Zdravo devojki. Dali nekoj moze da mi kaze za pokacen hormon androstendion 0.7 -3.5 mene mi e 4.28.dali e nesto seriozno i kako se lekuva. Fala vi
Како ти се ЛХ и ФСХ? Обично андростеронот е покачен со пцос. Јас лично немам пцос, ама ми беше покачен 4,1 и кога ја прашав матичната ми рече дека тоа се средува со контрацептивни, ама бидејќи јас сакав да останам бремена, не земав ништо за да го корегирам.
isto i jas planirav da zabremenam i dur.cekam da pominat meseci gi pravam potrebnive ispituvana. Pred 2 meseci imav abo.rtus
И јас имам ПЦОС и покачен андростенедион. пред некој месец вредност околу 5, а и ЛХ ми беше покачен, сега кога испитував хормони ми беше намален, колку твојот отприлика, а ЛХ во нормала, докторката ми препорача да почекам уште некој месец и пак да испитам хормони и доколку е потребно ќе ми даде упат за ендокринолог. Искрено, од искуството досега, гинеколозите како да не се замараат многу со ПЦОС или ко да немаат доволно познавање, се мислам дали да чекам или уште сега да отидам на ендокринолог.
Ако сакате да забремените нема зошто да чекате. Хормоните кај ПЦОС не можат сами од себе магично да се средат. Точно дека на секое испитување даваат различен резултат, и некогаш ќе изгледаат супер, ама не е баш така. И јас лично сум со ПЦОС, имав покачен тестостерон, изостанок на овулации, за кој не ни бев свесна зошто имав редовни циклуси. И така чекајки ми помина повеќе од пола година во залудни обиди и сега уште пола со терапија што сум можела многу порано да ја примам. Како и да е, мој совет правец кај ендокринолог, гинеколозите не се специјалисти за хормони!
@BS123451988#*123, прашај паталец Мене ми беше фсх многу (МНОГУ) повисок од твојот. Со исхрана успеав да го симнам дури и во граница ама АМА!!! нешто што најмногу се каам е што оставив гинеколог да ми оправа хормони. Мојава врска немаше, а од тоа што слушам од другарки, и другите не се поарни. За хормони се оди на ендокринолог. Три години се труев со Јасмин, за џабе (најверојатно) зошто мојот проблем е (најверојатно) поврзан со шеќерот. Ти најпрво ќе си бараш упат за ендокринологија (што искрено, не знам како е сега со короништево) а во меѓувреме ќе исфрлиш од исхрана се што има многу јаглехидрати. Односно, ќе кажеш „Не“ на: благо, сокови, леб, макарони, ориз, компир, грицки. Насочи се повеќе кон зеленчук и овошје, месо, риба, јајца, млечни производи. Ама во секој случај- ендокринолог обавезно и не дозволувај гинеколог да те лечи со хормонална терапија.
Искрено од моето искуство и од искуства на други за кои имам слушнато и прочитано овде очекував гинеколозите да ни дадат повеќе информации, да не праќаат по испитувања, особено ако има некој проблем или се трудиме да зачнеме, а всушност повеќето информации ги имам добиено само што сум пребарувала на нет, од овде и од луѓе со слични проблеми, колку сум била наивна значи... Ви благодарам
еден мал совет, тие што поминале абортус, не правете прерано хормонски статус, малку во хаос се на почеток, џабе ќе се паничите.. и мене ми беа луди со вредностите, а после неколку месеци, се врати се' во нормала.. не брзајте..
@Nausicaa kolku ti bese fsh to pokaceno?mene mi se fsh i lh 13.8 i 13.6 mi dade ovunorm pa sega nezz sto i kako?dal nesi znaes so znaci pokaceno fsh
Тука можеш подетално да прочиташ за покачено фсх. https://www.newborn.mk/mk/sto-e-fsh-i-sto-znaci-visoko-nivo-na-fsh/
Како што напишаа и погоре. Упат од кај општ матичен за на ендокринолог или барем интерниот, резултатите од хормонски статус со тебе и на консултација. Гинеколозите не се специјалисти за решавање на хормонални пореметувања. Ако ја прочита статијата што ти ја прикачи @Nade-sunrise веќе знаеш дека нималку не е наивно покачувањето на фсх, затоа не губи драгоцено време, оди на вистинско место.
Дали на ГАК имаат реагенси за сите хормони што се испитуваат? Ако правел некој од скоро се надевам дека ќе сподели.
Јас железничар правев и ги имаат лх,фсх, естрадиол,пролактин и тсх Со упат од матична е сега незнам дали работат викенд ако ги испитуваш овие на трет ден. Позз
не испитуваат на гак моментално хормони иди на клиничка биохемија, исто земи упат од матичен гинеколог, ги имаат сите реагенси