Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. The Rose 234

The Rose 234 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите,
    Дали би можела некоја поискусна да ми објасни што значат вредностиве? Ќе одам и на лекар меѓутоа моментално сум настината па се одложи идењето уште недела дена.
    Screenshot_20230217_192928.jpg

2. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.232
    Добри ти се резултатите, се е во граница на нормала.
    А инаку на трет ден од циклус ги правеше или пак можеби си бремена?
    Зашто секако различно се толкуваат при овие две состојби.

3. The Rose 234

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Да, на трет ги правев :)

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.232
    Само LH(лутеинизирачки хормон) и DHEAS ти се малку под долна граница ама мислам дека не е страшно.
    Се друго е во нормала.
    Сепак секако најдобро со гинеколог да се консултираш.

На The Rose 234 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. The Rose 234

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Да да секако. Ти благодарам

6. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    777
    И мене LH, двапати испитуван ми се движи на долна граница, и се прашувам дали е тоа причината што никогаш во 7 месеци редовно тестирање за овулација, по двапати на ден, со тестови за овулација, никогаш не добив исто толку темна или потемна линија од контролната. Дали едноставно некои жени овулираат иако немаат доволно количини LH хормон?

7. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.232
    Мислам дека да но секако нели зависи од случај до случај.Не на сите нас исто ни функционира телото, постојат и отстапки, не секогаш сите процеси течат како по книга.Пример, нели докторите викаат дека жена не може да остане трудна со тсх над 2, а колку само жени со покачено тсх останале природно бремени.
    Но секако дека состојбата треба да се следи и да се даде дали соодветна терапија и/или некои други препораки дали во однос на исхраната да се променат навиките или нешто друго.

Инаку имаш некој проблем освен ете тие симптоми со овулацијата и намалени нивоа на истата?
    Сигурно си била на лекар па ваљда те советувале нешто? Ако било нешто абнормално сигурно би ти дале да испиташ нешто дополнително.
    А инаку и овулацијата знае некогаш да варира или пак да не настапи и многу жени имаат таков проблем но пак ќе кажам не мора да значи дека тоа е случај и со тебе.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    777
    Немам досега откриено проблем. Засега се што испитав е во ред освен малку покачен тестостерон, ама и тој еднаш само ми е испитан и ова со покачен TSH (2.5 и 3.35). Дефинитивно ќе повторам хормонска слика. И ова што јас досега не сум сигурна дали овулирам, поради тоа што никогаш не добив позитивен тест и немам идено гинеколог да ми потврди. Еднаш само испитав прогестерон 7 дена после датум на овулација и беше 14ng/ml (1.2 - 15 во лутеална фаза) и тоа беше некој знак дека овулација се случила.
    За совет од лекар, пишав во некоја од темите, само позитивен став и "ајде ќе биде", ете тоа. Сакам да ја сменам.

9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.232
    Хм викаш и тестостеронот ти бил покачен?:?: Обично кога се покачени машките хормони укажува на ПЦОС но не мора да значи секогаш.
    Јас сум со ПЦОС и од искуство ти кажувам.
    А добро со менструацијата како си, дали ти е редовна?
    Ништо, мораш обавезно пак да повториш комплетен хормонален статус(машко-женски хормони, инсулин, кортизол па и тироидните хормони) и ако докторката ти е незаинтересирана да си ја смениш и на ехо исто така нека те видат па да знаеш на што си.
    Тсх ти е во граници не ти е покачен, е сега добро за бременост нели требало да биде до 2, ваљда не ставаат одма на терапија со ваков резултат, глупости.Затоа добар гинеколог да си најдеш кој се комплет ќе ти испита и правилно ќе те насочи што понатаму.

10. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    777
    Менструација никогаш нема прескокнато месец, секогаш редовна, на 24 дена/25 дена (ми има идено и на 23 и 26 дена) и ако е некој знак, не крварам многу, 3 дена од кои 1 и 2 така пообилно, но цел живот сум така. Мислев да не е тоа проблем со тенок ендометриум, но сега на фоликулометрија и покрај кломифен, ми беше 11мм на 13ти ден што рекоа дека е одлично.
    Соодносот на FSH и LH е во ред, немам скриен шеќер, инсулинот е добар, на гладно 12, не сум влакнеста, и немам други симптоми на PCOS, но можно е да имам полицистични јајници, но не и синдромот.
    Очигледно треба да го одврзам ќесето и да појдам некаде саглам да ме водат на приватно.

11. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    8.172
    Матичната ми препиша Крипинео, 3 месеци да пијам.
    Покачени тестостерон, пролактин, андростендион и дхеа.
    Ама, сега читам дека овие контрацептиви го зголемуваат ризикот од рак на дојка.
    Јас имам цисти на гради, мајка ми почина од рак и сум во ризична категорија.
    Не знам што да правам.
    Инаку, ми каснеше 3 месеци, на 40 ден добивав, сега е 30-32 дена. Никогаш не сум добивала на 28. Ама, имам слабо крварење.
    Совет ваш?

12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.232
    Ти пишав лп.

13. Lady...S

Lady...S Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    203
    Девојки дали некоја од вас знае во Прилеп во болницата дали испитуваат хормони во недела ,бидејќи 3 ден ми е во недела...фала ви

14. Excellent

Excellent Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2020
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    22
    Мислам дека никаде не работат во недела за хормони. Јас ги проверував скоро пред 10тина дена и добив во четврток, што значи 3ти ден во сабота ми е. Ја прашав матичната рече може до 5ти ден, слободно оди во понеделник.

На Lady...S му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Drzavnite laboratorii rabotat 24/7. Vo sekoj grad. Mozes slobodno da ides da baras da ti zemaat krv. Insistiraj i da ne sakaat. Imas pravo

На Lady...S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mmi

Mmi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    74
    Nekoja iskustva so Folinomel ima li?

17. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    На клиничка биохемија никој не се јавува, сакам да прашам дали работат сабота и недела?Ги исчитав сите коментари, некои пишуваат дека не се проверува,а други тврдат дека може.
    Дали некој скоро бил за земање крв?

Последна измена: 24 февруари 2023
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Кога ми го дадоа упатот таа ми нагласи дека работат. Ова беше пред 2 недели.

На Ginger^ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Работат сабота и недела на биохемија, денес прашав.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    794
    Jas pocnav pred nekoj den da gi pijam, za iskustvo nemozam da zboram seuste, no za dva meseci sigurno bi znaela