Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Јасно јасно. Да не те праќаа на магнетна на хипофиза, гледам многу членки праеле поради покачен пролактин?
    И можно е до толку да влијае на резултатот тоа што отидов уморна и бааги нервозна да испитам хормони? Посебно на пролактинот.

Ве отепав и тебе и @Iris-1234 со прашања...

2. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    5.537
    Фсх ти е екстремно ниско зашто е2 ти е високо, тие два хормони се во спрега. Толку висок е2 најчесто укажува на циста, појди на ехо да те видат.

На JanaDarling му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Абе слободно прашувај, за тоа сме тука. Мислам за пролактин треба да си одморена и наспана и пред да ти земат крв да одмориш таму 10-15мин.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    20.368
    Не, не правев магнетна. Прво почнав терапија да видиме дали ќе се среди, а следно беше магнетна ако не се спушташе. Имав среќа и сега е во ред. И те како влијае дали си одморена и под стрес. Јас минатиот месец пред да ми земат крв се изнервирав зошто немаа некои реагенси и ми се испонашаа и одма покажа покачен Пролактин. Сега веќе е под контрола, 8 беше последно кога мерев. Мене ми се случија доста работи последнава година и беше покачен како резултат на тоа.

5. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    867
    не сум примала терапија со минатите проверки на хормони секогаш беше во граница сега прв пат почна да се качува

6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Дечки, што точно покажува Анти Милер Хормонот?

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Резерва на јајце клетки.

8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Фала @Iris-1234 што ме оправаш, ама очигледно си ги одела овие патишта пред мене и сега ќе те гњавам.
    Ме прати матичната да испитувам иако FSH е во нормала кај мене (6.00). Ок е бројката, или?
    Сеа прочитав во тема за АнтиМилеров дека прв индикатор за испитување на хормонов бил покачен FSH.

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    5.537
    Фсх ти е добар. Ама може амх да биде низок и со добар фсх. Индикатор може да биде и намален број на антрални фолекули на ехо. Напрај си штом ти дале да испиташ, да си бидеш раат.

На DaisyDoo и Suze18992 им се допаѓа ова.
  10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    А можам амх да го испитам било кој ден од циклус? Некако многу ме протрча докторката, смета дека не се обидуваме доволно долго за да 'кревам паника'. Споменав за фоликулометрија, ми рече "аа не прво да го видиме хормонот" , потоа ако има потреба ќе мериме. А јас првично за тоа отидов.. Не знам зашо не ме седна арно си бев отидена.
    Така ли навистина си оди протоколно, прво амх, па после фоликулометрија?

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Кај мене им се видоа јајниците како малце смалени и затоа ме пратија да испитам, а фсх ми беше и мене 6 што е во ред. Излезе дека е АМХ е сосема во ред и немаше потреба од грижи. Така да не се грижи:hug:

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Не знам како е по протокол ама немој да се плашиш, оди и испитај си за да си раат. Се испитува на било кој ден од циклус.

13. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    673
    Од каде ми е толку висок пролактинот? Инаку ми е 57.
    Ни не се обидуваме за да имаме бебе.
    Многу ми е чудно.. :^)

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    20.368
    Не е така по протокол. И да е ниско Амх тоа не значи дека не ти растат фоликулите, него дека се намалени резервите. А фоликулометријата служи баш за тоа, да се види во конкретниот циклус дали има доминантен фоликул и потенцијална овулација. Испитај Амх, не е грешка, ама не требала да те врати за мерење.

На Suze18992, elenaklasik и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    11.227
    Нема врска Дејзи. Фоликулометрија е мерење фоликули, колку е созреан, големина изглед. А амх е резервата.
    Можела да ти мери. Кој ден ти е денес? Оди утре ако работи.
    Или ако ти е мерак, а не успееш на доктор, земи тест за овулација.

16. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Мене денес ми е деветти ден од циклус. Вчера на осми правев тест за овулација. Ова ми излезе.
    IMG_20220331_193619.jpg
    И ја покажав сликата на докторката сабајле ми рече "тоа е тоа, работи на случајот". Велам ама осми ден ми е, нели е некако многу рано. Таа ми вели дека според оваа црта ќе сум овулирала на 10ти ден (утре). Изнакупував тестови овој викенд ми е резервиран за уринирање во тегли. Баш да видам дали ќе потемнее линијата.
    Шо е до мене ја уште утре ќе идев да испитам Пролактин и АМХ ама рекоа подобро дојди во работен ден да биде свежа крвта... Така да здравје понеделник.
    Шознам можеби на жената веќе мака и е од мене, овој месец 3-4 пати и ѕвонев прашував, ама шо да правам ајде кој да прашам. Лаик сум на темава, да знаев порано ќе си потерав работа.

Фала ви на сите шо ми дробите овде стварно за било која тема повеќе тука се информирав. :f::f::f::f::f:

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    11.227
    @DaisyDoo , стварно брзо овулацијава. Ај да не ѝ се мешам на природата.
    Рече добиваш на 30ти ден. Замисли да имаш двапати месечно овулација! :D
    Баш необично, ама и со дупла шанса :).
    Сега тестовите направи ги, пак пиши овде. Имаш симптоми при овулација?

18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Прави тестови и постирај ги тука да ги гледаме и да даваме мислење. Секако дека тука ќе бидеме за тебе и тука сме да си помагаме една со друга. Сите некогаш сме биле загрижени и во тешка ситуација и во таков момент секој совет или искуство е добредојдено. Јас да не беше форумот немаше да знам за генетски мутации за тромбофилија, среќа што дознав тука и ги испитав па се покрив со терапија.
    Ќе биде сè добро, не се грижи.:hug::l::sun:

19. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    @elenaklasik Па и мене ми е чудно зошто толку брзо. На 7ми ден ми течеше она крајното кафеавото, ја и тој ден го рачунам во мензис. Ми варира од 27-30.
    Можно е и тоа двапати да овулира жена? Сериозно? Хаахах ако ме чита некој стручен ќе му се роди желба шамар да ми врзи. Велам јас лаик сум.
    Да завршам со работа одма дома ќе правам.
    Симптоми освен подуеност и eggwhite исцедок немам... :(

@Iris-1234 после ќе спамирам со тестовите :D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Далеку е од позитивен, како тоа е тоа. Ако имаш тестови следи, некогаш се случува тестот да е речиси позитивен со денови, значи зголемено е нивото на хормонот, но сепак недоволно да предизвика овулација.
    Инаку, можно е и рана и касна овулација, затоа најарно е редовни односи барем 2-3 пати неделно од крај на еден до почеток на следен циклус или позитивен тест за бременост (fingers)
    Двапати не може да се овулира, може да се ослободат 2 или повеќе јајни клетки во текот на една овулација.
    Може да овулираш и без симптоми.
    Ај ќе чекам тестови :)

На Bejb15, DaisyDoo, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.