Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.332
    Допаѓања:
    170.851
    Ако ти се точни вредностите што ги пиша и резултатот твој, тогаш тебе инсулинот ти е идеален

На Maremama му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    @Maremama Супер ти е инсулинот, ја многу повисоки вредности имав. Немај гајле :)

На Maremama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Здраво имам проблем со акни
    Имам нередовен циклус,пијам контрацептивни Крипинео бидејки без нив не добивам
    Незнам дали да испитам хормони,гинекологот ми рече и да испитам нема да бидат релевантни бидејки пијам хормонски апчиња
    Најмногу оваа сакам да го решам заради проблемот со акни,веќе што не пробав но едни се сушат други излегуваат и сите ми се само на брадата и околу устата
    Секој совет ми е добредојден

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    20.368
    Контрацептивите не се решение ако имаш хормонски дисбаланс, акни и слично. Сигурно има некоја причина зад тоа што не добиваш без нив. Гинекологот да си го смениш, очигледно појма нема што прави.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  5. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Bella_Stella полицистични јајници имам и од тоа ми е нередовен циклусот
    Пиев диане35 скоро 8год со паузи секако но за време на паузите јас не добивав
    Исто бев и овој период немав добиено од Април бев кај гинеколог ми рече нема ни да добиеш додека не почнеш со апчиња
    Но овојпат ми ги препиша овие што ги напишав

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    20.368
    И јас имам пцос и затоа знам што зборувам. Лицето ти е такво зошто веројатно имаш покачени андрогени хормони, тоа е еден од основните симптоми на пцос. Како ти е дијагностициран кога не ти се проверени хормоните? Решението за овој проблем не се контрацептиви, се пие соодветна хормонска терапија од кога ќе се проверат хормони и ќе се види каков е дисбалансот. Дијагноза за полицистични јајници не се поставува само со ехо преглед.

На Guns N` Roses, Biljarkata и blessed.an им се допаѓа ова.
  7. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Знам но за да проверам хормони треба да прекинам со контрацепција така?
    И дали упат треба матичен да ми даде
    @Bella_Stella

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    20.368
    Упат ти треба од матичен гинеколог за да провериш хормони да. Инаку апчињата што ги пиеш содржат естроген и/или прогестерон и со нивна помош освен што добиваш на правилни интервали и ти изостануваат овулациите не си помагаш баш многу на проблемот пцос. Не сум сигурна, можно е да треба да ги оставиш за да провериш хормони. Ама пошто не добиваш без нив не знам како би одело тоа. Сакаш да забремениш или?

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  9. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Bella_Stella јас само сакам да го решам проблемот со акните ништо друго не ми претставува проблем
    Иначе имам две деца немав проблем за забременување забременив природно
    Но проблемот е што хормони се испитуват на 3ден од циклус а јас не добивам па да испитам хормони

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    20.368
    Можеби подобро е да се консултираш со дерматолог. Он ќе види за какви акни станува збор, а и си го знаат редот како оди за проверка.

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.125
    Ендокринолог да побараш и тоа некој добар.
    Како забремени природно ако немаш менструација?:?:

12. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Андрогени хормони можеш да испиташ било кој ден од месецот.

13. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Bella_Stella користам терапија од детматолог акнефуг,сона крема и клиндамицин гел скоро еден месец но ситуацијата не се подобрува
    Пред 6месеци пиев 10недели сумамед и лицето ми се среди но сега повторно но таа терапија ми беше од друг дерматолог
    @Biljarkata пиев диане35 и тој период ги прекинав и за два месеци останав бремена
    @Nade-sunrise а дали смета тоа што пијам контрацепција или прво треба да ги прекинам апчињата па потоа да испитам хормони

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.125
    @blessed.an ми излезе сега од нигде никаде некоја препорака за луѓе со пцос да се консултираат со доктор и да пробаат миоиноситол. Во случај грешно да го прочитав види во линкот.
    Можеби и не е за твојот проблем, можеби на некој друг ќе помогне а може е и глупост, појма немам.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27642297/

На Bella_Stella и blessed.an им се допаѓа ова.
  15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    @blessed.an да го смениш гинекологот оти врска нема, тоа прво. А после да си отидеш на салам ендокринолог. Не ти се регулирани добро хормоните, не може да ти нема направено хормонско испитување брее, како тоа нема да е релевантно. Па и без терапија и со терапија се прави хормонско испитување да се види дали терапијата одговара или не и како се движат хормоните. Ендокрнолог и добар дерматолог ќе си го средиш проблемот со акните.

На Biljarkata, Bella_Stella и blessed.an им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    20.368
    Точно е ова. Во последно време многу се наметнуваат суплементи со мио инозитол за жени со пцос. Ама кај секого различно делува. Јас лично пиев Елова неколку месеци, ама кај мене искрено не даде некој резултат. На крај испадна дека имам Хашимото и циклусот ми бил нередовен и не сум добивала цели 4 месеци поради тоа, а не поради пцос. Така да пак се враќаме на тоа дека членката треба ги провери хормоните.

Инаку мио инозитолот ја намалува инсулинската резистенција што е честа кај пцос. Воспоставува хормонска рамнотежа, го регулира циклусот и овулациите. Помага за да растат фоликулите и да имаат подобар квалитет. Исто помага и во случај на покачени андрогени хормони итн.

Има доста придобивки, ама најдобро е прво да се постави точна дијагноза, па после да се зема било што.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Здраво девојки.
    Поминаа 6 ипол месеци од пораѓај, мене ми каснеше се исплашив да не сум трудна пак, отидов на гинеколог испадна дека сум добила полицистични јајници после пораѓај.
    Сега ме пратија на Гинекологија за испитување хормони, ми рркоа од 2до5от ден од добивање да одам.
    Знае ли некој колку чини отприлика тоа и дали во било кое време можам да отидам?

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    20.368
    Дијагноза за пцос не се поставува само од ехо преглед, кога ќе ги имаш резултатите од хормони тогаш може да кажат со сигурност. Околу 9 хормони се и околу 450 денари е вкупно. Сабајле треба да отидеш.

На jarec6 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Фала :)

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pepi17

Pepi17 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2017
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    138
    Кортизол може матична да даде упат да се испита??
    И дали може во државна болница дополнително да се плати доколку го немаме на упат??