Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. BS123451988#*123

BS123451988#*123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2020
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    148
  2. Bebce162015

Bebce162015 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Zdravo devojki. Dali nekoj moze da mi kaze za pokacen hormon androstendion 0.7 -3.5 mene mi e 4.28.dali e nesto seriozno i kako se lekuva. Fala vi

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.598
    Како ти се другите хормони?

4. Bebce162015

Bebce162015 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Dobri mi se drugite osven ovoj

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.598
    Како ти се ЛХ и ФСХ?
    Обично андростеронот е покачен со пцос. Јас лично немам пцос, ама ми беше покачен 4,1 и кога ја прашав матичната ми рече дека тоа се средува со контрацептивни, ама бидејќи јас сакав да останам бремена, не земав ништо за да го корегирам.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bebce162015

Bebce162015 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Fsh mi e 5.52 od 1.98- 11.3. i lh 6.50 od 1.1 - 11.6. Ova na 4 den od ciklus gi pravev.

7. Bebce162015

Bebce162015 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    isto i jas planirav da zabremenam i dur.cekam da pominat meseci gi pravam potrebnive ispituvana. Pred 2 meseci imav abo.rtus

8. Bebce162015

Bebce162015 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Inace jas imam pcos.

9. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    2.528
    И јас имам ПЦОС и покачен андростенедион. пред некој месец вредност околу 5, а и ЛХ ми беше покачен, сега кога испитував хормони ми беше намален, колку твојот отприлика, а ЛХ во нормала, докторката ми препорача да почекам уште некој месец и пак да испитам хормони и доколку е потребно ќе ми даде упат за ендокринолог. Искрено, од искуството досега, гинеколозите како да не се замараат многу со ПЦОС или ко да немаат доволно познавање, се мислам дали да чекам или уште сега да отидам на ендокринолог.

10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.201
    Допаѓања:
    20.372
    Ако сакате да забремените нема зошто да чекате. Хормоните кај ПЦОС не можат сами од себе магично да се средат. Точно дека на секое испитување даваат различен резултат, и некогаш ќе изгледаат супер, ама не е баш така.

И јас лично сум со ПЦОС, имав покачен тестостерон, изостанок на овулации, за кој не ни бев свесна зошто имав редовни циклуси. И така чекајки ми помина повеќе од пола година во залудни обиди и сега уште пола со терапија што сум можела многу порано да ја примам.

Како и да е, мој совет правец кај ендокринолог, гинеколозите не се специјалисти за хормони!

На tina2018, LunaGrey, Мишел* и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    @BS123451988#*123, прашај паталец :)
    Мене ми беше фсх многу (МНОГУ) повисок од твојот. Со исхрана успеав да го симнам дури и во граница ама АМА!!! нешто што најмногу се каам е што оставив гинеколог да ми оправа хормони. Мојава врска немаше, а од тоа што слушам од другарки, и другите не се поарни. За хормони се оди на ендокринолог. Три години се труев со Јасмин, за џабе (најверојатно) зошто мојот проблем е (најверојатно) поврзан со шеќерот.

Ти најпрво ќе си бараш упат за ендокринологија (што искрено, не знам како е сега со короништево) а во меѓувреме ќе исфрлиш од исхрана се што има многу јаглехидрати. Односно, ќе кажеш „Не“ на: благо, сокови, леб, макарони, ориз, компир, грицки. Насочи се повеќе кон зеленчук и овошје, месо, риба, јајца, млечни производи. Ама во секој случај- ендокринолог обавезно и не дозволувај гинеколог да те лечи со хормонална терапија.

На tina2018, IRBBB, CareTee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    2.528
    Искрено од моето искуство и од искуства на други за кои имам слушнато и прочитано овде очекував гинеколозите да ни дадат повеќе информации, да не праќаат по испитувања, особено ако има некој проблем или се трудиме да зачнеме, а всушност повеќето информации ги имам добиено само што сум пребарувала на нет, од овде и од луѓе со слични проблеми, колку сум била наивна значи... :( Ви благодарам :l:

На Ilinaj, tina2018, dromka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    533
    еден мал совет, тие што поминале абортус, не правете прерано хормонски статус, малку во хаос се на почеток, џабе ќе се паничите..

и мене ми беа луди со вредностите, а после неколку месеци, се врати се' во нормала..

не брзајте..

14. BS123451988#*123

BS123451988#*123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2020
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    148
    @Nausicaa kolku ti bese fsh to pokaceno?mene mi se fsh i lh 13.8 i 13.6 mi dade ovunorm pa sega nezz sto i kako?dal nesi znaes so znaci pokaceno fsh

15. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.598
    Како што напишаа и погоре. Упат од кај општ матичен за на ендокринолог или барем интерниот, резултатите од хормонски статус со тебе и на консултација.
    Гинеколозите не се специјалисти за решавање на хормонални пореметувања.
    Ако ја прочита статијата што ти ја прикачи @Nade-sunrise веќе знаеш дека нималку не е наивно покачувањето на фсх, затоа не губи драгоцено време, оди на вистинско место.

На tina2018, dromka, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.893
    Дали на ГАК имаат реагенси за сите хормони што се испитуваат? Ако правел некој од скоро се надевам дека ќе сподели.

18. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Јас железничар правев и ги имаат лх,фсх, естрадиол,пролактин и тсх
    Со упат од матична е сега незнам дали работат викенд ако ги испитуваш овие на трет ден. Позз

На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    2.528
    Јас на клиничка биохемија пред еден месец, но мислам дека немаа естрадиол тогаш.

На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    не испитуваат на гак моментално хормони
    иди на клиничка биохемија, исто земи упат од матичен гинеколог, ги имаат сите реагенси

На tina2018 и WarriorAngel им се допаѓа ова.