Холокауст(|| Светска Војна)

Discussion in 'Општи дискусии' started by Cvetetto, Mar 16, 2014.

1. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Нацизам нема врска со фашизам тоа мислам дека знаеш нели. Татко на фашизмот е Мусолини а сите сте се фатиле за Хитлер. Не ми е поентата таргетот на Хитлер туку зошто никој не се соживува и не ги споменува Словените како најбројни жртви во II Светска војна, туку само се споменуваат евреите и хомосексуалците, како да се свето нешто. Поентата ми е зошто се занемаруваат другите националности кои биле жртви на војната а се величат евреите. Никој не споменува и ниту некој знае колкава е бројката за убиените домородни американци, а тоа не се знае бидејќи се крие, ниту ќе го сретнеш во учебници тоа. Најголемиот геноцид е извршен врз домородните американци. Ќе се израдувам ако некој дознае колку луѓе биле убиени и кој го извршил геноцидот.. Тешко дека ќе најдеш на интернет. Ете тоа кажува кое е најголемото зло во светот.

2. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

И Ромите ги заборавивте. :!:

Someonespecial likes this.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Ерммм... не? Можеби има разлика, но дека немаат врска е тотален нонсенс. Нацизмот е форма на фашизмот која во Германија се појавила десетина години после она во Италија. Разликата е во тоа што фашизмот е тоталитарен режим кој се фокусирал на важноста на државата, а нацизмот на супериорноста на Ариевската раса, расизмот, антисемитизмот и слично.
    Јас сега иронично ти ги споменав хомосексуалците затоа што знам колку имаш против нив, па ги додаде :) инаку само во набројуванки меѓу последните групи се спомнуваат, ако воопшто и толку. Сега уште да сфатам што имаш па и против Евреите :)

Нели си ја читал и Mein Kampf, ваљда треба да знаеш и од кои лични „причини“ му се создала на Хитлер таа ѕверска омраза и одмазда за Евреите? Нема тука место за никакви споредби, воопшто не е точно дека Словените се занемаруваат - секаде предавање за Втората светска војна нормално се почнува со окупацијата на Полска (затоа и огромниот парадокс е што ти како Полјак можеш да го величиш Хитлер); се учи по историја за партизанските ослободителни движења во сите држави, со акцент на она во конкретната земја.

Бројки не знам, ама сум слушала и положила со 10ка предмет за американската историја во која голем дел за окупацијата на домородците, така да и тоа како имам претстава што се случувало :)
    И пак нема поента тука. Историски зла не се споредуваат, сите треба да се омразени, да се паметат за да не се повторат.

Vitaly likes this.
  4. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Доволно е да видиш што прават денес евреите врз палестинците и ќе ти стане јасно што имам против нив. Истражи малку за нивниот режим, дури и од фашизам е полош. Ако сум десничар немора да значи дека го величам Хитлер. Има многу работи кои ги нема во учебници и се кријат од јавноста. Победниците ја пишуваат историјата по своја приказна. Она што го пишувало во книгите пред 10-20 години нема врска со она што го пишува денес а се работи за ист настан. Ништо не ослободиле партизаните, се знае кој го извлече најдебелиот крај. Онаа војна која била на овие простори не е можно да се спореди со она што се случувало во СССР, Полска или Германија.

5. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Воопшто не го оправдувам тоа денес со Палестинците, како ниту една друга опресија и воен конфликт. Ама тоа е друго, а холокаустот е друго. Тоа биле обични невини луѓе во огромен број, жртви на изопачен психопат.
    Има и многу сведоштва од преживеани (меѓу кои и македонски Евреи), види и прочитај и ти нешто од „мејнстрим“ и „познатата“ историја.
    Релативизирањето е многу лоша работа :)

Feminka22 likes this.
  6. Queen8

Queen8 Популарен член

Страшно и жалосно, никогаш да не се повтори таква трагедија во човештвото воопшто.