Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    Здраво на сите. Ги замолувам поискусните членки за мислење.
    До сега секогаш кога сум проверувала хормонски статус упатот одел преку матичен гинеколог и секој пат ќе кажела еве се ќе провериме а откако ќе добијам упат(па и резултати) гледам дека некои работи се испуштени.
    Гинекологот ми е жена која многу не се замара за појави од типот несакани влакна на лице и тело, акни, промена во обилност на крварење и сл. Дури и не ги доживува како проблем
    Меѓутоа јас не се согласувам со тоа, особено кога појавите се нови и зборуваме за промени а не за вродена состојба.
    Мајка сум, значи позади мене имам период на доста хормонски промени од бременоста и доењето.. Имам дијагноза хипотироидизам за што примам терапија и следам хормони.
    Имам фиброаденом на дојка кој со ехо го следам одвреме-навреме.

Размислувам за промена на гинекологот, и тоа во најскоро време. Но до првиот слободен термин кај новата докторка ми поминува трет ден од циклус а би сакала да го искористам овој месец за испитување за да не чекам нареден.

Прашањето ми е: што се може/сметате дека треба да се провери, покрај тие неколку хормони кои во упатот ги даваат матичните гинеколози?
    Секако ќе проверам хормони на тироидната.
    Дали всушност има некое дополнително испитување на приватните клиники кое не го нудат во државно здравство?
    Дали сте испитувале нешто плус од тоа на панелот(упатниот лист) што го даваат матичните гинеколози?
    Зборувам во ситуација слична на мојата. Не е поврзано со планирање бременост и ивф итн.
    Знам дека тоа е посебен процес- со среќа на сите што се наоѓаат во таков. Господ да ви ги наполни рацете со очекуваната принова❤️

Ве молам за мислење. Благодарам

На 5678m му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Гинеколог не може да ти помогне во оваа ситуација, испитај си комплет хормони и со резултатите појди си на ендокринолог што ќе ти каже како да го средиш проблемот што го имаш, е сега дали на државно или на приватно ќе си идеш тоа си е твој избор.

3. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    1.061
    IMG_3445.jpeg
    Мислење од поискусни за Естрадиолот и пролактинот?
    Правени на 3 ден од циклус.

4. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    267
    Пролактинот е висок, со терапија се намалува. Ако ти е за прв пат мерен убаво би било неколку пати да го измериш пред да почнеш со терапија. Пролактинот е стрес хормон и треба да се мери насабајле без претходни многу активности.Инаку знае да покаже повисоки вредности.
    Естрадиол можеби е малку низок ако ти е правено на трет ден циклус, меѓутоа мислам дека е ок.

На Mazegin му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    2.738
    Девојки прогестерон со упат од матичен може во авицена или синлаб?

6. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    1.205
    Јас како што знам неможе земи си упат од матичен за државна на биохемија ги имаат сега сите хормони

7. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    54
    Испитав хормони пред 2 месеци за чудо сите се во ред. Дали може некоја која е упатена да ми пиши ЛП бидејќи се сомневам дека имам хипероандрогенизам (ќе и ги споделам и симптомите во слики за да види)

8. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    Дали може некој да ми објасни подетално што значи доколку FSH е покачен 14.4 mlU/ml ( референтни 2,5- 10,2), а Анти Милериан хормон намален 0.18 ng/ml ( референтни 0,41- 7,1)?
    Колку е ова проблем?

( на трет ден од циклус е испитувањето)

9. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Само приватно

10. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Намалени оваријални резерви. Проблем е доколку сакаш да останеш бремена природно, а и со ин витро ќе оди потешко. Ако веќе имаш деца и не планираш бременост тогаш воопшто не е битно.

11. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    14.422
    Немам деца и не планирам скоро бременост, но ме плаши како ќе се одрази во иднина кога ќе сакам да останам бремена…

12. Anemona

Anemona Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    206
    DHEA-S pod dolna granica, estradiol nad 400 na treti den od ciklus. Se ostanato normalno. Sto mislite sto se slucuva? Verojatno imam folikularna cista zatoa mi e visok estradiolot ama DHEA zosto e pod normala?

13. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Не знам колку години имаш, не знам во каква ситуација си моментално, ама дефинитивно е време да почнеш да размислуваш да преземеш нешто на поле деца. На пример да замрзнеш јајце клетки. Во иднина ќе биде само потешко. Извини ако сум директна и се мешам, не е моја работа, ама со 0.18 AMH под итно да почнеш да работиш на случајот.

Последна измена: 16 август 2023
    На Aschenputtel и Avery им се допаѓа ова.
  14. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Какви ти биле порано хормоните? И пред колку време последно си проверила? Може е инцидентно. AMH обавезно да провериш.

15. Anemona

Anemona Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    206
    Proletta proveriv odlicni mi bea, se vo dlaboka normala. Koga primav stimulacii se slucuvase da mi se pojavi folikularna cista, toa bese pred 3 godini. Od togas navamu ne sum ja nacekala, barem ne vaka, moze i da sum imala ama ne sme ja nacekale so proverka na hormoni ili eho. AMH proveriv vcera vtor pat vo rok od 3 godini. Ima malo podobruvanje, ne e wow vrednosta ama pak ne padnala poveke. Jadev eden med periodov, me izbalansira vo mnogu raboti ama ete mozebi estradiolot mi go poremeti.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Ако е низок amh тоа го качува естрадиолот. Или тоа или е циста.

На Anemona му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anemona

Anemona Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    206
    AMH odamna e nizok, ne e deka sega padnal naglo, sega e za 0.2 pokacen. Verojatno e cista, ke vidime nareden mesec.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. La.RagazzaMisteriosa

La.RagazzaMisteriosa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    10.844
    Здраво, дали би сакале да ми ги прочитате резултатите ?

Прикачени фајлови:

19. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    881
    Dali anti milerov hormon,i testeron i drugive,fsh i drugi ,maticen ginekolog vi dava upat ZA KLINIKA,na privatno se skapi?Za anti milerov ne mi dadoa upat,mi vikaat imalo kvota?

20. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    776
    Мене ми има дадено матичен гинеколог за на клиничка биохемија упат што важи цел месец.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.