девојки некоја брзо што испитувала AND-андростедион, на клиничка биохемија и јане сандански нема реагенси уште. дали знаете кај може да има освен на приватно. Фала
Дечки кој е по упатен ве молам за мислење. Имам консултација со ендокринолог според кој нема потреба од пиење апчиња и се дур добивам нормално и немам проблњми со тежина, акни и слично се е во ред. Најбитно било кога ќе сакам да останам бремена тоа да се случи. Меѓутоа имам страв голем поради предходни операции како девојче. Родена сум со еден бубрег и две матки кои правеа проблем односно создавање тумори. На третата операција едната матка ми е извадена како и левиот јајник кој не ни бил скроз доформен нешто како рог ако добро се сеќавам. Јас добивам секој месец, овулацијата исто која се манифестира со болки и исцедок. Предходните резулати од хоемоните асоцираа на синдром на полицистични јајници, овие резултати дњлуваат подобри но сепак стравот си го имам сеуште..
Мила консултација со ендокринолог да видиш за инсулинот висок е и тој прави ановулаторни циклуси барем кај мене беше тој проблем а тсх ти е супер за бременост.
Со упат од матичен гинеколог е 50тина денари хормон. За комплетна слика најчесто околу десетина хормони се испитуваат (репродуктивни, андрогени, надбубрежни, тироидни).
Може резултативе ти се подобри во однос на минатите ама и овие не се добри, види си ги пак вредностите за тестостеронот и DHEA-S ти се над референтните, ај за тестостеронот се малку изнад ама овој вториов приметливо ти е покачен. Требале да ти го испитаат и андростендионот, претпоставувам во упатот е впишан ама на ендокринологија како што гледам од резултативе и претпоставувам таму си боцкана може немале реагенси. Моментално реагенси за андростендион на Државна имаат само на ГАК. Поради покачениве вредности на овие хормони имаш ПЦОС, сигурно и андростендионот ќе ти биде покачен ако го провериш. Оди обрати се кај поискусен еднокринолог ќе ти препише спиринолактон за нормализирање на адреналниве хормони и ако пробувате за бебе сигурно ќе додаде метформин. Само на ГАК, предминатиот викенд се затрчав на клиничка мислев и тие добиле штом ГАК имаат ама ништо, а на ГАК имаа и ми испитаа на почеток на јули. Сега си чекам следен циклус и пак и нешто дополнително ќе проверам таму. А на приватно сега во мај Авицена ми рекоа чекаат реагенси за андростендион, Синлаб имаат ама праќаат примерок во Германија се чека за резултати и Биотек имаа и тогаш и сега,. ако не се лажам 1800 е андростендионот додека во Авицена е 900. @Mazegin со упат за сите хормони од 500 до 700 ден. максимум сум дала, на приватно од 800-900 ден.па натаму се по еден хормон.
Едно прашање, матичната ми е на одмор а треба да испитам хормони, дали општ матичен може да даде упат?
Здраво, дали може мислење за хормониве освен тсх, примам терапија веќе. Хормониве ми се проверени во април уште и гледам дека сите се во нормална граница меѓутоа не се разбирам доволно а гинекологоѕ ништо не ми рече.