Па ти си тој и поединците со тебе што ја напаѓаш и што се дрзнувате да брцате кај што не треба. Ништо не ти потврди така,туку ти ни потврди дека на човек треба да му е страв да одбере да биде што сака,да носи што сака а притоа да биде напаѓан,осудуван и навредуван.
Да де. И не носиш сукња со хулахопка на -5, ниту хиџаб на 40 зошто не сакаш. Не сакам ни јас. Ама еве Ана и Лејла сакаат. Блогеркава сака. Што не засега мене и тебе тоа? Зошто ни е тоа проблем?
Повели, многу интересен текст на темава, може и другите да го прочитаат. http://www.asma-lamrabet.com/articl...ss-the-issue-of-muslim-woman-s-veil-or-hijab/
Материјалот е претенок на допир, како свила. Така е изработен да изгледа како дебел, а во суштина кога го носиш имаш чувство дека си гол и не носиш ништо. Дури полесен е и од летна облека, маичка со бермуди на пример. Ама не е поентата тоа, поентата е што воопшто имаат потреба да ги носат. Зошто илјада пати кажавме дека тоа го наложува религиската традиција. Куранот не.
Sekoj ima pravo na svoe mislenje ajde daj prekinete vejke so diskusijata Jas sum Muslimanka ali ipak gi pocituvam Hristijanite i so niv porasnav i ziveam vo takva naselba... Ako ima nekoj nesto protiv neka ne ja otvara voopste temata .. bes sirenje na omraza prema tugja vera
Ако е ова вака зошто тогаш воопшто се носи хиџаб? Од каде потекнува ова и зошто воопшто се практикува ако не потекнува од куранот?
Веројатно е некое толкување на светата книга. Ко што има милион правци во христијанството, базирани на некое толкување, општествено-економско условено. Јас не знам да има библиски кодекс за облека во црква, ама ете, наводно постоеле такви правила. Башка од католицизам до протестантски правци, правилата се небо и земја. Веројатно е исто и со исламот Би било фино да чуеме друго мислење, секако, јас само си кажав како мислам дека е.
Има учења кои укажуваат дека произлегува од дервишките редови. Исламски следбеници се облекувале во долги долами, но, тоа претежно го правеле мажи, високи чиновници, по нашки монаси.
А можеш ли да ми дадеш мене одговор? Кој е делот во куранот поради кој си избрала да носиш хиџаб, поради кој толку веруваш дека треба да го носиш? Јас да ставам нешто такво на себе и да верувам во нешто толку навистина би имала причина за тоа, а верувам имаш и ти.
Немам што да гуглам, еве повели ти демантирај ме. Добри прашања ти поставија горе. П.С. Не се пишува хиџаП.
Hidžab (arapski: حجاب) - veo ili marama, koju nose neke ženeislamske vjeroispovijesti kojom se pokriva kosa. Hidžab ne obuhvaća pokrivanje lica i ruku. Pojam hidžaba u užem smislu koristi se kao sinonim za pokrivanje kose maramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. Hidžab je jedna od osnovnih vjerskih obaveza svake punoljetne žene muslimanke. Kada je u pitanju hidžab tj. pokrivanje kose, naredba u vezi s tim eksplicitno je sadržana u kur'anskom tekstu (An-Nur 24:31). Dakle, hidžab je sastavni dio vjerskog obreda, a ne samo znak koji upućuje na privrženost islamu. Škole islama daju hidžabu širu simboliku i značenje predstavljajući ga kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.
Чудно како само муслиманките на блиски исток и балкан се покриваат. Зошто тоа не го прават во Африка, во Америка итн?
Ovaj hadis jasno spominje kako su ove ashabijke razumjele ovaj ajet "i neka vela svoja spuste na džujubihinne (tj. svoja tijela, , vrat i grudi)"
Го прават во многу африкански земји, Египет, Либија, Сомалија, Алжир, Мароко, Тунис.. Јас колку што знам и за машки е задолжително покривање во исламот, и во шеријатските земји и мажите се доста покриени.
По Куран жената НЕ е приморана да носи хиџаб туку по своја волја. Иако сум муслиманка, носам и кратко и тесно, ниту било кој од мојата фамилија не носи Хиџаб, но доколку некогаш посакам тоа ќе биде само моја желба а не дека МОРАМ..