Мислење на темава не се дава со вреѓање. Не би носела и не би носела. Тоа е тоа. А не радикализам, Исис, ку*ац, палац од немање што да се каже. Претера веќе
Темава е во Мода и стил, започната со цел да се даваат оутфити со хиџаб, самата тема не е со цел да поттикне дискусија, ама ете.
Не ми се допаѓа, посебно тие што цело лице им е покриено. Во моето место е забрането да се носат на јавни места.
Па тука е цел заеб. Тие што мора да го носат не треба од мода да го носат, како што и им налага религијата. Тие што не мора никаде своеволно не би ставиле од чиста мира за да бидат модерни. Затоа и не знам што бара темава во оваа категорија.
Јас не реков дека го носат од мода, туку дека има различни стилови како да се намести и носи и како да се искомбинира. Секој со своето.
Greska si nikoj od mojata familija ne nosi hidjap nitu majka mi sestra mi itkn.. Jas sum edina so hidjap i jas sama si odliciv na takov cekor i ne se ni kaam
Не верувам баш дека од ведро небо ти е донесена одлуката. Но, ајде да претпоставиме дека ти верувам, прашањето е зошто се одлучи на тоа да се согласиш со твојата религија дека полуголото женско тело е срамно?
Jas ne kazav deka e stramno sekoj si ima svoj stav i svoe mislenje a inaku ako tolku mng te enteresira od kade e mojata zelba za hidjap eve vaka ke ti objasnam ziveam Vo turisricki grad Struga kade pocesto nasite devojki Struzanki ke gi vides polugoli i da ne e moe da kirtikuvam posto i jas pred 7 godini bev istata moeto semejstvo e moderno semejstvo imame nasi dva butika vo koi prodavame naj normalna obleka i nikoj od familijata na tatko mi i majka mi nosi hidjap edina sum jas kako pogore sto ti navedov vo nasiot grad ne mnogu se praktukuvaat sovetite za nasata vera .. Na skolo imav edna drugarka koja bese od Gostivar i nosese hidjap i odese na proucuvanje na svetata kniga ednas vo nedelata ajde rekov i jas ke dojdam so tebe imav zelba da vidam i da slusam iako kazuvav deka sum muslimanka ne znaev sto se podrazbira pod nasata vera e sega da ne dolzam mn.. I jas so drugarka mi skoro 2 godini odev da slusam kako proucuvaat od svetata kniga tamu imase mnogu mladi devojki koi nosea hidjap i so niv si se druzev i mi bese mnogu poubavo da se zavrtam vo nasata vera .. i eden den odluciv da stavam hidjap mu soopstiv na roditelite koi ne go prifatija toa normalno .. se sejkavam majka mo mi rece : "ti si seuste mlada za da nosis samija na glava za tebe e seuste zivotot ne brzaj so takva odluka seuste ima vreme za da nosis hidjap" megutoa si ostanav cvrsto na mojata odluka i eve sega od mojata 18 ta godina nosam hidjap i da omazena sum imam kjerka i nema potreba da ja prisiluvam na hidjap da nosi ... Ne e sekogas kako povejketo stoo razmisluvaat deka se primorani da stavaat hidjap Ako nesto drugo te enteresira poveli
А зошто ти е тешко да прифатиш дека носи хиџаб и што па она тебе треба да те уверува и убедува? Нели страници наназад зборевте дека секој има право на избор дали ќе носи или не,а сега кога се јавија повеќе членки со своите приказни испаѓа пу пу не важи? Смешна си.
Нема што да убедува, форумот служи за дискусија. Има опции, може да одговори и да не одговори. Несфатливо е како ти се почувствува повикана, да не си нејзин потпарол можеби, или пак заштитник на жените исламисти со хиџаб? Контадикторно и лицемерно е да браниш идеологија која служи за потценување на женската автономност, слобода, сексуалност, егзистенција, а притоа да бараш да бидеш третиран еднакво во образовниот и работниот процес како жена припадник на исламот. Бидејќи токму жените кои се прекриени - се прекриваат токму затоа, за да немаат учество во јавниот живот, и тоа не го измислив јас, туку нивната религија. Читаш горе, се изјаснија дека од ИВЗ им плаќале за да ги носат овие ,,модни додатоци" со цел да ја шират својата пропаганда. Ако тоа ти е океј, не знам кој е смешен во муабетов. И да, хиџабот се носи поради срам, конзервативизам и покорност. Тоа не може да биде личен избор никогаш и никако. Повторно, не според мене, туку според принципите на исламот.
'Изборот' не е баш избор, кога нешто ти е индоктринирано од раѓање. И не само за хиџабот, и не само за исламот.