Матичната досега не ти изреагирала за хормониве? Закажи си преглед на ендокринолог и кај добар гинеколог.
Јас на приватно бев, кога испитував ми рекоа три дена претходно да јадам нормално плус 100гр благо, вечерта пред испитување да не јадам после 21ч и да дојдам гладна. После ти даваат да пиеш шербет и треба да мируваш два часа, па ти земаат крв.
Mi nema izreagirano, sega me praka na ginikologija i akuserstvo vo skopje kaj drug lekar po moe insistiranje. Mi kaza deka ke me prati na endokrinolog a me ima zakazano vo ginikoloska ambulanta na klinika za ginikologija i akuserstvo. Haos e zenava. Kako i da e barem ke razgovaram i so drug lekar.
Здраво Треба да испитувам хормони на трет ден од циклус ми дојде вчера околу 5 кога треба да ми е 3 ден утре или задутре? Ви благодарам
Zdravo feminki. Denes bev na gak na pregled. Doktorkata mi napisa da napravam mikrobioloski brisevi i ako e se vo red da odam na HSG snimanje. Dali e bolna taa procedura? I uste edno prasanje na hormonskiot status mi ima napisano Normogonadotropen. Sto znaci toa dali nekoj znae. Vi blagodaram odnapred
Јас можам да ти одговорам за ХСГ значи ништо страшно. Не е болна самата постапка повеќе би рекла дека е непријатна, мене не ме болеше воопшто во тек на постапката и кратко трае 5 минути дали се вкупно. Болки имав два дена после тоа како менструални болки тој интензитет - значи пак ќе речам ништо страшно. И ми препиша докторот антибиотик 5 дена превентивно да не се јави инфекција. За хормоналниот статус не би знаела да ти кажам. Среќно!
Здраво девојки, Денес испитав хормони. По неколку дена ќе одам на консултација со доктор но сметам дека вредностите на FSH и LH не се баш добри. Дали некоја од вас имала слично искуство? Ви благодарам.
Лх и фсх се високи. Колку години имаш? Дали имаш примано некои стимулации скоро, дали прв пат испитуваш хормони?
Како што Наде веќе ти препорача испитај си и амх. Фсх варира од циклус на циклус па можеби следен месец повтори. Со резултатите појди кај гинеколог специјалист да ја видат и состојбата на јајниците. Во меѓувреме можеш да почнеш да јадеш смокви со маслиново масло за кои членки кажувале дека го спушта фсх. Исто така внимавај на исхрана пробај да исфрлиш благо, пржено газирано и конзумирај повеќе заленчук и овошје.
Ви благодарам за советите. Секако ќе посетам специјалист. Досега последниве месеци на ехо состојбата на јајниците е во ред, пап тест уреден како и микробиолошки брисеви, се е ок. Сакав само да прашам за мислење затоа што навистина ми е страв а вредностиве се високи. Превентивно испитував затоа што се обидуваме за бебе.
Ова нема шанси да се вредности на хормони испитувани на трет ден од циклус (кога треба да се испитуваат). На кој ден проверуваше?
ОК, во тој случај те советувале и членките погоре - обавезно проверка на АМХ (уште подобро АМХ во комбинација со ИГФ-1), ехо за проверка на состојба на антрални фоликули и консултација со специјалист. Можеби не би било лошо уште еднаш да го повториш хормоналниот статус на трет ден, малку се чудни резултативе бидејќи ФСХ и ЛХ се невообичаено високи за возраста и упатуваат на предвремена оваријална инсуфициенција, а естрадиолот е со нормална вредност.
Здраво девојки сакам да прашам за другарка дали се добри резултативе од хормони правени на 21 ден. FSH -4.97 LH -8.55 Андр 3.1 Dhea-s 319 TST - 28.4 TSH 2.34 FT4 12.4 INSU 7.12
Секако ќе правам дополнителни испотувања. Веќе сум преплашена а само превентивно испитував оти пробуваме за бебе, а сега не ни знам дали воопшто имам шанса за бременост.
Отвори во темата за поддршка за сите што сакаат да забременат и прочитај го мислењето на @Oksitocin. Ти посакувам што побрзо да ни раскажеш и ти таква приказна.