Хиџаб

Дискусија во 'Мода и стил' започната од RIRIFENTY, 27 октомври 2013.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Во Тунис е забранет хиџабот, а во овие другите повеќето е право на избор. Од Сомалија и правилата ми се повраќа, не ја сметам за држава. Сеуште ги осакатуваат девојките за да немаат сексуално задоволство, а не да имаш право на избор за бурка. Како и да е, ретко каде и во Африка се носи, во тие понормалните земји.
    Мислам Белгија е исто забранет.

2. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.245
    Допаѓања:
    67.772
    Еве погоре постира членката дека така вели во куранот.
    А, ако не е по куранот зошто тогаш би носела по своја желба?

На Feminka22, Pea, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Мислам дека никаб е забранет во тие земји, а хиџабот не е никаде во свет. Барем така мислам.

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Морав да изгуглам за никаб, забранет е во Тунис, Чад, Конго, Камерун ме мрзеше да барам за други. Од европскиве е забрането покривање општо на лицето во Белгија, Холандија, Бугарија, Франција и најново Швајцарија.

На Pea му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    23.735
    Јас како што знам, Куранот не наметнува ништо. Пишува дека жената треба да е скромна и да не покажува коса, ама тоа треба да биде меѓу неа и Господ. Не смее да биде наметнато од семејството и од никого.

На Idedemja и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.242
    Допаѓања:
    189.486
    Јас овде гледам толкување @RainBow , разбирање на нешто што е пишано. А кога нешто е подложно на толкување, може милион верски субјекти, со различни интереси, различно да го толкуваат.
    Светите книги се така фино пишани, да може многу различно да се толкуваат. Ако толкуваш сам, ќе протолкуваш едно, ако ти толкува ,,учител,, може да ти протолкува друго. И после останува на силата на убедување.
    ...
    Мислам, ако ја толкуваме буквално, секоја рандом реченица, не би требало на пример да одиме на работа и да се грижиме за храна на масата да донесеме, јер, како беше во библијата- врапчињата не сеат и не жнеат и пак имаат за јадење, или така нешто, сега по сеќавање пишувам:wasntme:

Последна измена: 6 ноември 2021
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    90.540
    Јасно пишува дека е обврска на верничките.
    Значи не носат тие кои не се по верата.

На elimkd и Need for Speed им се допаѓа ова.
  8. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.223
    Допаѓања:
    57.227
    Можеби во теорија не наметнува, ама во пракса не е така. Многу жени се приморани да носат од татковците и мажите.
    Каде што живеам има албански села во близина. Ретко дека ќе видиш жена непокриена. А според тоа што имаат луѓе кажувано, туѓ маж да појди на гости кај некој од нив нема да види жена, ќе се повлечат в соби некаде, или ако мора да се тука покриени секако. А мажите нормално облечени си се, тие го имаат главниот збор.
    Не негирам дека им е избор на некои, ама реалноста е дека многу мораат да носат оти е срам да си жена и да те гледаат.

На Cookie21, mode-kristina, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.245
    Допаѓања:
    67.772
    Тогаш, нели е целосна спротивност на целта на носењето на хиџабот да биде модерен, да има разни стилови и слично? Кога нели се носи бидејќи жената треба да е скромна? Дури и веќе кога се сака да се носи нема потреба да е хиџабот модерен или да се комбинира со облека.

На mode-kristina, Bezimenka90, Angie1432 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Многу убава насока во која ја водиш дискусијата, мудро.
    Абре жени вие рипате и ги напаѓате жените кои од нивни причини, не завлегувам сега детално во нив, решиле да стават хиџаб. И сега тие велат ќе не осудуваат и нашите дома, и нашите женски роднини и блиски зошто сме ставиле и вака некои од страна на кои тоа им делува како опресија врз женската автономност, уникатност и убавина а тие пред се сакаат, чувствуваат од душата дека така треба и е исправно даносат хиџаб. Мислам не е културно и фер да им се навлегува во верската идеологија, а нималку да им се буричка по чувствата зошто тоа го сметаат за исправно, јас тотално ги оправдувам и разбирам зошто така чинат. Не осудувам ги прифаќам и мене ми добиваат на ваков трансформиран начин посебен шемк, убавина, уникатност. Може клише ама во свет на Кардашијанки биди своја, ако сакаш хиџаб стави носи до крај на живот, ако не сакаш извади.
    Ама тука членкава се обидува да ви каже ради страхопочит задржува да носи, а и да го извади нема никој пиштол на чело да и стави да го врати. Многу полиберално живеат од порано, разберете, затоа и членка погоре пиша не осудувам како порано, зошто и нашето општество што гледа сексистички кон женсото тело не е подобро. Абе имаме професии каде доминира типично женски униформиран изгглед, стујардеси, хостеси итн. тек една украинска авиокомпанија сега реши да им ги олабави правилата за облекување на нивните вработени. Мислам дајте малку фокус и на ова во светов, не е ли тоа опресија врз женското тело. Зошто јас пример како стујардеса да морам секад да сум тип-топ, барби дол, па плус штикли обавезно и доминантно сукња? Па ги порверуват пред секој лет дали се соодветно облечени.
    Ок знам во договор тоа им е наведено и нема прифати па не ми чини, откази имаат добивано на тој основ итн. иако некои спорови биле и во полза на поранешни стујардеси решени.
    Нејсе ако гледаме дека има опресија има и во нашето општество, а и на светско ниво, против тоа треба да се бориме, каде што нема верска идеологија и индоктринација а се прави, за плата, за пари.
    Ај олабавете ја темава за мода е.

