После празнициве сум на контрола, ќе проверам баш на ехо како ќе биде, до сега ми немаат кажано дека нешто не е во ред или намалено. Ако треба ќе испитам дополнителни амх и инсулин. Па ќе видиме. Фала ти многу за мислењето
Здраво девојки, дали знаете дали има некоја приватна лабораторија шо работи со фондот за испитување хормони? Синлаб, Авицена нешо? Фала
Jas ne bi odela za ispituvanje na hormoni na drugo mesto osven na klinika vo skopje. Sekogas im se presni reagensite zosto sekojdnevno si gi pravat tie ispituvanja. Inaku nitu edna ne sorabotuva so fondot za takvi ispituvanja od privatnite labaratorii.
Оди преку матичен гинеколог земи упат за клиничка биохемија (ако си од Скопје). Периодов ги имаат сите реагенси и резултатите ги праќаат дури по меил на матичниот гинеколог (Update-нати се) Башка за цела хормонална палета ќе платиш околу 500-600ден (не ме фаќај за збор за ценава ама толку е отприлика). Приватно само еден-два хормони ќе те фатат толку.
Devojki, deneska ispitav hormoni na 4ti den od ciklus, zagrizena sum za TSH hormonot. I prolaktinot e malku pokacen. Zakazv kaj endokrinolog, no bi sakala prethodno i vase mislenje da dobijam. Vi blagodaram odnapred.
Malku cudni ref za prolaktinot.... Ama ne e mnogu visok sto znam. Inaku tsh da visok ti e ... So terapija se ke se sredi ne se sekiraj.
Па да, покачени се. Би требало да ти ја доиспитат тироидата, да се видат и другите хормони и антитела. И пролактинот треба да се симне, висок е. Ќе ти дадат терапија, ќе се средат.
Ti blagodaram mnogu. Da, isto mi kazaa deneska po telefon deka ke se doispita tiroidnata pa spored toa ke mi kazat sto kako za terapija. Se nadevam ke se sredi se.
Не се чудни референтните за пролактинот, така се ко што треба, освен што на некои места горна граница е до 25.
Me zbuna nesto koga gi vidov i ono da ti bide sto na gak ima i za vo menopauza sega gi gledav moive rezultati od hormoni, inace da granica e ista. Ke i go simnat i prolaktinot toj bar brzo se sreduva.
Иначе, секоја лабораторија има различни референтни, тоа зависи од реагенсите. И да, ќе и го средат и тсх и пролактинот
Iris e vo pravo, jas moive da ti gi pokazam kakvi mi bea pred dve godini pa se sredija. Za se ima resenie. Ete imas zakazano na endokrinolog i se ke se sredi.
Си зедов упат за Јане Сандански, таму секад испитувам. Сакав да пробам да избегнам вечна гужва од пензионери на државно, али очигледно нема бегање. Фала во секој случај.
Може ли совет за забременување со овие хормони? Висок инсилин но касно вечерав а рано дабајле правев испитување.