Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

  1. viktori15

    viktori15 Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јуни 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    :!: Здраво јас сум нова на форумов, поздрав до сите
    Дали некој може да ми помогне во врска со хормоние да ми кажи што значи ФСХ и ЛХ хормоноите многу ми се ниски а пролактинот и естрадиолот многу високи, многу сум исплашена пред да одам на косултации кај матичниот незнам од што може некој да ми помогне ве молам
     
  2. rak11

    rak11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    76
    neznam daali planiras bremenost ili ne ama so vakvi hormoni nemozes da zanremenis pod hitno odi kaj tvojot maticen ginekolog da ti dade soodvetna terapija za da gi dovedes vo normala,posebno so visko prolaktin nema bremenost nikako ti go kazuvam ova bidejki go imaav ovoj problem,se nadevaam deka skoro ke ro resis tvojot problem
     
    На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  3. iki26

    iki26 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.447
    Zenski moze da mi dadete vase mislenje za sledniov hormonalen status.
    Go pravev denes ama mi na 4 den od ciklus zosto vcera bese Nedela i ne rabotese nikoj :(

    FSH-9.8 (2.8-11.3)
    LH-25.6 (17-77)
    Prolaktin -21.4 ( 1.9-25)
    Estradiol- 91.5 (160)
    Progesteron- 0,57 (0-1,13)
    Testosteron- 39.6 (0-81)

    Mislam deka malku FSH mi e visoko i dosta e razlicen soodnosot pomegju LH iFSH.
    Jas plus imam PCOS mislam deka ne mi se losi, ama sakam da slusnam vase mislenje.
    FALAAAAA odnapred!!
    Drugata sreda treba da odam na ginekolog zatoa sakam do togas vase mislenje
     
  4. SLATKA23

    SLATKA23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    39
    Пол:
    Женски
    Дали може некој да ми каже колку чини испитување на хормонален статус на државна болница?

    Фала
     
  5. silk

    silk Популарен член

    Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    885
    Допаѓања:
    754
    Slatka,jas koga ispituvav pred nekolku meseci me kostase okolu 500 denari, I toa za site hormoni. A Sega mislam deka se I namaleni cenite. Pozdrav
     
  6. iki26

    iki26 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.447
    Jas prosliot mesec ispituvav hormoni na drzavna i me cinese 50 den za hormon. Treba samo uput i plavo kartonce
     
  7. ilence

    ilence Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    85
    Еве денес за седум хормони ми земаа 350 денари во дрзавна на гнк
     
  8. iki26

    iki26 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.447
    Може некој да ми каже што значи намален ЛХ?ФСХ-5..........( 2,8-11.3) ЛХ- 11..........(17-77) Плус имам ПЦОС.
     
  9. Dreem.Girl

    Dreem.Girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    115
    А дали е морално да се извши проверка на хормонален статус :?:
     
  10. rak11

    rak11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    76
    не доколку немаш никаков проблем
     
    На Dreem.Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Abeja

    Abeja Популарен член

    Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    16.781
    Пол:
    Женски
    ОН Прогестерон е 1,6 а нормално во фолекуларна фаза е од 0,3-1,0

    Cortisol е 430, нормално е 55,0-690
    Andorstenedione е 4,21 a normalno e 0,70-3,50

    Кога прогестеронот е покачен се очекува и андростендионот да е покачен, но дали некој знае што значи ова покачување.
    Се работи за 3-ден од мен.циклус
     
  12. bibuskaa

    bibuskaa Активен член

    Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    Феминки, дали има потреба да ги испитувам хормоните, а имам многу редовен циклус (27-29 ден) и при секој преглед на вагинално ехо имам фоликули?! Кога има потреба да се испитуваат? мојот доктор не ми кажал ништо за тоа дали треба да ги испитам,....... се обидуваме за бебушка, нели како сите феминки?!
     
  13. bibuskaa

    bibuskaa Активен член

    Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    дали користењето на утрогестанот вагинално би сметало за испитување на хормоните во следниот циклус?КАДЕ НА КЛИНИКА СЕ ИСПИТУВААТ ХОРМОНИ НА 3 ДЕН ОД ЦИКЛУС?
     
  14. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    9.039
    Допаѓања:
    77.900
    ^ Гинекологија
     
  15. bibuskaa

    bibuskaa Активен член

    Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    Има ли врска во кој дел од денот се испитуваат или најдобро е насабајле?!
     
  16. l-a-d-y-di

    l-a-d-y-di Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    203
    Пол:
    Женски
    Пролактинот се испитува на 3 ден од менструација, и најдобро е од сабајле
    Мене ми рекоа дури со никого муабет да не прам и во чекална да се одмориш 30 мин за да се стабилизираш, оти и пешачење и секаква физичка активност влиаел на него
     
  17. bibuskaa

    bibuskaa Активен член

    Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    а мора ли во истиот циклус кога се испитани хормони на 3 ден да се испитаат и хормоните на 21-ви ден.што доколку не сум во можност во ист циклус?
     
  18. gjul

    gjul Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    216
    slatka cenata e 900 denari 100 od xormon e pozz
     
  19. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.235
    Допаѓања:
    29.957
    Пол:
    Женски
    Јас за 10 хормона платив 450 денари во понеделникот :) значи околу 50 денари е еден хормон :wasntme:
    А, за пролактинот нема врска кој ден се испитува, па на самиот резултат може да се види тоа, нема никаква фаза, само референтните вредности се дадени :)
     
  20. bibuskaa

    bibuskaa Активен член

    Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    феминки, дали е можно при покчен пролактин,скоро 3 пати од границата на нормала, да имам редовна овулација, бидејќи циклусот ми е секогш редовен и секогаш на вагинално ехо имам добар фоликул )??? и од што би можело да е покачен и дали ми смета на овулацијата:?? и во ред ли е да се почне веднаш со бромергон???