На Snowflake92 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па би требало да се премести во Религија зашто никако не е моден додаток. Јасно пишува дека е верска обврска.

На Nausicaa, Bezimenka90, Angie1432 и 9 други им се допаѓа ова.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Јас пишав наназад мене уопште не ми пречи да носи кој што сака. Овде кај што живеам јас тоа е нормална појава,летово се бањаа на плажа.
    Јас кажав да не се вреѓа ниту една ниту религија ама збришаа, добив предупредување пред бан за навреди кои не ги пишав.

Кажав не е во ред да се наметнуваат мислења и убедувања и дека секој има право на избор. Дали ќе носи или не, и од која причина мене лично не ми менува ништо.

На повеќето им е неприфатливо и страшно, додека мене ми е неприфатливо да шетам во зима по минич на ладно само за да бидам во тренд. Ниту се гради имунитет,ниту некој ќе те забележи туку ќе тресеш клинци.

Поединци го направија носењето хиџаб како најголемо злосторство врз жената.

13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    23.735
    Пак ќе кажам, тоа е меѓу жената и Господ. Има муслиманки што се престроги и им префрлуваат на другите што покажуваат врат. Има што многу лабаво го носат хиџабот и покажуваат прамени, го носат како симбол. Има што некогаш го носат, некогаш не (лично знам такви).

Религијата треба да е многу индивидуална, а да се задржат колективно само спиритуалните вредности, според кои е инаку многу тешко да бидеш прав верник. Знам дека тоа е се уште невозможен сон и не е фер да се размислува за тоа додека поголем дел од времето е наметната религијата. Ама не можам ни да се согласам дека хиџабот е до крајност опресивен кога стварно има жени што го носат за себе.

На Idedemja и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  14. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.083
    Реално ако збориме кратко и тесно се забранува у ислам како што знам.

Хиџабот според текстот од куранот е задолжителен за исламските верници.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Треба точно, особено од оној дел во кој се разви почетната дискусија, тоа и друга членка уште пред некој ден го говори и укажува на тоа.
    @RainBow тоа што има стилови, разни бои на хиџаб е за да е во согласност со денешниве модерни времиња. Сепак и по најнова мода да се облечени некои жени, еве од другиве религии кои не носиме хиџаб може да сме многу скромни на изглед, а современи во облекувањето. Исто е со хиџабот се адаптира на денешно време, сигурно нема да го носат од материјали од кои се изработувал во некој минат век. А ако некоја сака најобичен, безличен хиџаб, неупадливи бои и облекување нејзино право си е, имаат избор во тоа самите жени кои го носат.

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Истото и јас го пишав, која што ќе носи или не на глава не ме занима, доколку не ми наметнува и мене исто, а јас да не сакам. Јас кај не имам шетано по светов, што не имам видено, ама реков што е проблемот делумно во претходните мои мислења. Па еве и кај нас ги има во одредени населби.
    Јас само не оправдувам кога за пари го прават тоа и кога се наметнува на малолетнички, еве спомнаа и на деца мали. Иако јас знам на мали деца, девојчиња не се става, барем колешка од работа ми објасни дека се става/таа го ставила кога добила циклус. Ете некоја пиша од полнолетство носеле.
    Како е во Кураност точно (не)наведено, дали е толкување не некоја негова реч не знам точно, еве секоја на темава што се искажа дека носи хиџаб си дава свое толкување како разбира и и е блиско до неа.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.474
    Така е. Но ако идеме што е се забрането ехее, кај ќе ни биде крајот.
    Тоа мене не ме прави помалку муслиманка од таа со хиџаб.Пример, познавам две сестри од фам на маж ми, забрадени а крадат, лажат. И ај сеа? Кој е тука поголем верник?

На Nausicaa, OmilenataZaNego, ElenaOfRivendell и 5 други им се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.997
    Допаѓања:
    123.510
    Сега ќе ти сликнам текст од куранот - го имам само со англиски превод.
    Inkedviber_image_2021-11-06_12-58-03-628_LI.jpg

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  19. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.245
    Допаѓања:
    67.772
    Самата поента на хиџабот е скромноста, тоа веќе мислам се утврди.
    Значи, ако го носиш по сопствен избор тогаш се согласуваш и го почитуваш тој дел од куранот. Која е инаку поентата да носиш толку модерни хиџаби, ускладени со облека, правиш модни комбинации и целта е нели, да изгледаш убаво, што воопшто не е скромно и е спротивно од самата суштина на хиџабот?
    Едноставно нема ама баш никаква логика за мене, посебно за оние кои сами одбрале да го носат.
    Ко сега, сум одбрала да бидам монахиња, ама ќе си се облечам во мантија искомбинирана по најнова мода. Нелогично, нели?

На piglet1, Nausicaa, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Коса нема само на главата.