Драги содрушки, би сакала да земам упат за утре да испитам хормонски статус (и да биде дел од документацијата за барање ваучер) во Јане Сандански. Вие што сте правеле таму, се оди како за лабораторија, горе десно (мислам прв кат)? И како беше, памтам на ГАК кога правевме, почекувавме како од 9 до 9 и пол нешто дававме крв поради кортизолот? Дали на некоја и е поново, да ме потсети.. Фала!
Da gore desno (prvi kat). A zoshto kortizol da ispituvash pa toj ne e na listata shto se bara vo dokumentite za in vitro. Inaku reagens za estradiol nemaat
Ах сега видов, нејсе, бев сабајлево, дека сите хормони ги наведовме.., да немаат за кортизол, а не треба за ваучер нели, така што не е страшно, но немаа и ТСХ и Е2 и може уште нешто, ќе видам во резултатите. Е сега, следниот месец ќе правам хормони во Систина заради инсеминација, на втор ден, па ќе ги додадам и тие што фалат овде, што мислите, ќе прифати фондот едни од еден циклус, други од друг и така стои таму не постари од 6 месеци, не вели ништо за ист циклус Ќе им пишам, немавте реагенси, па направено после во приватна лаб...
Vo petokot pravev jas i samo E2 nemashe pa zamoliv vo druga epruveta da mi stavat od krvta i ja odnesov samo E2 vo Synlab.Ne nema da ti napravat problem Bitno e da ne se postari od 6meseci
Да ве прашам ако може некој да ми објасни: што значи покачен андростендион и како може да се регулира, дали треба да се зема терапија? И ТСХ ако е на граница, како да се намали?
Здраво девојки! За покачен пролактин ми препишаа бромергон 1/4 навечер на една недела. Во ред е така да се пие или?
Девојки може ли некој да ми објасни која е поврзаноста на ФТ4 со ФСХ? 3 и пол години пијам Еутирокс, конечно го симнав ТСХ под 2, но ФТ4 ми е на горна граница. Ендокринологот ми рече дека не би требало да смета ФТ4 за забременување, но гинекологот ми рече дека најверојатно ќе треба да се симне да не биде на горна граница. Незнам на кого да верувам и дали некоја од вас има вакво искуство?
Исто како што се стандадни референтни вредности за TSH од 0,4-5,5, а оптимални од 0,5-2, така за Т4 оптимално е да биде кон горната граница на референтните вредности. Значи сé e супер, не се секирај.
Па така мислев и јас, кога ТСХ се намалува ФТ4 се зголемува, ама ме збуни гинекологот што ми вика дека е веќе на горна граниџа и треба да се спушти.
Женски како сте? Да не случајно некоја има инфо дали на ГАК почнаа со испитување хормони? Кога бев претходниот месец ме вратија, сестрата на врата ми рече додека трае ситуацијата не примаме за хормонски статус... Да не одам џабе пак
Не работат сеуште. Земи си упат за Клиничка биохемија или Јане Сандански. Исто и за во Идадија имаа споделено дека прават.
Женски здраво. Јас и тука да пишам на оваа тема мислам дека е посоодветна Правев хормонален статус, две неуспешни инсеминации, на втората докторот ми даде Бромергон 1/4 навечер заради пролактинот на горна граница од предходните резултати (пред година ипол), а според овие резултати очигледно е дека треба да ја зголемам дозата. Неделава правев пак уште еден статус на трет ден од циклус. Еве ги резултатите и спобудалена сум Ве молам за искуство, совет. Секако имам закажано консултација со доктор во Среда Фала ви многу
Пролактинот ти е стрес хормон... пред да одиш да го испиташ треба да си одморена и да одиш штом станеш да те боцнат (стресот колку е можно намален да е ) но штом пиеш и терапија сигг ќе се среди
Абе со се ова што ми се случува периодов.... а иначе и јас така мислам декс со терапија ќе се среди па скоро и две цртки ќе видам. Криво ми е порано што не направив... Иначе Бев одморена, ама предходниот ден бајаги се истресирав за глупости па мислам дека и тоа плус си напраило свое овде. Фала